Tujina

Senatorka Amy Klobuchar presenetila v demokratski anketi

Des Moines, 18. 12. 2018 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar se je uvrstila na presenetljivo visoko četrto mesto ankete med demokratskimi volivci Iowe o tem, koga bi leta 2020 podprli za predsedniškega kandidata stranke. Pred njo so se uvrstili le Joseph Biden, Bernard Sanders in Beto O'Rourke.

58-letna Amy Klobuchar je morda znana v Sloveniji, v ZDA pa je še vedno manj znana senatorka, razen v Minnesoti in pri gledalcih televizije MSNBC, kjer je zadnje čase reden gost za komentarje o dnevni politiki. Zaradi tega je deset odstotkov, ki jih je dobila med demokratskimi volivci Iowe, presenečenje. A vendarle je v Iowi bolj znana kot drugje, saj gre za južno sosedo Minnesote.

Med obiskom ZDA se je s Klobucharjevo srečal tudi zunanji minister Miro Cerar. Pogovarjala sta se o oblikovanju skupine prijateljev Slovenije v ameriškem kongresu. 

Senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar ameriški volilci še ne poznajo tako dobro.
Senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar ameriški volilci še ne poznajo tako dobro. FOTO: AP

Nekdanji senator iz Delawara in podpredsednik ZDA Joseph Biden je v anketi, ki jo liberalna neprofitna organizacija Fokus na ameriško podeželje pripravlja v Iowi vsako četrtletje, dobil 30 odstotkov glasov. Protikandidat Hillary Clinton leta 2016, senator iz Vermonta Bernard Sanders je dobil 13 odstotkov, teksaški kongresnik Beto O'Rourke pa 11 odstotkov glasov.

Biden ostaja najbolj popularen, čeprav šteje že 76 let. Sanders je star 77 let, O'Rourke pa le 46 let in številne v ZDA spominja na Baracka Obamo. Zadnja anketa Fokusa na ameriško podeželje je bila izvedena septembra in Biden je bil tudi takrat v vodstvu.

Septembra anketa ni zaznala ne Klobucharjeve in ne O'Rourka, pa tudi ne nekdanjega župana New Yorka Michaela Bloomberga ter nekdanjega senatorja in predsedniškega kandidata ter državnega sekretarja Johna Kerryja, ki sta sedaj dobila po dva odstotka glasov.

'Pocahontas' podvržena neusmiljenemu norčevanju Trumpa 

Sanders je od septembrske ankete izgubil sedem odstotnih točk, prav toliko tudi senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki se je sedaj uvrstila na peto mesto za Klobucharjevo z devetimi odstotki podpore. Ognjevita borka za pravice potrošnikov in navadnih Američanov je že dve leti izpostavljena neusmiljenemu norčevanju predsednika Donalda Trumpa, ki jo je krstil za "Pocahontas".

Donald Trump je Elizabeth Warren krstil za Pocahontas, potem ko se je ta v preteklosti pohvalila, da ima nekaj indijanske krvi.
Donald Trump je Elizabeth Warren krstil za Pocahontas, potem ko se je ta v preteklosti pohvalila, da ima nekaj indijanske krvi. FOTO: AP

To je ime legendarne indijanske princeske. Warrenova se je v preteklosti pohvalila, da ima nekaj indijanske krvi, nato jo je Trump začel zbadati in je izgubila živce ter opravila test DNK. Ta je ugotovil, da ima res nekaj indijanske krvi, vendar le za vzorec oziroma kot vsak Američan, čigar najbližji predniki niso prišli iz tujine.

Trump je v slogu najstniškega nasilneža zbadanje okrepil, proti senatorki pa so nastopila tudi indijanska plemena in njena politična kariera ima sedaj velik madež, ki zlepa ne bo šel stran.

Demokrati si želijo žensko kandidatko in nekoga s svežimi idejami

Omenjena anketa je Klobucharjevo prinesla na površje, čeprav se tako kot vsi ostali možni kandidati uradno še ni odločila za vstop v tekmo. Demokrati želijo imeti leta 2020 skoraj zagotovo žensko kandidatko, če ne za predsednico, pa vsaj za podpredsednico. Okrog 47 odstotkov demokratov iz omenjene ankete si želi kandidatka ali kandidatko mlajših let s svežimi idejami. Le okrog 31 odstotkov jih želi zrelega kandidata z dolgimi izkušnjami. Po drugi strani pa je nedavna anketa časopisa Des Moines Register med demokrati ugotovila, da si večina sedaj zaradi Trumpa želi nekoga izkušenega.

Iowa ima poleg kmetijstva še to posebnost, da kot prva od vseh zveznih držav opravi strankarska zborovanja za izbiro predsedniških kandidatov demokratske in republikanske stranke. Iowa diha kmetijstvo in politiko in njeni volivci so skozi zgodovino iz neznancev ustvarjali najprej kandidate, potem pa tudi predsednike ZDA. Sicer ne vedno, ampak brez dobrega rezultata v Iowi in takoj nato v New Hampshiru je bila zgodba za kandidate ponavadi končana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut Stari
30. 12. 2018 09.57
-1
Demokrati so nevarna rakasta tvorba vsake družbe.
flamengo
19. 12. 2018 08.44
-1
Bravo za Trumpa!
nikhrast
18. 12. 2018 16.07
+2
Trump ima nemške korenine, pa ne vem če je kaj bolj prijazen do Nemcev. Isto za ostale politike, najprej so Američani, če pa rečeš da si iz Slovenije, pa večina misli da si iz kakšne ruske republike.
Jože Fortuna
18. 12. 2018 15.47
-9
TRUMP JE CAR... !
nikhrast
18. 12. 2018 15.58
+0
Misliš da ga bodo likvidirali, še tisti ki ga ne občudujemo mu ne želimo to.
GlasModrosti
18. 12. 2018 13.33
-7
Vsakemu, ki mu je vsaj malo poznana ameriška politika, bi moral vedeti, da Klobucharjeva na prihodnjih predsedniških volitvah nima prav nobene šanse 0,0%. Izguba časa za pisanje in branje.
korintos23
18. 12. 2018 13.56
-4
Tudi trump ne, ker ga bodo prej odstavili, ohladili.
nightifly
18. 12. 2018 19.04
+0
kori ,,,,, da proti njemu ze snujejo oz. pisejo morebitni scenarij ohladitve je jasno ko beli dan . Skoda,ker jim Ruskoti to -zaenkrat -preprecujejo s tem , da se zeli Putin -Rusija sodelovanja zAmeri -Trumpom in ne vojaske tekme ,kaj sele eksponentnega oborozevanja . Jasno je , da je Zahod z oborzevalno tekmo med hladno vojno samo bogatel , Rusi pa z vsem isvojimi satelitskimi drzavami ,ki jih je moral zakladati z nafto ,plinom , in orozjem -vec alimanj samo financno krvaveli ,da so vzdrzevali eno ravnovesje v svetu . To je Putin lani na forumu v ST .Peterburgu povedal novinarjem sveta . Enostavno je bil zalogaj ,da si Rusi obranijo svoj mehki trebuh s tem ,da poganjajo Varsavski pakt ,pa se vs e mogoce etnije v sovjetski zvezi prevelik .Rusijo je to dodobra izcrpalo . Rusi si zdaj zelijo mir in varnost ,da pozenejo drzavo po lestvici napredka in blagostanja navzgor . No , hilarija je javno rekla ,da je treba Putina eliminirati . Obama j e bil skupj z Billom samo kmet na sahovnici ,ki ju je hilarija premescala in jima zavijala vrat . A ni bilo dovolj vidno ? Ona je bila sefica Bele hise . In se po 2 letih noce priznati poraza . Absurd ....jaa ,ona bi Trumpu v zivo na TV pregriznila vrat ,ce bi ji dovolili .Bodi siguren . Sicer pa - ´´moj Trumpek´´ , ce ga ze ne marate v Sloveniji , za razliko treh prejsnjih presidentov noce in noce zaceti vojne ,ali koga bombardirati ....kori , a ni to malo cudno ,kaj pravis ? Morda pa mu Melanija le prav sepeta v postelji .... ;) LP
nightifly
18. 12. 2018 19.06
´´´´Skoda,ker jim Ruskoti to -zaenkrat -preprecujejo s tem ´´´´.... sem se zatipkal ,ker je dvoumno .Raje napisem - k sreci jim to Rusi preprecujejo ....ker si zelijo pogovorov ,ne vojne .!!! ( Pomen je pa isti .)
korintos23
18. 12. 2018 13.04
-3
Zakaj so pa republikanci več vojn po svetu začeli kot demokrati, uživajo v ubijanju?
flamengo
19. 12. 2018 08.46
Republikanci so imeli dosti več predsednikov. To ti je preprost odgovor.
flamengo
19. 12. 2018 08.52
Gotovo ti težko sede, da so pod republikanskim predsednikom vstopili v drugo svetovno vojno in premagali nacije.
flamengo
19. 12. 2018 09.01
+1
Dobro Roosevelet bil demokrat. Ampak ko gledam naslednje predsednike zda. Korejska vojna, vietnamska vojna, itd. Te se vse demokrati začeli. Republikanec je začel edino zalivsko vojno. Ne vem od kje ti podatek, da je uživanje v ubijanju republikanski slogan.
santamaura
18. 12. 2018 12.26
+11
Meni je najbolj bedno to, da se en polž, ki predstavlja našo državo, slini okrog neke gospe Klobučarjeve , ki je Američanka. Ona naj bi pomagala rešiti mejne spore z Hrvaško, ker Cerar nima in ni imel jajc, da bi to sam storil. Ravno zaradi te njegove sluzavosti ga na primer Melanija še povohati noče. Veš kaj - zunanji minister Cerar. Pojdi v raje Piran in poslušaj, kaj ti bodo rekli slovenski ribiči in prebivalci ob meji. Če jih boš poslušal in naredil to kar ti bodo rekli- Šele potem te bo spoštovala Amerika in Rusija pa tudi Slovenija
flatearth
18. 12. 2018 12.31
+8
korintos23
18. 12. 2018 13.01
+4
Desnica boli
18. 12. 2018 12.14
+8
V Ameriki še ni poznana, pri nas pa je ??? Kdo je to pisal ? A jo nameravajo levaki uvoziti, tko kot je jajo Bajuka ?
Dragonball
18. 12. 2018 11.56
+2
Samo da ni Trump, pa sem zadovoljen
flatearth
18. 12. 2018 12.30
+4
flatearth
18. 12. 2018 11.55
+2
"Naš" Cerar zna samo kontra lobirat, torej v škodo Slovenije, in za ožje osebne interese, in ta "slikanja" pa decembra plača Božiček,
nightifly
18. 12. 2018 11.45
+5
Glede na vse prebrano , napisano ,objavljeno na tem portalu vas sprasujem - kako lahko trdite , da Melanija ni se nic naredila za Slovenijo . In brez zamere , jaz osebno mislim ,da je popolnoma pravilno ,ce ostane neobremenjena glede tega vprasanja . Naj bo jezicek na tehtnici , ki ostane na popolnem nevtrumu . Ze zato ,da ne bo zamer ,da ne bodo hrvati in ostali zaceli s kampanijo proti Trumpu preko Melanije . Upam,da smo toliko inteligentni ,da to vidimo . Tako kot to pocenja Melanija je fantasticno . Verjamem pa , da so besede ,izrecene doma med njima veliko vec vredne kot vse slupaj . Kot vidite , ´´demokratskemu ´´masovnemu valu skupaj z najvecjimi medijskimi korporacijami asistirajo tudi Slovenci -delno ..... pozar , oni drugi -pozabil ime , ki koplje po zgodovini partizanstva ---omerzu , in podobni , zelijo diskreditirati Flotus , pa mi ni jasno kaksen profit imajo iz tega . V Sloveniji je vse naokoli .Ljudje se izdajajo za neke levicarje , desni tolcejo po konservativcih , ena cudna mesanica . Kakorkoli , Slovenija se bo morala odlociti en dan -ali bo Ruse tepla ,ali pa jim sla naproti prijateljsko s kozarckom sadjevca za prijateljstvo .
nightifly
18. 12. 2018 11.36
+11
MojsterSplinter 18.12.2018, 10:29:04 +1 Paradoks je, da "desni" vidite "levico" tam, kjer je ni. Podpornik Hillary Clinton ni levičar, pač pa liberalec.///////////tocno tako . Zal je tako .Edini ,ki je res demokratski leader je socialist Sanders ,ki ga je Hilarija oz kar cel demokratski kongresni komite -DNC - brutalno onemogocil na volitvah . To kar je hilarija naredila Sandersu je na ravni hladokrvne eksekucije . Tako kot je ta carovnica skupaj z Obamo -pa se hvalili so se in smejali v ovalni pisarni - v zivo preko kamer operativcev gledala eksekucijo Osame bin ladna - naj bi bil Osama . In tako smo vsi videli -tudi ona v zivo - eksekucijo Gadafija , legitimnega leaderja suverene drzave Libije . In to naj bi bili demokrati ? Lepo vas prosim .
nightifly
18. 12. 2018 11.04
+10
Dejstva : Klobucarjeva mora in bo morala tudi v bodoce izpolnjevati zaveze, program demok .stranke ,in to do zadnje pikice. To pa pomeni Obamo -clintonovski pristop rusenja sveta ,in ekonomskega izkoriscanja .Tu ni nobenega dvoma . Edini ,ki je drugacnega mnenja je Sanders , odlicen decko , ki pa ne mara pokvar . neoliberalcev Hilarijevega kova , zato so celo njegovi volilci raje dali glas Trumpu. Da ima Melanija svoj glas in enormna jajca je pokazala na letu v Afriko ,kjer je hrvatica mislila ,da bo lahko Slovenko trajbala sem pa tja . Prekleto se je zmotila Klobucarjeva ,razen nacelnih dejanj in besed ne more za Slovenijo storiti nic , ker tudi ne sme -bila bi to korupcija ali navzkrizje interesov . Ekonomski interesi pa ne bazirajo na lepih obrazih ,ampak na najbolj surovi retoriki .
JohannDoe
18. 12. 2018 11.07
-4
Kaka korupcija? Kako navzkrižje interesov? Ti še nikoli nisi slišal za lobiranje?
JohannDoe
18. 12. 2018 11.09
+0
Vsi lobirajo in uresničujejo svoje interese, edino mi skrbimo za najvišjo in najčistejšo etiko in verjamemo, da bo sveti duh nagradil to, da smo ne zgolj pridni, ampak še najbolj pridni.... in nas nagrajuje, imamo najbolj uspešno diplomacijo in zunanjo politiko na celem svetu.
biggbrader
18. 12. 2018 11.33
-5
Lobiranje so naši rdečkoti že zamudili, ko so se sovražno vedli in sovražno pisali o najlepši prvi dami na Svetu !
JohannDoe
18. 12. 2018 11.39
-3
Potem pa se zgodi Melanija in, ko se prebudimo iz tega šoka, nas polovica pričakuje, da bo sama od sebe lastoročno rešila slovensko zunanjo politiko in še pogrela srca vsakega od nas za povrh, druga polovica pa ne pričakuje ničesar, še celo zavrača vsako misel, in se jezi, ker ženska egoistična bojda noče nič narest. Narod ni nič drugega kot skupek posameznikov in preslikane njihove lastnosti. In, če lastnosti naroda nazaj preslikaš na posameznika, postane bob bob. In problema se zasvita rešitev.
JohannDoe
18. 12. 2018 11.46
-4
Verjetno. Rdečkoti so užaljeno zavrnili eno lobiranje, ker je gospa vzela prevelikega kao belkota. Belkoti užaljeno zavračajo drugo lobiranje, ker gospa menda ni dovolj belkasta. A veš uno, ko Amerika zbombandira tri arabska plemena na kamelah in jim odstrani poglavarja pa jim reče pejte se demokracijo, tle mate vojsko, policijo pa državo. Oni pa celo življenje gledali samo katera kamela je debelejša.
JohannDoe
18. 12. 2018 11.52
-2
... oboji pa pričakujejo, da se bo kar vse samo zgodilo. In nas bo sveti duh al neki sam od sebe nagradil, ker smo kao pridni pa tako dobri po srcu in si zaslužimo, da nas ima nekdo rad.
nightifly
18. 12. 2018 12.01
+2
johan ,, ne ,nisem se slisal za Lobiranje ...... zivim v jami .
Googlebot
18. 12. 2018 10.55
+8
vse kar ni pogodu medijem se označi kot sovražni govor, problem je da se ljudje prebujajo in vidijo kaj se dogaja okrog njih!
VolkBrenin
18. 12. 2018 10.55
+1
o čem sanjate s temi prispevki ...??? in nihče v sloveniji je ne bi poznal brez vaših objav...še njena " žlahta " v sloveniji ne ...Če je kdo oziroma če je katera prepoznavna tam od žensk v politiki ...je to nedvomno Tulsi Gabbard...njo bi si res želel videti na vrhu usa politike / vsaj po do sedaj videnih njenih potezah in opredelitvah...
JohannDoe
18. 12. 2018 11.21
+0
Ti pa res ne štekaš kako se pere možgane. Sej tud v sloveniji ne bi imeli toliko "kmetov" in Kmetija ne bi bila najbolj priljubljen šov sveh časov, če tega ne bi ljudem nekdo povedal. Ljudje pač ne vejo, pa jim moraš povedat, da postane res.
JohannDoe
18. 12. 2018 11.22
Pa zgoraj se mi je zatipkalo sveh... nobene asociacije na kake čudne jezike....
VolkBrenin
18. 12. 2018 12.24
anakondabox
18. 12. 2018 10.47
-1
Bravo tako se dela. Ako utegne A. K. postati predsednica ZDA, bomo z Emili hodili z roko v roki. #ZDAthefirst,Slo.the second
Voyager3000
18. 12. 2018 10.43
+15
Da, Klobucharjeva je resnično zelo znana v Sloveniji. ...od kot vam ta ugotovitev?
NDM
18. 12. 2018 10.51
+7
s strani cerarja ker je sel na obisk na nase stroske
biggbrader
18. 12. 2018 11.34
-1
Crotop
18. 12. 2018 10.38
+13
vertex
18. 12. 2018 10.35
+5
družina trump na ljubljanskem sodišču toži sds požarja....še kaj?
nightifly
18. 12. 2018 10.47
+12
Upam , da ga tudi obtozijo , financno oskubijo ,tako ne bo imel vec denarja za papir in crnilo , ter pisal lazi . Naj ga sodnik nauci kozjih molitvic .
biggbrader
18. 12. 2018 11.30
+2
Ko nekaterim ni všeč, ga pa kar v SDS prepišete, čeprav je kandidiral s svojo stranko. Zanimivo razmišljanje. Da se niste tega nalezli pri koaliciji levice in petorčka.
vertex
18. 12. 2018 10.34
+0
politika hillary je poltika sds...vojna z rusijo,bombardiranje libije,vojna v siriji in odstranitev asada...poglejte si prispevke sds medijev in njihovih privržencev pred nekaj leti
nightifly
18. 12. 2018 10.53
+1
biggbrader
18. 12. 2018 11.28
+2
Tudi sam mislim, da je z Trumpom, Amerika veliko pridobila.