Tujina

Revščina zaradi ptičje gripe?

Manila, 03. 11. 2005 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Azijska razvojna banka trdi, da bi lahko ptičja gripa v Aziji povzročila več milijardno gospodarsko izgubo.

Po bolj črnih napovedih bi se rast bruto domačega proizvoda v Aziji upočasnila na 0,1 odstotka
Po bolj črnih napovedih bi se rast bruto domačega proizvoda v Aziji upočasnila na 0,1 odstotka FOTO: Reuters

Azijska razvojna banka je sporočila, da bi lahko pandemija ptičje gripe v Aziji povzročila gospodarske izgube v vrednosti skoraj 300 milijard dolarjev, kar bi lahko bil povod za svetovno gospodarsko recesijo.

V Indoneziji sumijo, da so za ptičjo gripo zboleli trije otroci, mlajši od pet let. Oblasti še vedno čakajo na rezultate raziskav.

Izbruh pandemije, ki bi lahko povzročil smrt treh milijonov Azijcev, bi najhuje prizadel Kitajsko, Hong Kong, Singapur, Malezijo in Tajsko. Pandemija naj bi po napovedih trajala eno leto, okuženih pa bi bilo okoli 20 odstotkov lokalnega prebivalstva, od tega bi jih 0,5 odstotka zaradi gripe umrlo.

"Ob pandemiji bi se zaradi znatnih izgub v blagovni menjavi, zlasti pri storitvah, upočasnila ali celo ustavila gospodarska rast v Aziji," je zapisano v poročilu banke. "Dolgoročno bi se zmanjšala potencialna gospodarska rast in razširila revščina."

Izbruh pandemije bi lahko povzročil smrt treh milijonov Azijcev
Izbruh pandemije bi lahko povzročil smrt treh milijonov Azijcev FOTO: Reuters

Po bolj črnih napovedih bi se rast bruto domačega proizvoda v Aziji upočasnila na 0,1 odstotka, ob hudem izbruhu pa bi lahko prišlo do 14-odstotnega zmanjšanja svetovne trgovine in storitev.

Avtor poročila Milan Brahmbhatt je dejal, da bi lahko človeška pandemija, sodeč po podatkih o učinkih izbruha virusa sars izpred dveh let, v svetovnem gospodarstvu povzročila celo za 800 milijard dolarjev škode.

Roche bo povečal proizvodnjo Tamifluja

Švicarski farmacevt Roche je v zadnjem trimesečju zabeležil podvojitev prodaje tamifluja zaradi povečanega povpraševanja - iz 110 milijonov švicarskih frankov se je dvignila na 280 milijonov frankov ali 180 milijonov evrov.

Izvršni direktor švicarskega koncerna Roche Franz Humer je zagotovil povečanje proizvodnje Tamifluja ter zatrdil tudi, da "patenti pri tem ne bodo ovira". O tem se je pogovarjal z evropskim komisarjem za zdravjem Markosom Kiprianujem.
Evropska komisija sicer v tem hipu nima nobenih pristojnosti pri koordinaciji zalog zdravil v povezavi ali celo za vzpostavitev evropskih zalog, prav tako tudi ne pri distribuciji, ki je ob proizvodnji druga velika težave.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je vsem državam priporočila, naj si nabavijo zaloge protivirusnih zdravil za 25 odstotkov prebivalstva in izvajajo celjenje proti sezonski gripi v najširšem obsegu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3