Tujina

Rudolph zanika krivdo

New York, 04. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Američan Eric Robert Rudolph, ki se je skoraj šest let skrival v gorovju Apalači, preden so ga v soboto po naključju ujeli, se je na zveznem sodišču v Alabami izrekel za nedolžnega bombnega napada na ginekološko kliniko januarja leta 1998 v Birminghamu.

Med napadom v Birminghamu je umrl policist, neka medicinska sestra pa je bila hudo ranjena. Rudolphu bodo najprej sodili v Alabami, čaka ga pa tudi sodni proces v Atlanti, saj je osumljen, da je v tem mestu leta 1996 podtaknil bombo v olimpijskem parku med poletnimi Olimpijskimi igrami. "Junak ameriških skrajnežev" naj bi leta 1997 podtaknil tudi bombi pred nekim homoseksualnim barom in ginekološko kliniko.

Eric Robert Rudolph je postal osumljen terorističnega napada v Atlanti šele dve leti po napadu, potem ko se je FBI osmešil, ko je krivdo za napad naprtil nedolžnemu Richardu Jewellu, ki je opozoril na sumljiv nahrbtnik v olimpijskem parku. Prav Jewellovemu opozorilu se morajo zahvalati, da v olimpijskem parku ni bilo še več žrtev, vendar ga je FBI aretiral, na koncu pa so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustil.

Krivde so Jewella dokončno oprali, ko so se zagnali za vojaškim veteranom in belim skrajnežem, ki sovraži splav, homoseksualce, črnce, jude in vse, ki ne spadajo k bogaboječi beli krščanski rasi, Robertom Rudolphom. Po napadu v Birminghamu je Rudolpha v bližini klinike opazila priča, druga priča pa je v bližini videla njegov avtomobil. Preiskava je odkrila, da so bili žeblji v bombah v Alabami in v Georgiji enaki, Rudolph pa je pobegnil v gozdove gorovja Apalači, kjer je preživel več kot pet let.

Policija ga je ujela v soboto v Severni Karolini, ko je v smetnjakih brskal za hrano. Kljub temu, da je bil očitno lačen, je bil povsem urejen in sploh ni deloval kot brezdomec, zato preiskovalci domnevajo, da so mu med skrivanjem po gozdovih pomagali somišljeniki, ki jih v krajih med zveznimi državami Georgija, Alabama, Tennessee ter Severna in Južna Karolina ne primanjkuje.

Na spletnih straneh belih rasističnih organizacij so se po aretaciji pojavila številna anonimnima pisma podpore in pohval za njegova "pogumna" dejanja. Rudolph je bil zadnja leta njihov največji junak, saj je uspel ugnati v kozji rog več tisoč predstavnikov oblasti, ki so ga brez uspeha iskali po gozdovih. Rudolph je bil nekaj časa na vrhu seznama najbolj iskanih zločincev FBI, dokler ga niso zamenjali pripadniki teroristične organizacije Al Kaide. Nagrada za njegovo glavo je znašala milijon dolarjev.

Rudolph, ki ga številne ameriške rasistične organizacije častijo skoraj po božje, je na vrhu najbolj iskanih pred nekaj leti zamenjala Al Kaida
Rudolph, ki ga številne ameriške rasistične organizacije častijo skoraj po božje, je na vrhu najbolj iskanih pred nekaj leti zamenjala Al Kaida FOTO: Reuters

Rudolph je šerifovim pomočnikom, ki so ga ujeli v Severni Karolini, povedal, da se je pet let hranil z vsem, kar je našel v gozdu. Občasno je kradel zelenjavo, sicer pa s puško lovil divje svinje, medvede, purane in druge živali. Seveda je odločno zanikal, da bi mu kdo pomagal.

Ameriški pravosodni minister John Ashcroft je dejal, da pričakuje kratek in jedrnat proces, saj imajo tožilci na voljo dovolj dokazov za obsodbo. Tožilci mu, kot kaže, za priznanje niso ponudili nižje kazni, zato se je 36-letni Rudolph izrekel za nedolžnega in bo poskusil srečo pred poroto. Rudolphov odvetnik Richard Jaffe je v torek dejal, da ne gre za skrajneža, kar bo tudi dokazal na procesu, pa tudi njegovo nedolžnost. Zvezni sodnik v Birminghamu Lynwood Smith je za začetek sojenja določil 4. avgust.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja