Tujina

Požari ob jadranski magistrali

Madrid, 03. 08. 2009 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./B.S./STA
Komentarji
4

Ob jadranski magistrali divja več požarov. Gasilci se tako borijo z ognjem v Bibinju pri Zadru in v Rogoznici pri Šibeniku. Ognjenih zubljev pa niso uspeli pogasiti niti na Kanarskih otokih.

Gasilci so stanovanjske hiše v Rogoznici obvarovali pred ognjenimi zublji, medtem ko je jadranska magistrala na omenjenih območjih občasno zaprta za promet.

Po poročanju hrvaških medijev gori tudi na miniranem območju Galovca pri Zadru.

Požar pri Rogoznici, ki je izbruhnil nekaj po 13. uri, je zajel strehe na stavbah zapuščene vojašnice Kruščica, sicer pa se ni razširili na stanovanjske hiše. Gasilci imajo stanje pod nadzorom in so vse stanovanjske objekte rešili.

Poleg 55 gasilcev in 18 gasilskih vozil z območja Šibenika požar pri Rogoznici gasijo tudi z dvema letaloma canadair in dvema helikopterjema, so še sporočili iz centra 112. Jadranska magistrala pri Rogoznici pa je občasno zaprta za promet, je poročal Hrvaški avto klub (Hak).

Močan jugo pa je hitro razpihal požar v borovem gozdu ob jadranski magistrali pri Bibinju, ki je izbruhnil okrog 13.30. Gasilci so ga s pomočjo zračnega traktorja lokalizirali v dobri uri, je poročal Večernji list na svoji spletni strani. V tem času je bila jadranska magistrala na tem odseku delno zaprta za promet. Po prvih ocenah je zgorel približno hektar borovega gozda.

Na Hrvaškem so danes gasili požare tudi pri Omišu ter na otoku Sv. Jerolim pri Hvaru.

Strah, da bo ogenj zajel observatorij

Požar na La Palmi
Požar na La Palmi FOTO: Reuters

Medtem še vedno divjajo gozdni požari tudi na kanarskem otoku La Palma, kjer so morali evakuirati okoli 4000 ljudi, vključno s turisti. Več kot 200 gasilcev je sicer delno vzpostavilo nadzor nad enim od dveh požarov, drugi, na vzhodni strani otoka, pa še vedno divja. Pri gašenju sodeluje devet helikopterjev, ogenj pa je od petka uničil okoli 2000 hektarjev vegetacije na južni polovici otoka.

Visoke temperature so se sicer nekoliko spustile, prav tako pa je tudi veter spremenil svojo smer, zato je gašenje uničujočega požara nekoliko lažje.

Španska vlada je sicer že obljubila pomoč vsem prizadetim v požarih. Premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki je tudi obiskal La Palmo, je povedal, da bodo odlok o višini pomoči sprejeli na sestanku 13. avgusta.

Ogenj je sicer uničil več ducat domov v mestu Fuencaliente, nekateri prebivalci pa so rdečemu petelinu le za las ušli. Oblasti se bojijo, da se bo ogenj razširil do observatorija, kjer imajo največji teleskop na svetu. Observatorij sicer obratuje že več kot 20 let, nov teleskop pa so prejeli šele prejšnji mesec.

Oblasti sicer predvidevajo, da je ogenj zanetila iskra od ognjemetov, ki so se med lokalnimi zabavami kar vrstili.

 

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maltežan
03. 08. 2009 21.53
upam, da bodo požar na Kanarskih čimprej pogasil
blan.r
03. 08. 2009 21.22
V Bibinjah, ne Bibinju!
odbogaposlan
03. 08. 2009 17.28
Nimajo sreče s čiki! Kljub temu, da so prepovedali kajenje v lokalih!
itiswhatitis
03. 08. 2009 09.29