Svet

Zakon o vodah: nasprotniki zakona opozarjajo na sporen letak, ki ga pošilja koalicija

Ljubljana, 02. 07. 2021 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Vesna Petrovič
Komentarji
5

Prihodnjo nedeljo bomo odločali o Zakonu o vodah. O zakonu, ki naj bi naše vode in obale še bolj zaščitil. Tako pravi vladajoča koalicija. Nasprotniki zakona, ki so zbrali več kot 50 tisoč podpisov za referendum, pa, da zakon pomeni katastrofo – od omejenega dostopa do vodnih površin pa do poplavljanja potokov in rek. Državljani so v svojih poštnih nabiralnikih dobili letak, v katerem ja navedeno, zakaj je pomembno podpreti novelo zakona. Letak so pošiljale NSi, SDS in SMC, ki podpirajo omenjeni zakon. Nasprotnikom zakona pa se letak zdi sporen v več točkah.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 07. 2021 11.12
Zakona o vodah (ZV-1G) pomembno oža možnosti posegov na priobalna zemljišča, ker je odpravljena možnost krčenja priobalnega pasu s 15 metrov na do 0 metrov (črtanje 6. in 7. odstavka 14. člena Zakona o vodah). To pomeni, da odslej zakon dopušča možnost posegov na priobalni pas zgolj za objekte javne rabe kot so rekreativne površine, otroška igrišča in podobno. Ti posegi bodo možni zgolj pod pogojem, če to možnost najprej dovoljuje prostorsko izvedbeni akt občine. Ni namreč možno graditi na priobalnem pasu, če se občina s tem ne strinja in če med drugim ne izpelje postopkov od javne razgrnitve, intervencij in mnenjedajalcev. Teh objektov ravno tako ne bo možno graditi, v kolikor bi bila poplavna varnost ogrožena, če bi obstajala tveganja za poslabšanje stanja voda ali če bi bilo to v nasprotju s cilji upravljanja voda. Ostaja torej vrsta varovalk, da do škodljivih vplivov tega objekta javne rabe na vode v najširšem smislu ne more priti.
ni_mi_vse_eno
04. 07. 2021 11.11
Sedaj določitev v 4. členu dopušča možnost ožanja priobalnega pasu na predlog nosilcev urejanja prostora, ne glede na vrsto objekta: možno je torej zidati privatno hišo na priobalnem pasu ali zasebno vilo ali tudi zasebno pristanišče, če s tem soglaša nosilec urejanja prostora pristojne občine in vlada. Sedaj po novem je to črtano in ni možno! Ni več možno zidati na priobalnem zemljišču zasebnih objektov temveč zgolj objekte, ki so namenjeni vsem, slehernemu izmed nas. Torej se pogoje zaostruje.
noname1
06. 07. 2021 11.37
1. Trenutno je priobalni pas možno zmanjšati zgolj z uredbo (se pravi, če hočeš gradit ti more vlada odobrit tako da objavi uredbo, ki se nanaša samo na tvojo parcelo, postopek traja celo večnost, v zadnjih 5tih letih je bilo odobrenih zgolj 6 takšnih gradenj) 2. Objekti javne rabe so tudi bencinske črpalke, hoteli, restavracije, objekti za turizem, kopališča (seveda je lahko investitor tudi privatnik) 3. Občina v 99% zmeraj podpira investitorje, ko gre za objekte javne rabe (gre za dobro občine), oni niso ozko grlo za dodelitev GD 4. Po novem bo gradnjo na priobalnem pasu res morala odobriti še direkcija za vode, je pa tukaj zelo prikladno, da je novi direktor direkcije sds-ovec
Iniesta
03. 07. 2021 12.12
+2
Se en referendum za katerega 95% ljudi sploh ne ve za kaj se gre …
ni_mi_vse_eno
04. 07. 2021 11.06
Ljudje ne vedo, zato jim lahko lažejo kaj zakon govori.