Tujina

Rujno še vedno v plamenih

Zagreb/Koper/Atene/Sofija, 28. 07. 2007 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na območju Velikega Rujna se gasilci še vedno borijo z ognjenimi zublji. Na pomoč so poklicali vse razpoložljive letalske sile.

Gasilci imajo polne roke dela.
Gasilci imajo polne roke dela. FOTO: Reuters

Na območju Velebita, točneje Velikega Rujna, ki leži ob Nacionalnem parku Paklenica, se gasilci še vedno borijo z ognjenimi zublji. Najtežje razmere so na jugovzhodnem predelu parka, poročajo hrvaški mediji. 200 gasilcev, vojaki in prostovoljci se bori z ognjem. Na pomoč so poklicali vse razpoložljive letalske sile.

Hrvaška državna uprava za zaščito in reševanje je preko lokalnih radiopostaj pozivala vse državljane in turiste naj pomagajo pri gašenju požara na Velebitu.

Na planini Svilaji je zjutraj zopet izbruhnil požar, ki je včeraj že bil pod nadzorom. Danes popoldne, okoli 15. ure, pa je izbruhnil požar na otoku Murter, v bližini Podvršaka. Ogenj, ki je zajel borov gozd, se hitro širi. Površina požara še ni znana. Na prizorišče so prišli gasilci iz Šibenika, Tisnog, Pirovca ter Vodic.

Ostali požari na jadranskem območju so še vedno pod nadzorom.

So bili na delu piromani?

Zaradi vse večjega suma, da je večina požarov, ki te dni pustošijo po Hrvaški podtaknjeno, so oblasti na teren poslale skupine preiskovalcev. Včeraj so hrvaški mediji poročali, da so se kriminalistom na terenu pridružili tudi pripadniki hrvaške varnostno obveščevalne službe, danes pa so se na teren odpravili tudi forenziki Ministrstva za notranje zadeve.
Forenziki naj bi se kmalu pridružili gasilcem, katere bodo poučili, kako naj prepoznajo in ohranijo morebitne dokaze o namernem požigu. Trenutno največjo težavo predstavlja zbiranje dokazov na že pogašenih območjih, saj je večina dokazov pomankljivih oziroma popolnoma uničenih.

Požara v Socerbi in pri Kastelcu pogašena

Iz Italije pa se je na slovensko stran razširil požar, ki je zajel območje Socerba, so potrdili v Gasilski brigadi Koper. Gorelo je na gozdni površini, pod gradom Socerb. Kot je za 24ur.com povedal vodja operative pri Gasilski brigadi Koper, Ivan Koprivec, so požar uspeli hitro pogasiti. Pri gašenju je sodelovalo 23 gasilcev. Požar je prizadel približno 4000 kvadratnih metrov borovega gozda. Na območju pa je še vedno gasilska straža.

Požar na Velebitu gasijo gasilci, vojaki ter prostovoljci (simbolna slika)
Požar na Velebitu gasijo gasilci, vojaki ter prostovoljci (simbolna slika) FOTO: POP TV

Kmalu zatem pa je zagorelo še pod vasjo Kastelec. Požar je zajel 40 hektarjev borovega gozda. Gasilci so uspeli ogenj pogasiti in ni nevarnosti, da bi se razširil. Na terenu pa še naprej, do 23. ure, ostajajo gasilske straže, saj so tla na območju pokrita z debelim slojem iglic, ki lahko vedno znova zatlijo, pravi Koprivec. Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 50 gasilcev s 15 vozili.

Ker na območju ni železniške proge in tako vlak ni mogel zanetiti iskre, prav tako požara ni zanetila strela, je vzrok požara ali požig ali pa je kdo kuril v naravi, je ocenil Koprivec.

Na Primorskem zaradi suše že več dni velja požarna ogroženost. Do preklica je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete in snovi, ki lahko zanetijo požar.

Nadzor nad upoštevanjem prepovedi na območjih, kjer je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, izvajajo inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gozdarska in kmetijska inšpekcija ter policija.

Požari ogrožajo tudi južno Evropo

Po državah južne Evrope se nadaljuje boj proti ognjenim zubljem, ki so se razširili predvsem v Makedoniji, pa tudi v Grčiji, Italiji, Srbiji, Romuniji, na Kanarskih otokih in Bolgariji, kjer so policisti danes aretirali 14 ljudi, ki naj bi bili odgovorni za požige.

Na severovzhodu Grčije je izbruhnilo pet novih požarov.
Na severovzhodu Grčije je izbruhnilo pet novih požarov. FOTO: Reuters

V Makedoniji se gasilci spopadajo z okoli 30 gozdnimi požari, od katerih je večina izbruhnila v regijah Tetovo in Gostivar. Pri gašenju sodelujejo tudi helikopterji iz Nemčije, Slovenije in Turčije, pričakujejo pa tudi pomoč iz Norveške in Rusije. Tamkajšnje oblasti so za pomoč zaprosile tudi Srbijo, kjer so s pomočjo ruskega letala omejili zadnji požar.

V Grčiji je medtem izbruhnilo pet novih požarov na severovzhodu države, kamor so poslali več kot 300 gasilcev, okoli 60 vozil, štiri letala in štiri helikopterje. O novih požarih sicer poročajo tudi z drugih delov Grčije.

V Bolgariji so policisti aretirali 14 ljudi, ki naj bi bili odgovorni za požige.
V Bolgariji so policisti aretirali 14 ljudi, ki naj bi bili odgovorni za požige. FOTO: Reuters

S požari se soočajo tudi na jugu in v osrednji Italiji, kjer je vlada razglasila izredno stanje. V romunski prestolnici Bukarešta in osmih romunskih departmajih so medtem ponovno razglasili stanje pripravljenosti, saj naj bi se živo srebro povzpelo na 38 stopinj Celzija.

V Bolgariji so aretirali 14 domnevnih požigalcev, okoli 7000 tamkajšnjih gasilcev in okoli 2500 vojakov pa se še naprej spopada z ognjenimi zublji na okoli 3000 hektarjih zemlje. V nesrečah, povezanimi z požari, so medtem po poročanju bolgarskih medijev umrli štirje ljudje.

Požar pa ogroža tudi dva naravna parka na Kanarskih otokih, kjer je moralo okoli 60 ljudi iz več vasi zapustiti domove. Ogenj je že uničil več sto hektarjev površin. Pri gašenju požara sodeluje okoli sto gasilcev in več helikopterjev, vendar pa njihov boj proti ognjenim zubljem otežkoča močan veter.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fh660@mail386.com
28. 07. 2007 17.17
gasilci legende ste edini pametni ljudje poleg reševalceu na planetu zemlja
Oleander
28. 07. 2007 17.04
Gašenje borovih gozdičkov po kraškem terenu ni šala. Amaterji in firbci tu nimajo kaj iskati. V visoki vročini ( brez ognjenega petelina) drevesa oddajajo veliko količino eteričnih olj. Ko je požar v bližini se ta efekt še poveča. Ko tak eterični oblak oplazi plamen prihaja do pravih eksplozij pri čemer se lahko trenutno vname več deset dreves. Brez specialne opreme v katero vsekakor šteje ognjevarna obleka in kisikova jeklenka z masko je gibanje v takem prostoru skoraj enako samomoru.
vbccbcvbc
28. 07. 2007 15.42
muvimen
28. 07. 2007 15.35
A gremo pomagat gasit ?
Strugy
28. 07. 2007 15.27
Še beseda s strani gasilcev (moje mnenje). Zame je človek, ki podtakne ogenj ničvreden. Primer na Hrvaškem, ko je pogorel avtokamp. Takemu bi jst zažgal hišo pa da pol vidmo njegov vesele. Vseeno pa s podtikanjem ognja nič ne dosežejo razen to, da trpijo nedolžni: gozd, živali, gasilci, družine gasilcev. Da ne govorimo o tem da se zgodi tudi, da kdo v požaru umre, kar se ne dogaja redko.
Uporabnik113189
28. 07. 2007 14.08
Razlogov za podtikanje požarov je lahko veliko. Je tudi zelo preprosto, hkrati pa zelo težko poiskati povzročitelja.. Mislim, da imajo hrvati že iz vojne dovolj sovražnikov pa tudi vnaprej se obnašajo tako, da so število tistih, ki jih mrzijo povečali..Turizem in veliko sovražnikov pa ne gre skupaj, nikakor. Kot ogenj in voda.. Pod nobeni mi pogoji. Škodo, ki jo lahko povzročijo ljudje zaradi jeze in zlobe preprosto ni mogoče zaračunati v storitve turizma.... Imam idejo, nič več turizma, pa bo število škod bistveno manjše.
klotilda@jesenice.net
28. 07. 2007 13.35
Verjetno je večina požarov podtaknjenih. Ne samo od "pravih piromanov", (enega teh bi bilo treba ujeti na delu in privezati na goreče drevo, da bi od blizu lahko užival pri opazovanje plamenov, pa bi jih hitro minilo veserlje), ampak tudi tistih, ki požigajo iz koristoljublja - da potem lahko zemljo prodajo za tisto, za kar sicer ne bi bila namenjena...