Tujina

Romunija: Testi negativni

Bruselj, 12. 10. 2005 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Romuniji ni ptičje gripe, strah pred virusom pa je zajel prebivalce Srbije in Črne gore ter Hrvaške.

Na Hrvaškem se pripravljajo na virus
Na Hrvaškem se pripravljajo na virus FOTO: Reuters

Preventivna zdravstvena služba Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo je izdelala predlog načrta za morebitno pandemijo ptičje gripe, poroča hrvaški časnik Večernji list. Predlog, s katerim bi ublažili morebitne posledice izbruha smrtonosne bolezni, mora potrditi še hrvaška vlada.

Med prioritetami na Hrvaškem je nakup zdravil in cepiva zoper ptičjo gripo, če bo proizvedeno. Cepivo oziroma druga zdravila bodo najprej dobile osebe, ki so zaposlene v službah, pomembnih za delovanje države. To so na primer zdravniki, gasilci, policisti in člani vlade. Če bo prišlo do pandemije, bodo zaprli šole, načrte za zajezitev bolezni pa bodo morale sprejeti tudi posamezne hrvaške občine.

V Beogradu pokupili zdravila

Kokoška v Romuniji
Kokoška v Romuniji FOTO: Reuters

Strah pred ptičjo gripo narašča tudi drugod v bližini Slovenije. V Srbiji je pristojno ministrstvo zaradi preprečevanja širjenja bolezni prepovedalo lov na ptice selivke. V Črni gori so zaskrbljeni zaradi poročil, da so na jug - na območje Skadrskega jezera in Ulcinja - prispele prve ptice selivke iz ruske Sibirije. Strokovnjak za ptice Darko Saveljić je sicer zatrdil, da doslej med ptiči niso zasledili nič neobičajnega, ob tem pa pozdravil uvedbo prepovedi lova na divje ptice.

Kljub temu, da strokovnjaki nadzirajo razmere, se strah že izraža pri prodaji perutnine, ki se je od začetka prihoda ptic selivk prepolovila.

Iz Beograda medtem poročajo, da so v lekarnah pokupili zdravila proti gripi. Srbsko kmetijsko ministrstvo pa je prepovedalo lov na 12 vrst ptic selivk, ki bi lahko prenesle virus predvsem iz Rusije.

V Romuniji je bila panika odveč

Delavec na piščančji farmi
Delavec na piščančji farmi FOTO: Reuters

Neodvisni testi za virus ptičje gripe v Romuniji so negativni, zato Evropska unija za zdaj ne načrtuje uvedbe ukrepov proti tej državi pristopnici, pa je v Bruslju sporočil tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Markosa Kiprianuja, Philip Tod. "Izidi testov, ki smo jih prejeli danes, so vsi negativni," je dejal Tod.

Turčija čaka na rezultate testov

Na severozahodu Turčije so končali množični poboj perutnine, karantena pa ostaja.

Drugače je v primeru Turčije, kjer je bil izbruh ptičje gripe potrjen pretekli konec tedna, in EU je v ponedeljek iz države povsem prepovedala uvoz žive perutnine in perja. Z izjemo toplotno obdelanega mesa je že dalj časa iz Turčije prepovedan tudi uvoz piščančjega in drugega ptičjega mesa.

V Turčiji so sicer končali množični pokol perutnine. Oblasti turške province Balikesir, kjer se nahaja vas Kiziksa z okuženo farmo, so sporočile, da so s plinom pobili 5691 živali. Tiskovni predstavnik kmetijskega ministrstva Faruk Demirel pa je poudaril, da karantena, ki so jo v soboto vzpostavili v premeru treh kilometrov okoli vasi Kiziksa, do nadaljnjega ostaja v veljavi, na območju pa izvajajo množično dezinfekcijo.

Demirel je še sporočil, da izide o vzorcu, ki so ga poslali v nek britanski laboratorij, pričakujejo sredi prihodnjega tedna. Ta laboratorij je sicer v torek sporočil, da bodo v nekaj dneh vedeli, če gre za virus H5N1, ki je od leta 2003 v jugovzhodni Aziji zahteval življenja 63 ljudi. Ankara je sicer že potrdila, da z boleznijo ni bil okužen noben človek in da je morebitna okužba omejena na območje vasi Kiziksa.

Dezinfekcija farme po poginu ptic
Dezinfekcija farme po poginu ptic FOTO: Reuters

Medtem od drugod po državi poročajo o naraščajočem strahu pred boleznijo. Iz restavracij v turški prestolnici Ankara so z menijev umaknili vso perutnino, prodaja perutninskega in puranjega mesa pa se je v državi zmanjšala za 20 do 40 odstotkov.

Tajska ponuja pomoč

Za učinkovit boj proti morebitni epidemiji ptičje gripe je sicer EU svojo izvedensko podporo ponudila Tajska, ki se je v letih 2003 in 2004 spopadla z izjemno hudim izbruhom, ki je terjal tudi smrtne žrtve med ljudmi. "Tajska ima veliko izkušenj in je ponudila svojo podporo, če bomo razvili nove ukrepe za preprečitev pandemije," je po pogovoru s tajskim premierom Thaksinom Shinawatro v Bruslju dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni