Tujina

Rudnik pretresla še tretja eksplozija

Wellington, 26. 11. 2010 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.S./U.F.
Komentarji
3

V novozelandskem rudniku premoga, v katerem je umrlo 29 rudarjev, je odjeknila še tretja eksplozija. Tokrat ni bil poškodovan nihče. Zanimivo je, da se je eksplozija zgodila skoraj natančno teden dni po prvi.

Novozelandski rudnik premoga, v katerem je po dveh močnih eksplozijah ostalo 29 rudarjev, je pretresla nova eksplozija. Tokrat ni bil poškodovan nihče.

Reševanje v rudniku na Novi Zelandiji
Reševanje v rudniku na Novi Zelandiji FOTO: Reuters

Rudnik je sicer napolnjen z metanom, ki izhaja iz razpok in ki predstavlja nevarnost novih eksplozij. To je tudi razlog, da se reševalci še vedno niso spustili pod zemljo, da bi našli trupla rudarjev. Zdaj je namreč že gotovo, da so vsi mrtvi.

Vodja rudnika John Dow je povedal, da se je tretja eksplozija zgodila skoraj natančno teden po prvi: prvič je odjeknilo pred tednom dni ob 15.44, tokrat pa ob 15.39. Današnja eksplozija sicer ni bila tako silovita kot prvi dve.

Dow je še povedal, da jih dogodek ni presenetil. "Vemo, da možnost za kaj takšnega vedno obstaja," je dejal in dodal, da to ne bo vplivalo na načrte reševalcev, ki se nameravajo spustiti pod zemljo in najti trupla rudarjev. Kdaj se bo to zgodilo, je težko napovedovati. "Okolje tam doli je še vedno zelo neprijazno," je dejal in opozoril, da bi lahko minili tedni in celo meseci, preden bodo potegnili vse na površje.

Pristojni predvidevajo, da je eksplozijo sprožil ogenj, ki gori v rudniku, zato pripravljajo poseben sistem gašenja. S posebnim motorjem bodo v rov črpali ogljikov dioksid, plinasti dušik in vodno paro. Šele nato se bodo reševalci lahko spustili pod zemljo, pa še to le z jeklenkami kisika.

Novozelandska rudarska industrija je relativno majhna in po vsesplošnem mnenju varna. Tragedija je zato še toliko bolj šokirala državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desktop.Messiah
26. 11. 2010 13.46
cit: "Zanimivo je, da se je eksplozija zgodila skoraj natančno teden dni po prvi." Mogoče eksplozije v enakomernih časovnih intervalih prožijo preživeli rudarji in tako skušajo vzpostaviti stik z zunanjim svetom? Možnost, ki je ne gre zanemariti.
beri66
26. 11. 2010 10.39
sem se že zbal po naslovu sodeč da je streslo Rutarja,Leclerc,Supernovo na Rudniku, čeprav se tudi tam nekaj dogaja sodeč po cestah v coni.
1igma
26. 11. 2010 10.28