Tujina

Romunija potrdila Lizbonsko pogodbo

Bukarešta, 04. 02. 2008 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Romunija je četrta članica Evropske unije, ki je ratificirala Lizbonsko pogodbo.

Proces ratifikacije Lizbonske pogodbe v državah članicah Evropske unije se uspešno nadaljuje. Danes je namreč novo, reformno pogodbo kot četrta članica EU ratificirala še Romunija. Romunski parlament je Lizbonsko pogodbo ratificiral z več kot prepričljivo večino; zanjo je namreč glasovalo kar 387 članov spodnjega in zgornjega doma parlamenta v Bukarešti, eden je bil proti, eden pa se je glasovanja vzdržal.

Romunski parlament
Romunski parlament FOTO: Reuters

Kot prva od članic EU je dokument le štiri dni po podpisu ratificirala Madžarska, druga minuli torek Slovenija, le nekaj ur kasneje pa še Malta.

Nova pogodba bo začela veljati šele, ko jo bodo ratificirale vse države članice EU. Prav pri ratifikaciji se je namreč zataknilo v primeru ustavne pogodbe, predhodnice reformne pogodbe, ki sta jo Francija in Nizozemska spomladi 2005 zavrnili na referendumu.

Romunija se je sicer sedemindvajseterici priključila šele kasneje, s 1. januarjem 2007, in se torej s propadlo ustavno pogodbo takrat ni ukvarjala.

Države EU naj bi Lizbonsko pogodbo večinoma ratificirale v nacionalnih parlamentih. Referendum naj bi izvedla samo Irska, ki jo k temu zavezuje nacionalna zakonodaja, po navedbah različnih virov naj bi bil irski referendum maja.

Korak Francije k ratifikaciji

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy zagovarja ratifikacijo nove, Lizbonske pogodbe v parlamentu, saj bi se tako izognil ponovnemu referendumu, ki ga zahteva leva opozicija. Pred ratifikacijo v parlamentu pa je bilo treba iz francoske ustave umakniti zastarelo sklicevanje na propadlo evropsko ustavno pogodbo, ki je bilo vanjo vnešeno pred referendumom leta 2005.

Oba domova francoskega parlamenta sta danes na posebnem kongresu v Versaillesu izglasovala spremembe ustave, potrebne za ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Za spremembe ustave je glasovalo 560 poslancev, proti pa jih je bilo 181. Francija bo lahko tako reformno pogodbo ratificirala v parlamentu, v spodnjem domu že v četrtek, nato pa še v senatu.

Narodna skupščina in senat sta pred tem ločeno že glasovala za spremembe ustave, ki pa so jih morale nato potrditi še vsaj tri petine vseh poslancev. Sledilo bo glasovanje o ratifikaciji reformne pogodbe, najprej v narodni skupščini in nato še v senatu, na koncu pa mora pogodbo ratificirati še Sarkozy.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
05. 02. 2008 07.18
No ja seznam podpisnic pove vse ! Štirje podpisi ! O prevodu pa ne duha ne sluha ! Sicer pa čemu? Saj smo že podpisali ! Štiri države podpisale Lizbonsko ...
Legist
04. 02. 2008 22.17
Ah...pa ljudje sploh ne vedo, kaj je Lizbonska pogodba!!! To jo podpisejo samo zato, ker se jim ne da brati 300 strani. Tudi sam ne vem kaj so naši politiki podpisali, zato si zelim da me informirajo prek medijev, saj gre za kar nekaj sprememb. Mogoce bi tudi referendum prav prišel, saj so spremembe tudi dolgoročnega pomena - dodaten dvig cen, ukinitev mej (ne mejnih prehodov), nove dajatve,...seveda nam o tem nič ne povejo, mediji pa blokirajo kakršnokoli "antipropagando". Ker imate mediji veliko moč, bi bilo lepo da narediti kdaj tudi kaj za nas državljane, ne samo za svoje naročnike! Lep pozdrav