Tujina

Bo zaradi razpok popustil še en jez?

Belo Horizonte, 27. 01. 2019 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi zrušitve jezu na jugovzhodu Brazilije je po podatkih gasilcev umrlo 34 ljudi, številka pa bo še narasla, saj pogrešajo še 300 ljudi. Iskanje in reševanje preživelih otežuje deževje in upanja zanje je vse manj. Pojavila pa se je tudi nova nevarnost – sprožil se je alarm, ki opozarja na možnost zrušitve še enega jezu.

Po petkovem zrušenju jezu v v bližini mesta Belo Horizonte se reševalci s helikopterji in skozi blato skušajo prebiti do preživelih. S posnetkov je razvidno, kako ljudi vlečejo iz blata in jih odvažajo na varno. Po navedbah britanskega BBC so do zdaj rešili 366 ljudi, od tega so jih 23 prepeljali v bolnišnico.

Rudarsko podjetje Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez, je sporočilo, da ne uspe vzpostaviti stika z nekaj več kot 250 zaposlenimi in pogodbenimi sodelavci. Prav tako so pogrešani zaposleni in gostje v tamkajšnjem gostišču.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Ljudje so kričali'

21-letna Karolainy Stefany de Jesus, ki živi blizu, je povedala, da jo je poklical stric, ki dela v podjetju Vale. Stekla je na prizadeto območje, da bi poiskala svoje sorodnike. Naletela je na popolno razdejanje. "Videla sem ljudi, ki so kričali. Sirene niso delovale, ljudje so dajali napotke drug drugemu, bili so obupani."

Na seznamu pogrešanih je tudi njena nečakinja Cristina Paula, ki je delala v bližnjem hotelu. Njeni sodelavci so Karolainy povedali, da ni bilo časa, da bi komu dajali napotke, samo "tekli so za svoja življenja". "Grozno je, vsi smo v šoku, tega ni nihče pričakoval," je še dejala po poročanju CNN.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro si je v soboto v preletu ogledal prizadeto območje. "Težko je videti razmere in ne postati čustven," je tvitnil. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da najdemo in pomagamo ljudem, zmanjšamo škodo, preiščemo vzroke, kaznujemo odgovorne in preprečimo tragedije," je dejal.

Njegov zaveznik, izraelski premier Benjamin Netanjahu, je napovedal, da bo Izrael na območje poslal svojo misijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdo je kriv?

Po navedbah brazilskega časnika Folha de S.Paulo naj bi rudarski kompleks, ki mu pripada zrušeni jez, decembra dobil dovoljenje za širitev. Skupine za varovanje okolja so temu nasprotovale. Podjetju Vale so oblasti po katastrofi že blokirale šest milijard realov (1,4 milijarde evrov) premoženja za pokritje škode.

Guverner brazilske zvezne države Minas Gerais Romeu Zema je po poročanju CNN razglasil tri dni žalovanja in se zahvalil vsem, ki so jim v tej katastrofi priskočili na pomoč. Zatrdil je, da bodo odgovorni kaznovani.

Brazilski predsednik je napovedal, da bodo odgovorne kaznovali.
Brazilski predsednik je napovedal, da bodo odgovorne kaznovali. FOTO: AP

Nova nevarnost

Ob 5.30 zjutraj po lokalnem času se je v okrožju Brumadinho sprožil alarm, ki opozarja na grožnjo razpoke še enega jezu. Svarilo se nanaša na nevarnost visoke ravni vode, ogroženo pa je isto območje

Gre za jez, ki je del rudarskega kompleksa Corrego do Feijao, je sporočilo podjetje Vale. Gasilci so že začeli z evakuacijo ogroženega območja.

Spomnimo

Delavci podjetja Vale so bili v petek pri kosilu, ko se je jez zrušil. Na območje se je razlilo morje rdeče-rjavega blata, ki je zrušilo in prekrilo več objektov. Ponekod je plast blata debela deset metrov.

Reka rudarskih odpadkov je sprožila tudi zaskrbljenost zaradi morebitne kontaminacije območja. Pri Valeju navajajo, da gre večinoma za pesek in da material ni strupen. Vendar pa je poročilo Združenih narodov leta 2015 ob podobni nesreči ugotovilo, da so odpadne vode vsebovale visoke stopnje strupenih težkih kovin.

Glavni izvršni direktor koncerna Vale Fabio Schvartsman je sporočil, da družbi razlog za zrušenje jezu še ni znan. Vse prizadete in celo brazilsko javnost je prosil za odpuščanje. "Žal mi je, da je jez popustil. To, kar se je zgodilo, je nedopustno in neopisljivo," je dejal in obljubil, da bodo naredili vse, kar se da, za pomoč žrtvam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
27. 01. 2019 17.53
+1
Kolikor sekajo pragozd in uničujejo naravo, jih bo še več !
c00kies
27. 01. 2019 12.46
+9
Saj ste napisali, da jih je še mali milijon, kontrolirajo pa jih do 5%. A ni logično, da bo slej kot prej še kakšen kje popustil. Nič ni večno, sploh pa če se v ohranitev tega nič ne vlaga.
Ramzess
27. 01. 2019 12.25
-3
Sirene niso delovale, katere sirene in vprašanje je zakaj niso delovale, ali poškodovano omrežje, ali človeški faktor.
Ramzess
27. 01. 2019 12.24
+6
Skoraj, če ne ravno, enak dogodek kot pred časom na Madžarskem, o katerem je lep čas že vse tiho, nič o tem kaj se potem zgodilo z naplavino, območje, odgovornimi, itd.
Ramzess
27. 01. 2019 12.21
+3
Upam da bo predsednik tudi udejanjil svoje besede, ne zgolj leporečil. Hkrati imajo oblasti že krivca, ki so mu zamrznile premoženje, itd., torej že dejanskega krivca, medtem ko preiskava dogodka samega sploh še ni bila izvedena, niti začeta.
BI?I
27. 01. 2019 12.13
+9
Samo da jih vedno na srkajo nedovzni ljudje..
Frane Šajn
27. 01. 2019 12.10
+4
Kdo je kriv berem zgoraj ? Po vsej v erjetnosti brazilski peoni ,ki pridelujejo zelenjavo v bližini jeza!
periot22
27. 01. 2019 10.27
+12
Človek uničuje narava vrača udarec!
Deo30
27. 01. 2019 10.43
+3