Tujina

Rusi zatrli upor

Nalčik, 14. 10. 2005 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Oblasti v Nalčiku so sporočile, da so razmere pod nadzorom. V dvodnevnih spopadih je bilo ubitih 127 ljudi.

Ruske sile nadzirajo položaj v mestu
Ruske sile nadzirajo položaj v mestu FOTO: Reuters

»Razmere v mestu so mirne," je izjavil namestnik republiškega notranjega ministra Andrej Novikov

V dvodnevnih spopadih v glavnem mestu muslimanske Kabardinsko-balkarske republike na jugu Rusije je bilo ubitih 127 ljudi; med njimi 91 upornikov, 24 policistov in 12 civilistov.

Hiter odziv ruskih oblasti

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozitivno ocenil akcije varnostnih sil v Nalčiku. Izrazil je obžalovanje zaradi smrtnih žrtev med varnostnimi silami in civilisti. Žalostno je, da se takšni napadi upornikov v Rusiji še dogajajo, je dejal Putin in zatrdil, da bo Rusija vse napade odločno zatrla in ne bo pokazala nobenega usmiljenja do upornikov.

Hiter odziv ruskih oblasti mnogi primerjajo s počasno reakcijo na krizo s talci v šoli v Beslanu. Kritiki pa so nezadovoljni z delom varnostnih sil, ki napada na Nalčik niso preprečile.

Kljub temu kaže, da so bile ruske sile na akcijo upornikov pripravljene, in so se hitro odzvale. Tako skrajnežem ni uspelo zajeti večjega števila talcev, prav tako pa so varnostne sile v nekaj urah popolnoma zaprle mesto, poudarja Klemen Grošelj z Obramboslovnega raziskovalnega centra na FDV. "Da napad ni bil presenečenje pa je jasno tudi iz dejstva, da so ruske sile na tem območju že dlje časa (ta in pretekli teden vedno bolj intenzivno) spremljale uporniške aktivnosti in izvajale aktiven pregon teh sil," dodaja.

V Nalčiku so aretirali sedemnajst skrajnežev
V Nalčiku so aretirali sedemnajst skrajnežev FOTO: Reuters

Uporniki mrtvi, talci rešeni

Ruske sile so sicer v današnji akciji ubile deset čečenskih upornikov, ki so se zatekli na neko policijsko postajo, in rešile devet talcev.

Deveterica upornikov je pripadala skupini, ki je v četrtek napadla več ključnih stavb v Nalčiku. Kot so sporočili predstavniki varnostnih sil, so ugrabitelji ki so se zatekli na neko policijsko postajo, poskušali skupaj s talci zbežati s kombijem, a so se zaleteli v drevo.

Policija je napadla tudi upornike, ki so se zatekli v neko trgovino, in dva ali tri ubila. Sprva so poročali, da skrajneži tam zadržujejo tudi talce, a so se vesti izkazale za neresnične.

Za napadi čečenski uporniki 

Ruski policisti in vojaki skrbno pregledujejo vsako vozilo, ki zapušča mesto
Ruski policisti in vojaki skrbno pregledujejo vsako vozilo, ki zapušča mesto FOTO: Reuters

Kot je dejal namestnik notranjega ministra Novikov, je preiskava je pokazala, da sta napad vodila Anzor Astemirov in vodja skrajnežev Iles Gorčhanov. Slednji je bil med napadi ubit, medtem ko Novikov za Astemirova ni navedel, ali je mrtev. Policija ju iskala že od decembra lani v povezavi z napadom na urad za boj proti mamilom, pri čemer so bili ubiti štirje njegovi uslužbenci. Oba sta tudi aktivno delovala v napadih na ruske zvezne sile v Čečeniji.
Kot je še dejal Novikov, so številne napadalce rekrutirali pripadniki skrajne organizacije Jarmuk na območju Elbrusa, kjer živijo Balkari. Podtalno organizacijo naj bi leta 2002 ustanovil eden od čečenskih vodij, kasneje ubiti Ruslan Gelajev. Borci želijo na severu Kavkaza uvesti islamsko šeriatsko prav. 

Koordiniran napad 150 upornikov

Kakih 150 upornikov je v četrtek zjutraj napadlo več ključnih objektov v Nalčiku, zatem pa so se v mestu razvneli spopadi med policijo in varnostnimi silami na eni in oboroženimi skupinami na drugi strani. Odgovornost za napade so na spletni strani prevzeli prevzeli uporniki iz sosednje Čečenije.
Koordiniran napad je prvi, odkar je marca vodstvo čečenskih upornikov prevzel Abdul-Kalid Sadulajev. Takrat je zagrozil, da bo boj za čečensko neodvisnost razširil preko meja Čečenije na celotno kavkaško regijo.

SORODNI ČLANKI