Tujina

Resor za 'zaščito našega načina življenja': von der Leynovo pozvali na pogovor

Bruselj, 12. 09. 2019 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je pozval novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na pogovor zaradi spornih nazivov resorjev. Še zlasti je pod udarom naziv "za zaščito našega načina življenja". Von der Leynova je vabljena na konferenco predsednikov prihodnji četrtek v Strasbourgu, je povedal predsednik parlamenta David Sassoli.

Dežujejo zlasti kritike naziva resorja "za zaščito našega načina življenja", ki vključuje migracije in zaščito zunanje meje, a Sassoli je danes izpostavil, da v nazivih resorjev poleg "migracij" manjkajo tudi nekatere druge ključne besede, na primer "kultura" in "znanost".

Naziv "inovacije in mladi", kamor sicer sodi področje izobraževanja in kulture, ne pomeni "raziskav in kulture", je ponazoril predsednik, ki upa, da bo von der Leynova prihodnji četrtek zagotovila pojasnila.

Po razkritju resorjev so se mnogi spraševali, kaj natanko pomeni resor za "zaščito našega načina življenja".
Po razkritju resorjev so se mnogi spraševali, kaj natanko pomeni resor za "zaščito našega načina življenja". FOTO: AP

Komisarske kandidate čakajo še zaslišanja 

Konferenca predsednikov, ki združuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin, je sicer danes razpravljala o organizaciji zaslišanj komisarskih kandidatov, ki bodo od 30. septembra do 8. oktobra, kot je načrtovano že nekaj časa.

Šele prihodnji teden bo jasno, kateri odbor oziroma odbori bodo zaslišali posamezne kandidate. Vodstvo parlamenta naj bi odločitev o tem sprejelo prihodnji četrtek. Takrat se po neuradnih napovedih pričakuje tudi urnik zaslišanj.

Končno odločitev o pisnih vprašanjih odborov za kandidate in programu zaslišanj naj bi vodstvo parlamenta sprejelo 24. septembra. Rok za odgovore na pisna vprašanja naj bi bil 26. september.

Zaslišanja bodo od 30. septembra do 8. oktobra, kot so v parlamentu sporočili že julija. Predvidena so štiri zaslišanja na dan, po dve dopoldne in dve popoldne, je danes povedal Sassoli.

Če bodo zaradi težav s posameznimi kandidati potrebna dodatna zaslišanja, so ta predvidena 14. in 15. oktobra. Evropski parlament bo o celotni komisiji, ki naj bi začela delati novembra, glasoval 23. oktobra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
12. 09. 2019 16.44
+0
Resno, kakšnega 'našega načina življenja'? Destruktivnega, škodljivega za naravo in človeka.
Portolonca
12. 09. 2019 16.28
+5
Jasno je prva, ki ve kaj dela, barabe leve pa po starem..?? Levo z raztegnjeno zadnjico kaj pa iajo ono za neke vrednote prazni kot kanta za smeti.
ljubitelj
12. 09. 2019 16.00
+14
Tale EU ne bo več dolgo
BUONcaffee
12. 09. 2019 14.39
-5
Naj Cerar reši stvar.
Castrum
12. 09. 2019 14.35
+63
Kot prvo, naziv novega resorja ni "za zaščito našega načina življenja" ampak je bistveno, bistveno bolj jasen in odločen: v originalu: "Protecting our European way of Life" oziroma po naše: "Zaščita našega Evropskega načina življenja"........Je pa verjetno res, da gre ta naziv marsikomu na živce. Sigurno naši Levici!!! Seveda zaradi političnega pragmatizma
BUONcaffee
12. 09. 2019 14.28
+0
Na eni strani imamo razvite države, na drugi pa revne. Sedaj kako naprej??????
antilevi?ar
12. 09. 2019 14.19
+27
Kot sem že nevem kolikokrat omenil,..Evropa kot taka razpada. Le kdo si želi biti član te družine oportunistov, ki jih briga le lastni prestiž. Biti v klubu še ne pomeni, da imaš mir in kakršenkoli privilegij. Eni bi rad v klubu bili za vsako ceno, četudi v njem samo pobiraš žogice in nosiš brisače. Člani kluba se lahko med sabo stepejo,.pa tudi kak "umor" se lahko zgodi,.torej, kdo je naslednja država, ki bo umrla-kot se je nekoč izrazil Andrej Šifrer
prolek
12. 09. 2019 14.05
+25
Ko smo mislili, da smo se znebili Drunkerja..pa prida ta..
jesenvoyo
12. 09. 2019 14.01
+20
Imena takšna in drugačna, razlike v EU glede standarda pa večje in večje.
Julijann
12. 09. 2019 14.00
+66
Ja hudiča no, a sedaj se pa naj mi prilagajamo vsem tistim, ki jim je Evropa, oz. EU članice prioriteta za življenje ? ...kdor koli od kjerkoli pride v eno državo EU se bo pač moral prilagoditi, delati, kot se dela tam, že tako je preveč popuščanja in našega prilagajanja za tisto pravico, ki jo naj bi imel vsak ...
BUONcaffee
12. 09. 2019 13.58
+56
Se že lomi vse na začetku. Pa še Nemčijo pred recesijo, Anglija pa pred trdim brexitom. Res negotovi časi, človek se lahko zamisli.