Tujina

Obama prevzel del krivde za poraz na volitvah

Washigton, 03. 11. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republikanci so osvojili večino v ameriškem predstavniškem domu, nov predsednik omenjene veje oblasti pa je postal John Boehner, ki je le s težavo zadrževal solze zmage. Medtem je predsednik Obama republikancem že ponudil roko v znak sodelovanja.

Z republikansko večino v predstavniškem domu se ZDA obetata dve leti blokade Washingtona. Demokratska večina v senatu in predsednik Obama v Beli hiši namreč pomenita, da bodo tudi republikanske pobude obsojene na neuspeh, leta 2012 pa bo po mnenju mnogih političnih analitikov slavil tisti, ki bo za pomanjkanje napredka uspešneje krivil nasprotno stran.

Ameriški republikanci bodo imeli po torkovih volitvah sredi predsedniškega mandata naslednji dve leti večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa, demokrati pa bodo glede na delne volilne izide zadržali večino v senatu.

Po navedbah televizije CNN je republikancem uspelo odvzeti demokratom najmanj 52 sedežev v 435-članskem predstavniškem domu, za prevzem večine pa so jih potrebovali le 39.

Zmaga republikancev v predstavniškem domu med drugim pomeni, da se mandat prve predsednice predstavniškega doma po štirih letih končuje. Namesto Nancy Pelosi iz Kalifornije bo predstavniški dom od leta 2011 najmanj dve leti vodil John Boehner iz Ohia, ki je sinoči ob razglasitvi zmage povedal, da so volivci predsedniku ZDA Baracku Obami poslali jasno sporočilo: "Spremeni smer."

John Boehner
John Boehner FOTO: Reuters

Boehner podobno kot ostali republikanci, ki so slavili zmago, sicer ni pojasnjeval, kako jim bo uspelo pri tem, kjer so neuspeh očitali Obami in demokratom, torej zmanjšanju zvezne proračunske porabe in ustvarjanju delovnih mest. Zmago republikancev je razglasil za zmago ameriškega ljudstva in napovedal krčenje zvezne porabe.

Republikanci s krepko večino tudi pri guvernerskih položajih

Večina senatnih in guvernerskih tekem se je odvijala v skladu z napovedmi anket, ki so se izkazale za pravilne pri tekmah za predstavniški dom kakor tudi za večino referendumskih vprašanj. V Kaliforniji so na primer volivci gladko zavrnili pobudo za legalizacijo marihuane.

Republikanci bodo dobili krepko večino tudi pri guvernerskih položajih. Med posebej bolečimi porazi za predsednika države Obamo je guvernerska tekma v Ohiu, kjer je slavil nekdanji kongresnik in komentator televizije Fox John Kasich proti demokratskemu guvernerju Tedu Stricklandu. Obama je skupaj s podpredsednikom Josephom Bidnom zadnji dve leti v Ohiu namreč prebil veliko časa, ker gre za izjemno pomembno državo za predsedniške volitve leta 2012. Obliž na rano demokratov je zmaga vodje senatne večine Harryja Reida v Nevadi proti kandidatki republikancev z odločno podporo gibanja čajanke Sharron Angle. Demokratom tako ne bo treba izbirati novega vodje senatne večine, kar jim je sicer grozilo.

Obama podaja roko republikancem

Obama je prepričan, da so volitve pokazale, da so Američani nezadovoljni tudi zaradi počasnega gospodarskega okrevanja.
Obama je prepričan, da so volitve pokazale, da so Američani nezadovoljni tudi zaradi počasnega gospodarskega okrevanja. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je po hudem porazu svoje demokratske stranke na kongresnih volitvah na novinarski konferenci v Beli hiši dejal, da so volitve vedno opomin, da moči v ZDA nimajo izvoljeni uradniki, ampak ljudstvo, ki mu služijo. Obama je menil, da so volilni izidi pokazali, da so Američani razočarani nad počasnim okrevanjem gospodarstva, predvsem glede delovnih mest.

Priznal je, da sam nosi glavno odgovornost za počasno okrevanje, vendar pa obenem poudaril, da bi bilo povsem drugače, če bi bila stopnja brezposelnosti pred volitvami na primer petodstotna, namesto več kot devetodstotna. Predsednik ZDA je na svoj način krivdo za poraz demokratov in nasprotovanje njegovi politiki pripisal napačnemu razumevanju te politike s strani volivcev.

Priznal je tudi, da so ukrepe, s katerimi so se ZDA izognile novi gospodarski depresiji – kot je bila pomoč bankam in avtomobilskim podjetjem ter stimulacijski zakon –, sprejemali tako hitro, da se je volivcem zdelo, kot da vlada preveč posega v njihova življenja. Kljub temu je vztrajal, da so bili omenjeni ukrepi nujni in da niso bili nobena vladna agenda, ampak le odgovor na razmere.

V nadaljevanju se je ameriški predsednik zavzel za sodelovanje z republikanci. Zagotovil je, da bo sprejel vsakršno republikansko idejo, ki bo pomagala pri delu in dejal, da se veseli pogovora z republikanci glede podrobnosti. Kot področja, kjer bo potrebno najti dogovor, je poleg ustvarjanja novih delovnih mest omenil izobraževanje, vlaganje v nove tehnologije, zmanjšanje primanjkljajev ter energijo in okolje.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbb
04. 11. 2010 10.19
n1nja.subvert 03.11.2010, 12:37 5 obe stranki - isto sranje Se podpišem. Praktično ni razlik med njimi, bolj se povzpenjaš manjše so oz jih v vrhu sploh ni več.
WikiX
04. 11. 2010 02.01
Amerika naj bi tako umirila žogo, vendar se je treba resno vprašati, če so razneženi republikanci kaj dobili ali je predsednik le reintegriral očlovečene posameznike v družbo, da se ne bi moralno preveč razslojila ter polarizirala med spremenjenimi socialnimi razmerami. Treba se je namreč zavedati, da so ukrepi te administracije dostavili mogoče celo več kot so obljubili, čeprav pravljic res niso uresničili. Razvoj pri njih je samo v zadnjem letu takšen, da so generirali ogromeno potencialno dodano vrednost in bi lahko sedaj v poljubnem trenutku ustavili razvoj ter se posvetili le ekonomiji teh novih tehnologij ter proizvodov. Treba je priznati, ameriške stvari so kvalitetne in delujejo, za gospodarko moč s takšnimi standardi pa potrebujejo nekaj časa, da prestrukturirajo celo družbo. Po moje je Obama stavil na prave karte, vendar je vse odvisno od gospodarske moči republikanskih lobijev, kako bodo novosti implemenzirali v njihovo gospodarstvo, ki obsega globalne trge. To je tudi skrivnost ameriške politike, kjerkoli lahko vplivajo na stabilno ekonomijo, raste njihov vpliv in lahko vpokličejo nazaj tudi svojo vojsko ter se ukvarjajo z modernizacijo. Splača se malo pogledati kaj so dosegli in se vprašati, če je lahko taka država v krizi oziroma kje smo potem vsi ostali, ki se šele počasi zbujamo iz industrijske revolucije, ekonomsko politične odnose pa temeljimo še na lokalni trgovini med obližnjimi narodi in družbeni samozaščiti, ki jih regulira ter skrbi za njihovo dodano vrednost.
prehlad
04. 11. 2010 00.53
NAŠ PICAJZER TEGA NI SPOSOBEN.
haute.couture
03. 11. 2010 23.00
nafta in uran fantje, moč je moč.
schutzstaffel
03. 11. 2010 22.20
Meni je ta Obama isti kot Pahor. Iste geste, isti način govora...kr en!
hot-shot69
03. 11. 2010 21.35
waco Vsaj za Sudan vem, da ga ne bodo napadli, saj ga zagovarjajo Kitajci, ki Arabcem pustijo, da koljejo črnce v zameno za nafto, samo o tem se ne govori...
tali?ni tom
03. 11. 2010 20.13
2003-? Irak? Iran,Sudan;Bljižnji vzhod itd, vsepovsod kjer se da streljat in zastonj dobit nafto!!! heh
felixkp
03. 11. 2010 19.30
@Duka-San sej ne da bi Amere kakorkoli branil, sam v jugi so ih pa na kolenih prosili naj posredujejo.
MERDE-AVE-MERDE
03. 11. 2010 18.31
1945-46 China 1950-53 Korea, China 1954 Guatemala 1958 Indonesia 1959-61 Cuba 1960 Congo 1965 Peru 1964-73 Laos 1961-73 Vietnam 1969-70 Cambodia 1967-69 Guatemala 1983 Grenada 1983-84 Lebanon 1980s El Salvador 1980s Nicaragua 1986 Libya 1987 Iran 1989 Panama 1991 Iraq 1993 Sudan 1998 Afganistan 1999 Jugoslavija 2001-? Afganistan 2003-? Irak? se nadaljuje...
skydrol7
03. 11. 2010 17.40
to je zacetek konca za demokrate v ameriki......
jack669
03. 11. 2010 16.37
Čeprav je kul, da je una luda Kristina (Christine O'Donell) pogorela... :)
gozdar1
03. 11. 2010 14.43
Demokrati so desnicarji prav tako kot republikanci tisto o liberalcih je vec ali manj samo nakladanje za ovce...oboji vec ali manj trobijo v isti rog....vsaka podobnost s slovenijo je zgolj nakljucna...
nikhrast
03. 11. 2010 14.32
Pa to je vedno isto. Ko se pojavi recesija ali kriza se folk vedno obrne na konzervativno stran, to je pa znžanje davkov, manj zapravljanja, manj "države", samo retorike nič ne stane, realnost je pa nekaj drugega. Pa saj so recesije stalni pojav, gremo skozi to skoraj vsakih deset let, samo ta zadnja je za bila za nekatere malo hujša.
felixkp
03. 11. 2010 14.30
@Martian ne vem, če se spomneš Regana. Temelji so se z deregulacijo in privatizacijo postavljali takrat. Kaj je bil Regan? Republikanec.
Abomination
03. 11. 2010 14.28
mjolnir Tega o beli ameriki nisem zasledil med komentarji te novice. Če ta izjava nima nobenih argumentov za in je samo želja po diskreditiranju bi jo takoj obsodil, ker ne pripomore nikakor k izboljšanju stanja. Podobno kot izjava Glenn Becka da je Obama rasist.
MERDE-AVE-MERDE
03. 11. 2010 14.24
n1nja.subvert03.11.2010, 12:37 2 obe stranki - isto sranje PODPIS! Predsednik je kdo je, isto sranje. Pogledaš osebje kabineta Busha in ga primerjaš s kabinetom Obame in vidiš kaj? - večinoma ISTE ljudi. Eni so bili v igri še pred Bushom in so še danes. Te, in ostale volitve, so pesek v oči.
mjolnir
03. 11. 2010 14.11
Abomination Taktike so bol ali manj podbne! Nasploh ni velike razlike med strankama, vse je odvisno od predesdnika in kakšni posamezniki dominirajo v stranki! Kar so republikanci/demokrati dons ni uisto kot to kar so bili v petdesetih ali kar bodo čez dvajset let. So včasih tud pametnejši in bol pošteni politiki pri republikacih kot pšri demokratih, a najbrž je tudi obratno. Sam če ne maraš lažne propagnda, potem tudi pokritiziraj neumnosti ki se tu pojavljajo npr "republikabnci želijo čisto, belo Ameriko"....mislim, ni meni mar za ene ali druge, sam to je zelo žaljiva opzka! Podbno kot ko se pri nas zmerjajo z "fašisti"/komunisti ob vsakem nestinjanju! Dvojna merila pri Bush/Obama kritikah tudi mene motijo, kaj so delali iz Busha takoj po 11/9 je bilo že na naivoju komunističnega kulta osebnosti....a po drugi strani nekaj podbnega so delali z Obamo proti koncu kampanje in v prvem letu mandata! Skratka- Ini razlik!
Abomination
03. 11. 2010 13.53
mjolnir Demokrati seveda uporabljajo podobne taktike. So pa repulikanci na tem področju daleč pred njimi. Toliko laži kot jih pove Fox jih ostale mreže niso niti sposobne. Tudi med republikanci so svetle točke, vendar zaradi pritiska stranke sploh ne pridejo do izraza. Mene najbolj moti Fox (izrazito pro republikanski) ker si preprosto izmišlja ali prireja informacije glede na svoje potrebe.(oz. potrebe republikanske stranke) Če si že gledal Fox News potem veš o čem govorim, saj je zelo očitno. Predvsem dvoličnost. Na primer: Kdor je kritiziral Busha med njegovim mandatom je bil terorist in sovražnik države. Ko je bil izvoljen Obama se je zadeva obrnila. Kdor kritizira Obamo je patriot. Tu se ne gre za to da bi rad ščitil Obamo al demokrate, ampak ker me moti takšna dvoličnost in popolno pomanjkanje politične integritete. Ne glede na stranko.
mjolnir
03. 11. 2010 13.32
n1nja.subvert je še nakjbolje povedal!!
mjolnir
03. 11. 2010 13.31
Abomination kot oprvo, demokrati ne uporabljajo propagando??? Poglel Obamo, sam marketing, kot če bi šlo za zvezdnika ne za predsednika! kdor spremlja politiko v ZDA ve da je to ena navadna propagnda- republikanci bad guy, demokrati good guys - v slogu holivudskih filmov! Vidim da jih dosti ki so tako silno protirepublikanski ne ve da je to silno raznolika stranka, in da niso vsi za prepoved splava tudi v primeru poslitva (to so izjeme tud pri republikancih), da še zdaleč niso vsi proti evoluciji (kot teoriji o nastanku vrst seveda, proti evolcionizmu to je uporabi evolucije v propgandne namene so tud razumni znastveniki), tisto o "beli Ameriki" pa....NO COMMENT! Ali je nekdo popolnoma neinformiran, ali za edini vir informacij o ZDA jemlje propagando. To za čistto Ameriko je žalitev za inteligenco ostalih komentatorjev kot tudi gospoda ki je to izjavil!