Tujina

Rekordna udeležba na lokalnih volitvah v Hongkongu, izgredov ni bilo

Hongkong, 24. 11. 2019 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
0

V Hongkongu so potekale volitve članov okrožnih svetov. Volilna udeležba je bila rekordna, saj se jih je udeležilo 2,94 milijona od 4,13 milijona volilnih upravičencev. Volilna udeležba je tako presegla 70 odstotkov. Uradni izidi bodo znani v ponedeljek.

V Hongkoncu so potekale volitve članov okrožnih svetov. Rekord iz leta 2015, ko se je volitev udeležilo 47 odstotkov oziroma 1,36 milijona volilnih upravičencev, je padel že sedem ur pred zaprtjem volišč. Do 15.30 po krajevnem času je namreč glas oddalo 47,26 odstotka volilnih upravičencev.

Za tokratne volitve je bilo poleg tega registriranih bistveno več volivcev kot za prejšnje. Danes je lahko svoj glas oddalo 4,13 milijona Hongkonžanov, medtem ko jih je bilo pred štirimi leti 3,12 milijona.

Volilna udeležba je bila največja ravno v okrožjih, kjer so bili v preteklih mesecih najmnožičnejši protesti za večje demokratične svoboščine. V bližini večine volišč so bile zato nameščene protiizgredniške enote policije.

Volitve so po poročanju tujih tiskovnih agencij potekale mirno, pred volišči so se nabrale dolge vrste ljudi. Ena od organizacij, ki so spremljale volitve, je sicer sporočila, da so nekateri volivci poročali, da so jih pred volišči snemali neidentificirani ljudje. Za 452 sedežev v 18 okrožnih svetih se je  potegovalo več kot 1100 kandidatov.

Okrožni sveti so najnižja raven oblasti v Hongkongu, ki ima v okviru Kitajske status posebnega upravnega območja. Današnje volitve so veljale za referendum o protestih, ki že mesece pretresajo to nekdanjo britansko kolonijo.

Protesti v nekdanji britanski koloniji so izbruhnili junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v polavtonomno območje. Protestniki zahtevajo večje demokratične svoboščine in neodvisno preiskavo policijskega nasilja.

Zadnje ankete pred volitvami so sicer pokazale, da se podpora demokratičnemu taboru povečuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.