Tujina

Robert Mueller bo 17. julija zaslišan v kongresu

Washington, 26. 06. 2019 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je pristal na zaslišanje v predstavniškem domu ameriškega kongresa, potem ko je od odbora za pravosodje in obveščevalne zadeve dobil uradni poziv. Mueller prostovoljno ni hotel priti.

Mueller je svoje preiskovalno poročilo aprila predal pravosodnemu ministru Williamu Barru, ki si ga je malce po svoje razlagal, da je lahko predsednik ZDA Donald Trump razglasil nedolžnost glede obtožbe o sodelovanju njegove kampanje z Rusi in za oviranje pravosodja.

Mueller je šel nato v začetku maja sam pred novinarje in razložil, da preiskava ni našla dovolj dokazov za obtožnico zaradi sodelovanja z Rusi, vendar pa predsednika ni mogel spoznati za nedolžnega oviranja pravosodja.

Barr je razlagal, da je odločitev o morebitni obtožnici njegova, kongresni demokrati so Muellerja razumeli, da je zadevo predal kongresu za dodatne preiskave in postopek odstavitve oziroma 'impeachment'.

Mueller je zaključil, da do sodelovanja med Rusi in Trumpovo kampanjo ni prišlo.
Mueller je zaključil, da do sodelovanja med Rusi in Trumpovo kampanjo ni prišlo. FOTO: AP

Mueller je po javni razlagi svojega poročila zagotovil, da tudi če ga pokličejo na zaslišanje v kongres, ne bo povedal nič novega. Več kot sto nekdanjih ameriških zveznih tožilcev je v javnem pismu izrazilo mnenje, da bi Trumpa zagotovo obtožili in obsodili za zločin oviranja pravosodja, če ne bi bil na položaju predsednika.

Muellerjeva preiskava je ugotovila, da se je Rusija načrtno vpletala v ameriške volitve s spletno propagando in z računalniškimi vdori, da pomaga Trumpu proti demokratski kandidatki Hillary Clinton. Ni pa našla dovolj dokazov o sodelovanju Rusov s Trumpom ali njegovo kampanjo.

Muellerja bodo 17. julija zaslišali pred pravosodnim odborom in odborom za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa. Republikanci so proti in opozarjajo, da se bo Muellerjevo zaslišanje demokratom maščevalo.

Trumpovi kritiki pričakujejo še več streliva za postopek impeachmenta, ki pa si ga vodstvo demokratske stranke ne upa sprožiti, ker bo republikanska večina v senatu Trumpa razglasila za nedolžnega.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2019 21.59
+1
Pravzaprav je vseeno ali ga razglasijo za nedolžnega ali krivega, ... razglasiti ga morajo za norega, ... torej to, kar dejansko je. Od demokratov pa je malce tvegano, da zdaj, preden so bo dodobra začela nova volilna kampanja (morda pa prav zato) začenjajo gonjo proti njemu. Je itak sam tako zblojen, da na naslednjih volitvah ne bi zmagal. To mu kaže tudi rekordno nizka javnomnenjska podpora - še noben predsednik doslej ni imel tako nizke.
CestniKolesar370Wattov
26. 06. 2019 08.52
-5
Zanimivo, da na kup namečete cel kup enih subjektivnih mnenj, obenem pa nikoli ne napišete, kako je do priskave sploh prišlo. Kdo (demokrati s Clinton strojem) je plačal (tujim agentom) za kakšno (zlagano) poročilo, ki je pri FBI (čeprav so vedeli, da poročilo ni legitimno) sprožil zametke preiskave. Nelegitimna preiskava, ki ni našla nobenih dokazov (seveda kot dokaz vi štejete to, da so Manaforta zaprli zaradi utaje davkov), nobenih aretacij v zvezi s kakršnimkoli sodelovanjem z Rusi, nič. Potem pa vam je edina rešilna bilka obtožba oviranja nelegitimne preiskave. Približno takole: Demokrati so naredili neresnično poročilo, da je Trump ukradel sosedove konje. Kazen je javno obešanje, ko se tik pred zdajci zve, da Trump ni ukradel sosedovih konjev, se ga poskusi vseeno obesiti, ker zdaj je kriv zločina, da ni hotel na vislice.