Tujina

Revolucionarna televizija

, 13. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od začetka napadov na Afganistan ves svet spremlja posnetke in izjave, ki jih medijskim hišam posreduje do pred kratkim nearabskemu delu sveta popolnoma neznana katarska televizijska hiša Al Džazira, ki smo jo izbrali za ime tedna.

Al Džazira
Al Džazira FOTO:

Televizijska hiša je s predvajanjem izjav Osame bin Ladna in njegovih sodelavcev izzvala kritiko ZDA. CNN se je na prošnjo ameriške vlade odločil, da bo posnetke, ki jih posreduje Al Džazira, pred objavo pretehtal skupaj s predstavniki vlade. Al Džazira je naše ime tedna.

Televizijska postaja Al Džazira je že leta 1996, ko je prva v arabskem svetu začela predvajati 24 urni informativni program, pomenila pravo revolucijo. Prvi so namreč spregovorili o kontroverznih temah arabskega sveta kot so islamski fundamentalizem, vladna korupcija, poligamija. Ustanoviti jo je pomagala katarska vladajoča družina s tridesetimi milijoni dolarjev letno, danes pa se delno financira še z oglaševanjem in naročnino.

Al Džazira
Al Džazira FOTO:

Simbol televizijske hiše Al Džazira, katere ime pomeni polotok, je svetovna javnost spoznala skupaj s posnetki ameriškega in britanskega napada na Afganistan. Še boj pa zaradi edine izjave Osame bin Ladna, ki so jo objavili kmalu po napadih. Producent Al Džazire Ahmad Ouiy je povedal, da je posnetek nekdo dostavil njihovemu dopisništvu v Kabulu, urednik dopisništva pa ga je poslal njim. Bin Ladnova izjava je bila po njegovih besedah posneta že prej.

Al Džazira je edina novinarska hiša, ki ima dostop do predstavnikov talibanskega režima. Trdijo, da ne vedo, zakaj prav oni. Ko so leta 1998 ustanovili dopisništvo v Kabulu, so šli skupaj s CNN-om. Al Džazira ni bila sama, tudi CNN je bil tam, pravi Ouiy. Dopisnika CNN-a so iz Kabula pregnali šele prejšnji teden.

Zaradi objave izjav teroristov je ameriška vlada katarski poslala diplomatsko prošnjo, naj Al Džaziro utišajo. Ouiy pravi, da se s pritiski še ni soočil, slišal pa je govorice, da so Američani Katar prosili, naj utiša njihovo poročanje. Na televiziji poročanja niso spremenili.

Profesorica novinarstva z univerze Drake Patricia Prijatel meni, da politiki vedno želijo utišati medije. Informacije Al Jazeere pa niso koristne le za arabsko javnost. Prijatelova meni, da je Al Džazira čudovit vir tudi za Američane in Britance. Al Džazira po njenem predstavlja uravnotežen pogled, ki bi ga ljudje v Afganistanu drugače zelo težko dobili.

Al Džazira
Al Džazira FOTO:

Pri Al Džaziri pravijo, da je njihovo poročanje nepristransko in uravnoteženo. Ouiy pravi, da predvajajo izjave ameriške administracije in poročajo z njihovih novinarskih konferenc. Tudi o novicah druge strani iz Kabula poročajo profesionalno in uravnoteženo.

Kristina Plavšak s Fakultete za družbene vede pravi, da je vprašanje pri specifičnem pokrivanju dogajanja v Afganistanu oziroma fenomena terorizma, kakšne kriterije profesionalnosti in objektivnosti novinarji pri svojem delu opravljajo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA