Tujina

Rešil jih je kanibalizem

Santo Domingo, 06. 11. 2008 21.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čolnu, s katerim je skupina imigrantov poskušala doseči Portoriko, se je pokvaril motor. Dva tedna je lačne in žejne nosil tok, da bi preživeli, so jedli meso umrlega tovariša.

17. oktobra je 33 prebivalcev obubožane Dominikanske republike v majhnem lesenem čolnu odplulo proti Portoriku. Upali so, da bodo v Združenih državah, katerih del je omenjeno otočje, zaživeli lepše življenje. V resnici je bil to začetek nočne more.

Že po dobrem dnevu plovbe se je ustavil prvi motor. Med potniki se je vnel prepir, nekateri bi se vrnili, drugi so želeli nadaljevati pot. Kapitan, ki se je bal policije, niti pomislil ni, da bi čoln obrnil proti domačemu otoku. Kmalu pa je odpovedal še drugi motor, potniki so bili na milost in nemilost prepuščeni samim sebi.

Hrane niso imeli, žejni so lovili dežne kaplje in celo pili morsko vodo. Po šestih dneh je najšibkejši med njimi umrl, isto noč je izginil kapitan. Ne vemo, ali ga je kdo porinil v vodo ali je preprosto odplaval po pomoč, je dejal eden od peščice rešenih.

Potniki so eden za drugim umirali, preživeli so njihova trupla metali čez krov. Minila sta dva tedna, v morju je izginilo že 27. truplo, ko se je Gregoriu Marii Marzanu utrnila grozljiva, a odrešilna ideja. S seboj je imel nož. Ko je umrl nalsednji sopotnik, ga je prijel v roke in z njegovega telea odrezal košček mesa. Drugi so mu sledili.

Le dan pozneje, v soboto, so dočakali rešitev – našla jih je ameriška obalna straža. Pet izmučenih potnikov so odpeljali v bolnišnico v Santo Domingo, prestolnico države, ki so jo želeli zapustiti. Med preživelimi so bili Gregorio Maria, njegov mlajši brat Saulo, neka ženska ter oče in sin. Ženska je že v nedeljo umrla, ostali štirje naj bi popolnoma okrevali.

Številni prebivalci Dominikanske republike na čolnih, kakršen je ta, poskušajo ubežati revnemu življenju.
Številni prebivalci Dominikanske republike na čolnih, kakršen je ta, poskušajo ubežati revnemu življenju. FOTO:

Edina rešitev

Dominikansko republiko in Portoriko loči 260 kilometrov morja. Da bo plovba nevarna, so imigranti vedeli, še preden so se odpravili na pot. V morju je ogromno morskih psov, pogoste so nenadne in uničujoče nevihte, bali pa so se tudi ameriških patrulj. Kljub temu so morali poskusiti, je pripovedoval Gregorio Maria Marzan.

Ribič, ki se je pred štirimi leti ločil, z bornim zaslužkom ni več mogel preživljati svojih otrok, sedemletnega dečka in šest in štiri leta starih deklic. Poleg tega so morali z bratoma, Saulom in Emmanuelom. Ko je slišal za možnost, da bi dosegel ZDA in tam služil denar za družino, ni dolgo pomišljal.

Podobno so razmišljali njegovi sopotniki. Nekateri so za pot plačali 1800 dolarjev – več, kot je letni zaslužek v Dominikanski republiki. Eden od preživelih je celo zastavil svojo hišo, da bi si plačal nevarno plovbo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prophet
07. 11. 2008 12.04
Hmmh kakšni so to Ribiči se spravijo na pot brez ribiškega pribora?
Xedor
07. 11. 2008 12.00
telefunken
07. 11. 2008 11.41
jezni_jezek
07. 11. 2008 11.30
mcgregorslo@hotmail.com
07. 11. 2008 10.36
Nevem če so se v tistmu čolnu upal lovit morske pse
feldmarsal
07. 11. 2008 09.34
\"jemljem kot izhod njim v skrajni sili, sicer pa tega ni šans, da bi kdaj počel, raje umrem.\" Bejž no..lepo je bit pametn in načeln s polno ritjo.
sokol2010
07. 11. 2008 08.40
povsem razumno, hrane niso imeli, oni tovariš pa je tudi razpadal glede na to da je bil mrtev, sam to jemljem kot izhod njim v skrajni sili, sicer pa tega ni šans, da bi kdaj počel, raje umrem.
Tonček Balonček
07. 11. 2008 08.39
A po 1800 USD so plačali za transfer, s sabo niso vzeli pa niti po par kil hrane in kante z vodo? In kaj naj bi počeli v Portoriku takšni debili? Zakaj niso s seboj vzeli vsah zrnkov in harpune, če rib in morskih psov kar mrgoli naokoli?
Uroš Palhartinger
07. 11. 2008 08.16
Čoln je imel kapitana????
Exodus
06. 11. 2008 22.46
lol kere komentarje vidiš na tem portalu, neveš al so novinarji bolj neumni al njihovi bralci...definitvno pa ni nobedn normaln;);)
Mali_Piko
06. 11. 2008 22.14
Kanibalizem, z recesijo, prihaja tudi v Slovenijo. Ni vec tako dalec, da bo kaksen slovenec pojedu soseda.