Tujina

Rim zaostril ukrepe proti beguncem

Rim, 29. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanska vlada je dovolila, da se ladje, ki so bile uporabljene za tihotapljenje imigrantov uničijo. Vlada je že pred tednom dni razglasila izredno stanje, s katerim je skušala olajšati delo lokalnim oblastem pri spopadanju s problemom nezakonitih priseljencev.

Z današnjim odlokom pa je vlada Silvia Berlusconija znova zaostrila ukrepe na področju boja proti nezakonitemu priseljevanju. Odlok o uničevanju ladij je bil že doslej v veljavi za ladje, ki so služile tihotapcem cigaret in mamil, vlada pa ga je danes razširila še na tihotapljenje ljudi.

Premier Berlusconi je v začetku tedna napovedal nove ukrepe v boju proti nezakonitim priseljencem, ki "želijo Italijane pregnati iz njihove domovine". V parlamentu trenutno razpravljajo o novem zakonu za omejevanje priseljevanja, po katerem naj bi dovoljenje za bivanje v Italiji dobile le osebe, ki imajo zagotovljeno zaposlitev. Zakon obenem poziva italijanske vojaške ladje k okrepljenemu nadzoru nad italijansko obalo. Italija je zaradi svoje geografske lege še posebej izpostavljena nezakoniti imigraciji. Mnogi nezakoniti priseljenci iz Italije sicer hitro odpotujejo v druge evropske države.

18. marca je v pristanišče Catania priplula ladja z 928 nezakonitimi priseljenci, ki so bili povečini iraški Kurdi. Omenjeno ladjo, na kateri je bilo tudi 361 otrok, so opazili na odprtem morju pred južno obalo Sicilije, do obale pa jo je spremljala italijanska mornarica. Ladja je ilegalno plula pod zastavo srednjeafriške države Sao Tome in Principe, izplula pa je iz Libanona.