Tujina

Z oktobrom bo prvi mož BP Dudley

London, 27. 07. 2010 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

BP je razkrila poslovne rezultate. Izguba je rekordno visoka, predvsem zaradi odpravljanja posledic nesreče v Mehiškem zalivu. Hayward bo oktobra odšel v Rusijo, na njegov stolček bo sedel Dudley.

Upravni odbor BP je danes potrdil novico, da generalni direktor družbe Tony Hayward s 1. oktobrom odhaja, nasledil pa ga bo Robert Dudley. V BP poudarjajo, da so dogovor o odhodu s 53-letnim Haywardom dosegli soglasno. Hayward je v svoji izjavi ob odstopu dejal, da je bila eksplozija v Mehiškem zalivu "strašna tragedija, za katero bom - kot človek, ki je bil na čelu BP, ko se je zgodila - vedno čutil globoko odgovornost, ne glede na to, čemu ali komu bo na koncu pripisana krivda".

Ekološka katastrofa v Mehiškem zalivu.
Ekološka katastrofa v Mehiškem zalivu. FOTO: Reuters

Poudaril je, da si je od trenutka nesreče močno prizadeval za zaustavitev iztekanja in zajezitev škode. "Odločitev o odstopu, ki sem jo sprejel skupaj z izvršnim odborom, je v skladu z odgovornostjo, ki jo je BP izkazal v času teh hudih dogodkov," je še dejal. Poudaril je še, da je družba pod njegovim vodstvom veliko dosegla, ter izrazil obžalovanje, da je tragedija v Mehiškem zalivu te dosežke zasenčila.

Do konca leta naj bi pri BP odpravili še predsednika Karla Henrica Svanberga. Svanberg je bil namreč pred kamerami popolnoma neobčutljiv za probleme v Mehiškem zalivu.

BP je danes objavil tudi poslovne rezultate v zadnjem četrtletju. Stroški BP za odpravljanje posledic nesreče v Mehiškem zalivu so tako znašali 13 milijard evrov. Po naročilu vlade v Washingtonu bo BP ustanovil sklad za odpravo posledic in plačilo škode, kar je potrdila tudi družba, ki bo za odpravo posledic v Mehiškem zalivu prispevala okoli 25 milijard evrov.

Aktivisti organizacije Greenpeace trdijo, da so zaprli vse bencinske postaje družbe BP v Londonu. Kot so povedali, so zaprli 50 postaj, vendar BP trdi, da je takih le 20 ter da se že trudijo, da jih spet odprejo.

Sicer pa je izguba, ki jo v zadnjem četrtletju beleži BP, ena največjih v britanski korporacijski zgodovini. BP je od eksplozije na naftni ploščadi aprila letos, v kateri je umrlo enajst ljudi, izgubila tudi 40 odstotkov svojega tržnega kapitala. A novica, da bo Tony Hayward oktobra odstopil s položaja in v Rusiji prevzel enega vodilnih položajev v družbi TNK - BP je v New Yorku nemudoma zvišala vrednost delnic za skoraj pet odstotkov in so zdaj vredne 38,65 dolarja.

Ob tem pa so v družbi izpostavili svoj močan finančni položaj - prihodki družbe so se namreč v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepili za 34 odstotkov na 75,8 milijarde evrov.

Vrtino v Mehiškem zalivu naj bi BP zamašil sredi avgusta, in sicer s pomočjo rešilne vrtine. Ameriški krizni vodja Thad Allen je v ponedeljek dejal, da bodo vrtino začeli mašiti 2. avgusta, če jih seveda spet ne bo pregnala kakšna močnejša nevihta.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domka
27. 07. 2010 18.56
Važno da bo Američan prevzel podjetje!! Po tej novici so delnice takoj poskočile??? res zanimivo
carpathian
27. 07. 2010 15.20
"Izguba je rekordno visoka, predvsem zaradi odpravljanja posledic nesreče v Mehiškem zalivu." ---- več kot za odpravljanje posledic iztekanja nafte in plinov so porabili za cenzuro medijev, blokiranje informacij, prikrojevanje resnice ter podkupovanje. zamislite se, kam nas pelje ta materjalistični pohlep...
slovenija-tone
27. 07. 2010 13.04
ljudje ki ne spoštujejo nikogar in nič
RealityView
27. 07. 2010 08.48
drugi kukuruz, isto pakovanje kdaj bo družba nehala delati, glede na sranje, ki so ga naredili?
pravicnez@gmail.com
27. 07. 2010 08.46
So ameri dobro naredili scenarij, kako se ga znebiti kot direktorja, tudi s puščanjem nafte v lastnih vodah. Zdaj bodo pa nastavili svoje ljudi in denarja bo še več kot prej...