Tujina

Rusi že tik pred Šalijem

Šali/Grozni/Berlin, 09. 12. 1999 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Župan čečenskega mesta Šali Vakha Soltakhanov je danes sporočil javnosti, da je bilo v zadnjih ruskih napadih na to mesto ubitih enajst ljudi, dvajset pa jih je bilo ranjenih. Njegovega poročila zaenkrat še ni potrdil noben neodvisni vir.

Ruska stran pa medtem poroča, da je njena vojska že tik pred mestom, vendar pa vanj še ni vtopila, kljub zagotovilom mestnih oblasti, da so čečenski uporniki mesto z vsemi zalogami zapustili že pred nekaj dnevi.

Rusko topništvo je obstreljevalo predmestja Groznega, prestolnico pa so dodatno obkolile kolone oklepnih vozil, je sporočil dopisnik agencije AFP. Po navedbah ruskega častnika so ruske sile zmanjšale intenzivnost bombardiranja na Grozni, da bi prebivalstvo lahko zapustilo mesto; napovedal je še, da bo po 11. decembru vse drugače, saj bodo ruske sile uničile vse, če bo to potrebno. Več ruskih oficirjev je sicer sporočilo, da za 11. december pripravljajo obširnejšo akcijo.

Po podatkih ruske vojske so manjše skupine vojakov že večkrat vstopile v sam Grozni, da bi zbrale informacije. Predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) pa je za nemški InfoRadio povedal, da je Čečenijo zaradi spopadov zapustilo že kakih 250.000 beguncev, med njimi jih je več kot 230.000 pobegnilo v sosednjo Ingušetijo.