Tujina

Reševalna psička Frida odhaja v pokoj: 'Njen lajež je dajal upanje'

Ciudad de Mexico, 25. 06. 2019 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Mehiki se je po devetih letih reševanja ljudi po naravnih nesrečah upokojila reševalna psička Frida. Ta je po smrtonosnem potresu, ki je prizadel Mehiko leta 2017, za mnoge postala simbol upanja, ko so po svetu zaokrožile njene fotografije iskanja preživelih v ruševinah osnovne šole.

Reševalna psička Frida se je po devetih letih službovanja upokojila. V tem času je sodelovala v 53 reševalnih akcijah tako v Mehiki, kot na Haitiju, v Gvatemali in Ekvadorju. A svetovni javnosti je postala znana po uničujočem potresu v Mehiki septembra 2017, ko so po svetu zaokrožile fotografije Fride z zaščitnimi očali, ki išče morebitne preživele v ruševinah podrte šole. V potresu je umrlo več kot 300 ljudi. 

Mehiška mornarica ji uradno pripisuje zasluge za 12 rešenih življenj: "Njen lajež je dajal upanje, v trenutkih bolečine in negotovosti je prinašal olajšanje," je po poročanju BBC dejal namestnik ministra za mornarico Eduardo Redondo. "Frida, misija opravljena, s častjo." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lansko leto so v ekološkem parku Puebla City odkrili kip Fride in njenega vodnika Israela Arauza, ob njem pa napis: "Nepozabni simbol moči, ki jo Mehičani premoremo, ko stopimo skupaj." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Frida sedaj začenja novo poglavje življenja, v katerega se podaja z novo igračo za žvečenje - darilo njenih vodnikov, ki so ob tem simbolno sneli njena zaščitna očala in škornje. Načrti za njeno upokojitev uradno še niso znani, a verjetno se bo Frida preselila na podeželje, kjer bo pomagala pri usposabljanju naslednje generacije reševalnih psov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.