Tujina

Recikliranje po novih pravilih

Bruselj, 28. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je sprejela pravila o recikliranju motornih vozil, ki se bodo nanašala na vsa nova vozila, ki bodo prišla na trg v letu 2008.

Bo vaš konjiček zadovoljil zahteve reciklaže?
Bo vaš konjiček zadovoljil zahteve reciklaže? FOTO: POP TV

Nova pravila določajo najnižje stopnje glede tega, koliko vozil bo treba reciklirati in koliko se jih bo lahko predelalo za ponovno uporabo.

Glede na to, da je v letu 2002 na evropski trg prišlo slabih 16 milijonov novih vozil, okoli devet do deset milijonov pa jih je odslužilo svojemu namenu, se EU mora letno spopasti z okoli desetimi milijoni ton tovrstnih "odpadkov". Zato naj bi v prihodnje le še majhen delež odsluženih motornih vozil pristal na odlagališčih. Večina delov in materialov vozil bo namreč treba ponovno uporabiti, reciklirati ali obnoviti, so sporočili v Bruslju.

Reciklirati bo treba 80 odstotkov vozila

Od leta 2006 naprej bo treba 80 odstotkov delov in materialov ponovno uporabiti in reciklirati oziroma 85 odstotkov ponovno uporabiti ter obnoviti. Te najnižje stopnje pa naj bi EU leta 2015 še dvignila, in sicer na 85 oziroma 95 odstotkov. Teh ciljnih deležev brez sodelovanja avtomobilske industrije seveda ne bo mogoče doseči, zato naj bi ta v prihodnje v motorna vozila začela vgrajevati več materialov, ki jih je moč reciklirati, poleg tega pa naj bi tudi vozila zasnovala tako, da jih bo lažje razstaviti in tudi predelati.

Evropska komisija je ob tem zatrdila, da pravila ne bodo veljala za male proizvodnje - to so tiste, ki proizvedejo manj kot 500 vozil na leto v posamezni državi članici povezave, saj naj bi zahtevala previsoke investicije omenjenih malih podjetij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3