Tujina

Razpeli zaščito pred radovednimi pogledi: 'To bo zadnja noč, ki jo bo preživel v globini'

Madrid, 24. 01. 2019 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V španskem kraju Totalán se je reševalna akcija dve leti starega dečka iz več kot 100 metrov globoke vrtine prevesila v sklepno dejanje. Julen je sicer pogrešan že 11 dni, upanje, da ga bodo našli živega, je večinoma že ugasnilo. "Zdaj upamo na čudež," pravijo vaščani.

Po več kot 250 urah dela reševanje dveletnega dečka iz globoke vrtine na posestvu v Španiji prehaja v sklepno fazo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osem rudarjev bo predvidoma 24 ur kopalo prečni rov, potem ko so ta dela morali prelagati dva dni, potem ko se je izkazalo, da je vzporedni rov preozek, da bi kletka šla varno do potrebne globine. Proces bo potekal daleč od oči javnosti, območje so zamreč zaščitili pred kamerami in radovednimi pogledi.

Deček je sicer pogrešan že enajst dni. Oče pravi, da ga je "le za trenutek spustil izpred oči".

Zadnje ure so reševalci porabili za preverjanje sistemov, ki bodo rudarjem osvetljevali pot, omogočali komunikacijo s površjem in jim zagotavljali dovolj zraka. Varnost rudarjev je na prvem mestu, so večkrat poudarili pristojni. Gre za zapleteno in nevarno operacijo.

"Prepričani smo, da je danes zadnja noč, ki jo bo Julen preživel v globini," medtem upa njegova družina - tako je sporočil sorodnik, ki v imenu družine komunicira z mediji. Tako družina kot vaščani še vedno upajo, da "se bo zgodil čudež" in bodo otroka našli živega, čeprav je za kaj takšnega le malo upanja.

Rudarje pa na drugi strani skrbi, da so ocene, da bodo okoli štiri metre prekopali v 24 urah preoptimistične, še posebej, če bi se izkazalo, da je na globini, kjer bodo kopali, res granitna plast.

Rudarji bodo sicer delali v dvojicah, dva rudarja bosta na delu približno 40 minut. Kot poudarjajo, gre za težaško delo, rudarji bodo pri tem večinoma na kolenih.

Reševanje ...

1. Dimenzije: vrtina je globoka 110 metrov, širok le 25 centimetrov, zato ni bilo mogoče, da bi se reševalci spustili do otroka.

2. Dokazi: da je otrok v globini so dokazali tudi z vzorcem DNK, analiza je bila opravljena 13. januarja.

3. Blokada: ko so v globino spustili robotsko kamero, se je ta ustavila a globini 71 metrov. Reševalci so blokado skušali odstraniti, a so obupali potem, ko so odstranili približno 30 centimetrov zemlje. Takrat se je začelo iskanje alternativnih rešitev.

4. Zapleten teren: reševanje je zapleteno zaradi terena, saj so reševalci kmalu potem, ko so začeli vrtati vzporedni rov, naleteli na izjemno trde kamnine.

5. Velika operacija: V reševanje je vpletenih več kot 300 ljudi.

6. Vzporedno z reševalno akcijo je stekla tudi preiskava dogodka, oblasti preverjajo, zakaj globoka luknja v tleh ni bila primerno zavarovana. Preiskovalci so govorili tako s starši kot z lastnikom posestva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou