Tujina

Putin poklical Macrona in ga posvaril pred 'nevarnimi dejanji'

New York/Damask, 13. 04. 2018 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ S.S., K.P./STA
Komentarji
652

Rusija je opozorila ZDA, da bi zračni napad na Sirijo lahko zanetil vojno med državama. "Če bo ruska vojska v Siriji ogrožena, ne izključujemo nobenih možnosti," je opozoril ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija. Ruska vojska sicer meni, da je bil kemični napad v Siriji uprizorjen in da za njim v resnici stoji Velika Britanija.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaostrovanje
    00:37
    Iz SVETA: Zaostrovanje
  • Iz SVETA: Čas za streznitev
    02:01
    Iz SVETA: Čas za streznitev
  • Iz 24UR: Možnost vojne med ZDA in Rusijo
    02:27
    Iz 24UR: Možnost vojne med ZDA in Rusijo
Sergej Lavrov trdi, da ima Rusija dokaze, kdo je izvedel sporni napad v Siriji.
Sergej Lavrov trdi, da ima Rusija dokaze, kdo je izvedel sporni napad v Siriji. FOTO: AP

Rusija je okrepila prizadevanja, da bi Zahod odvrnila od napada na sirske sile v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem v Dumi.

Odnose med Rusijo in ZDA je zaostrila napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je v sredo tvitnil, da bo Amerika izvedla raketni napad na Sirijo, pridružile pa naj bi se mu tudi druge zahodne sile, ZDA, Velika Britanija in Francija. Trump je sicer včeraj prek Twitterja sporočil, da še ni znano, kdaj bodo napadli, s čimer je umiril žogico in nakazal, da se ZDA z napadom ne mudi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na novinarski konferenci v Moskvi opozoril, da bi posredovanje zahodnih držav v Siriji lahko sprožilo nov migrantski val v Evropo. Zatrdil je tudi, da ima Moskva neizpodbitne dokaze, da je bil domnevni napad s kemičnim orožjem v Siriji uprizorjen s pomočjo tuje obveščevalne službe. Poleg tega je zatrdil, da so napad z domnevno kemičnim orožjem uprizorili, da bi jih očrnili. "Imamo neizpodbitne dokaze, da je bil to še en uprizorjen dogodek in da je obveščevalna služba določene države, ki je zdaj v ospredju rusofobne kampanje, vpletena v ta uprizorjen dogodek," je zatrdil Lavrov.

Ruska vojska je zdaj s prstom pokazala na Veliko Britanijo. 

Putin poklical Macrona 

Rusija in Sirija napad s kemičnim orožjem zanikata, medtem ko Zahod obtožuje režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Bela hiša pravi, da še naprej ocenjuje podatke svojih obveščevalnih virov in se z njimi pogovarja o tem, kako se odzvati.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj razkril, da ima dokaze o uporabi kemičnega orožja v napadu na Dumo, po njegovih podatkih je bil uporabljen najmanj klorin. Danes ga je poklical ruski predsednik Vladimir Putin. Posvaril ga je pred "nevarnimi dejanji" v Siriji. 

"Najpomembneje se je vzdržati nepremišljenih in nevarnih dejanj, ki bi predstavljala hudo kršitev ustanovne listine Združenih narodov in bi imela nepredvidljive posledice," so po Putinovem telefonskem pogovoru z Macronom sporočili iz Kremlja. 

Je Macron v pogovoru Putinu povedal o dokazih?
Je Macron v pogovoru Putinu povedal o dokazih? FOTO: AP

V današnjem pogovoru z ruskim kolegom pa je izpostavil svojo "skrb za umiritev razmer na terenu", so zapisali v Elizejski palači. "Predsednik je povedal, da želi nadaljevati in okrepiti dialog med Rusijo in Francijo, da bi zagotovili mir in stabilnost v Siriji," so sporočili iz Macronovega urada.

Izrazil je tudi obžalovanje nad novim vetom Rusije v Varnostnem svetu Združenih narodov, ki je po Macronovih navedbah preprečil enoten in odločen odgovor ZN na domnevni kemični napad v Vzhodni Guti, ki je zahteval več deset smrtnih žrtev.

Putin se je zavzel za temeljito in objektivno preiskavo napada v Dumi. Do konca te preiskave pa bi se morali odpovedati obtožbam kogarkoli.

Macron se bo sicer konec maja odpravil na prvi obisk v Moskvo, odkar je maja lani zasedel predsedniški položaj.

Vasilij Nebenzija opozarja na resnost in nevarnost razmer v Siriji.
Vasilij Nebenzija opozarja na resnost in nevarnost razmer v Siriji. FOTO: AP

Nebenzija svari pred 'točko brez vrnitve'

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je na četrtkovem zasedanju Varnostnega sveta ZN Washington obtožil, da je ogrozil mednarodni mir in razmere označil za "zelo nevarne".

"Najpomembnejša prioriteta je, da preprečimo nevarnost vojne," je dejal Nebenzija po srečanju za zaprtimi vrati. Opozoril je, da je zaradi prisotnosti ruske vojske v Siriji povečana nevarnost, da se nasilje še stopnjuje. "Na žalost ne moremo izključiti nobenih možnosti," je dejal. 

Vrh ruske vojske je opozoril, da bodo v primeru ogroženosti ruskih vojakov na območju Sirije sestrelili ameriške rakete in napadli lokacije, od koder bodo Američani usmerjali izstrelke. Nebenzija je tako ZDA in njene zaveznice opozoril, naj se vzdržijo vojaške akcije v Siriji, da ne bi prišli do "točke brez vrnitve".

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred tem na seji VS ZN izrazil zaskrbljenost, da bi zadnje napetosti v Siriji lahko "izbruhnile v popolno vojaško eskalacijo". Vpletene države je pozval k "odgovornemu ravnanju". Izpostavil je, da prebivalci Sirije trpijo že osem let in ponovil, da ni vojaške rešitve za ta konflikt.

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je medtem v Sirijo napotila strokovnjake, ki bodo v soboto začeli preiskovati okoliščine spornega napada 7. aprila, a nimajo mandata, da bi ugotavljali, kdo je za napad odgovoren. Sirski veleposlanik pri ZN Bašar Džafari je zagotovil, da bodo inšpektorjem omogočili neoviran dostop, kamor bodo želeli in kadarkoli bodo želeli.

Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije je imelo namreč 500 ljudi simptome, značilne za kemični napad, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic, 43 od več kot 70 smrtnih žrtev pa je tudi umrlo zaradi stika z zelo strupenimi snovmi.

Imajo ali nimajo?

Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je za ameriško televizijo MSNBC povedala, da imajo dovolj dokazov za ukrepanje, predsednik Trump pa trenutno proučuje vse morebitne možnosti.

Obrambni minister ZDA James Mattis je po drugi strani v senatu dejal, da še vedno iščejo dejanske dokaze o uporabi kemičnega orožja in si želijo inšpektorjev na terenu, da to ugotovijo. Osebno sicer verjame, da je do kemičnega napada prišlo.

ZDA v primeru ukrepanja ne bodo same, saj je britanska vlada v četrtek pooblastila premierko Thereso May, da se pridruži ZDA in Franciji pri načrtovanju vojaškega napada ali napadov v odgovor na napad s kemičnim orožjem. Opozicija sicer zahteva glasovanje v parlamentu pred morebitno vojaško akcijo, kar pa za premierko ni zavezujoče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (652)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šlogar
14. 04. 2018 07.13
+1
Res velika škoda za Evropo in svet, da " ta mal" iz Francije nima nikakršnih izkušenj iz diplomacije. Takšni otroci kljub starim mamam ne morejo obvladovati sveta!
Manu Cocker
14. 04. 2018 07.35
-1
ta je lutka - tudi jaz bom predsednik Francijo, ko bom lahko spremenil volilni zakon.
mastaflash
13. 04. 2018 22.58
+2
kako da se narod teh treh drzav ne zgane? a jim ni jasno, da bodo pokasirali porcijo srapnelov tudi na domacih tleh..bebav folk, ne mors vrjet
Fanatik Top
13. 04. 2018 22.47
+8
Šef pokliče vajenca na zagovor 👏😂
Manu Cocker
14. 04. 2018 07.36
macron je gofer boy - pa se ne kapira VSEGA.
Al Pacino 1
13. 04. 2018 22.35
+19
Ameriki gori pod nogami, dolar bo počasi postal ničvreden kos papirja, zgubljajo status velesile in seveda preostane samo še en scenarij- ponovni napad na Sirijo, ki bo sprožil novi val beguncev s čimer bo spet nastal kaos v Evropi, drugi scenarij pa je zakuhati vojno, kjer bodo ponovno vmešali Evropo. Seveda Rusija ni naivna in ne bo nasedla na provokacije ampak gringosi bi lahko spet izvedli svojo filmsko predstavo, spomnimo se samo dvojčkov, kjer so zaradi svojih interesov umorili 3 tisoč svojih državljanov. Zato tudi zdaj ni za izključiti kakšen napad na svojo mornarico (seveda za to obtožiti Rusijo) in dobiti razlog za vojno.
komarec
13. 04. 2018 22.39
+8
Rešitev je preprost, Trumpa morajo odpoklicati, ker dela velike neumnosti.
Bourne
13. 04. 2018 22.26
-16
Rusi ze kar napovedujejo vojno, kot da bi zahodni zavezniki nacrtovali napad na rusko Dumo.
komarec
13. 04. 2018 22.41
+8
Bourne a si ti vzel ta prave arcnije al si kaj zamešal? Kdo je komu grozil naj se pazi?
BUONcaffee
13. 04. 2018 22.13
+2
Triglav v zalivu????
komarec
13. 04. 2018 22.43
+8
Triglav najmočnejši del NATO mornarice. Take čolničke imajo Rusi za ribolov po Volgi.
resort
14. 04. 2018 11.35
haaaahahahaha
13. 04. 2018 22.11
+7
Brez svetovne vojne ni novega svetovnega reda
Bofur
13. 04. 2018 22.05
+20
Britanci so se blazno ušteli. Noro koliko napak so naredile britanske tajne službe v zadnjem času in propagandisti iz britanskega oddelka za propagandno vojno, očitno Mayevi resnično voda teče v grlo in deluje v paniki in iz obupa. Britanci in Ameri niso računali, da bo Vzhodna Gouta tako hitro padla in da bodo Assadove sile in Rusi manj kot v 48 urah po lažiranem kemičnem napadu že v Vzhodni Gouti, kjer se dogajajo čudeži, ko domnevno mrtvi vstajajo od mrtvih in govorijo, kako so jih kandidati za Nobelova nagrado za mir Bele čelade, sicer vsem znani glavorezci, prisilili, da so zaigrali napad in zastrupitev. V bolnišnici so ljudem pripadniki čelad rekli, da se je zgodil napad z živčnim plinom in začela se je zaigrana drama ter dramska predstava, ko so sorodniki prali svoje svojce z vodo, da bi menda dol z njih sprali strup. A bo kdo prevzel odgovornost ter prisilil lažnivo britansko vlado k odstopu. To je pa višek britanskega cinizma. Najprej lažirana zastrupitev Skripalovih, ko se ta laž ni prijela, pa še lažni kemični napad v režiji lokalnih podizvajalcev MI5, SAS in CIA, Belih čelad, ki so specializirani za takšne podtalne akcije in podtikanje in potvarjanje dokazov ter zlorabljanje civilnega prebivalstva. Britanci niso računali na domačo kritično javnost, ko človek bere britanske spletne forume dobi vtis, da povprečni Britanec ne verjame svoji vladi. Tudi v britanskih medijih resnica o dogodkih v Siriji zelo težko pride na dan. Toliko o "demokraciji" in "neodvisnih medijih".
Ehnaton
14. 04. 2018 14.42
Če še enkrat opozorim vse, da imajo tile izscenirani dogodki glede novačuka, Rusije, Sirije in lažnih kemičnih napadov, poleg legitimizacije napada na Sirijo (Iran, Libanon in Rusijo), plenjenja Sirskih (in Iranskih) naravnih bogastev in genocida Sirskega (in Iranskega) prebivalstva, še en drug zelo pomemben cilj, ki bo imperialnim in luciferjanskim zahodnim 666 vatikasnko-"kraljevskim"-političnim teroristom služil tudi pri prikritju, kdo je v resnici povzročil zastrupitve pitne vode in kemične napade in načrtne epidemije v Evropi in ZDA v bližnji prihodnosti, s čimer skušajo zahodni politiki izvesti tudi genocid nad lastnim prebivalstvom. Zadnji rezervni načrt, da bodo lahko EU in ameriški politiki izvedli genocid nad lastnim prebivalstvom, če jim ne bo uspelo drugače, je tudi ta, da bodo ZDA in EU skušale na vse možne načine tudi sprovocirat Rusijo v jedrski holokaust, tudi z (jedrskim) napadom na Rusijo in Nemčije in Skandinavije, medtem ko se imajo sami namen pravočasno poskriti v svoje bunkerje, ki jih imajo v ta namen pripravljene že desetletja. Zato še enkrat opozarjam, da si naj ljudje čimprej preberejo vseh 43 točk, ki razkrivajo te načrte zahodnih imperialistov in njihovih političnih ameriških in EU luciferjanskih vlačug o izvedbi globalnega genocida; povezava za ta dokument s temi 43-timi točkami tega načrta, z angleškim naslovom "A look at the Present...", ki se ga lahko pogoogla tudi na ključne besede: Blick auf Gegenwart von 2017 und Zukunft - "Freund der Wahrheit"! (prva povezava od vseh, ki se jih ponudi). V tem dokumentu je opisanih vseh 43 točk načrta tega skorajšnjega 7 milijardnega globalnega genocida in popolnega zasužnjenja preostalega človeštva. Besedilo je v angleškem in nemškem jeziku.
PIERREBRICE
13. 04. 2018 22.00
+11
Rdečelasca je treba spraviti na ''trdna tla''. To pa lahko storijo samo Rusi.
srebrnibreg
13. 04. 2018 21.49
+5
Sedaj vidimo kaj dela desnica po svetu. Hoče nam vsiliti 3 svetovno vojno. Iz ene laži gredo v drugo samo, da bi narod nahujskali eden na drugega. Tudi naša t. i. desnica počne isto.
krtofl
13. 04. 2018 21.55
+3
naš twitko je tud prodal orožje kod ameriški...
sid33
13. 04. 2018 21.42
-2
A tu se skrivate vsi trije komuni, a domačih tem nič ne pokomentirate več?
krtofl
13. 04. 2018 21.55
+0
korintos23
13. 04. 2018 21.40
+17
Samo tota Angleška Treza je bolj nora kot Ameriški Trampos.
srebrnibreg
13. 04. 2018 21.50
+6
srebrnibreg
13. 04. 2018 21.39
+8
Tudi Kitajci so pognali na sprehod svojo vojaško mašinerijo. Američani pa imejo že polne hlače. Še sreča, da svet ima Putina.
emilzapata
13. 04. 2018 21.38
+6
eni se pripravljajo na vojno, na drugi strani pa čakajo po poročanju ruskih medijev nepregledne množice mladih moških, predvsem Afganistancev, pakistanvev, indijcev, na turško iranski meji, ki bi izkoristil vojno vihro za pohod v Evropo. Torej Američani zelo dobro vedo, da bi z vojno ubili več muh na mah.
Ehnaton
14. 04. 2018 14.44
To so horde "spontanega" vnaprej pripravljenega "begunskega" vala organizirane s strani nacista Georgea Sorosa, EU politikov in ameriške vlade v senci!!
alien8potnik
13. 04. 2018 21.29
+5
hvala, trump. še malo, pa bo zemlja prazna radioaktivna krogla, ki pluje skozi vesolje.
ZAinKONTRA
13. 04. 2018 21.37
-2
pa si siguren,da zemlja pluje skozi vesolje
franz1988
13. 04. 2018 22.10
+2
Vesolje se vrti okoli Zemlje. Zemlja pa je ravna plošča. Vsaj za tiste z Bližnjega Vzhoda in širše.
krtofl
13. 04. 2018 20.58
+6
makaron je srečala pamet po pogovoru z putinom.....Predsednik je povedal, da želi nadaljevati in okrepiti dialog med Rusijo in Francijo, da bi zagotovili mir in stabilnost v Siriji,« so sporočili iz Macronovega urada....
AntiNATO
13. 04. 2018 21.23
+5
bravo Putin....se je upanje...sam tistih nablojenih americanov ne rab noben...sej so bli velesila....ampak sam to...bli so...zdej pa lahjo samo upamo da jenkiji ne bodo zakuhal nove vojne zato k bodo resval svojo rit...roko na srce....amerika je na dnu kot se nikoli....predvsem kar se gospodarstva ....kitajci nehajo jutri financirat zda...pa je zda naslednji dan v kaosu...ker nimajo denarja tudi za en dan delovanja drzave...ta teden je jasno povedal v kongresu njihov obrambni minister miggs da je njihov dolg najvecja groznja nacionalni varnosti.
krtofl
13. 04. 2018 21.26
+2
velesila ki se je vedno borila proti šibkejšim...zdaj jim pa stoji nasproti resna vojska....tu je pa še trunp knedl požrl...
korintos23
13. 04. 2018 21.30
+5
Prvič se je Rusija zoperstavila zoper ZDA in so vsi v luftu!
AntiNATO
13. 04. 2018 21.30
+5
bla velesila...nic vec....oz vsak dan manjsa....petroyuan jih j... do amena....celo ww3 so pripravljeni sprovocirat sam da bi resil gnil dolar...samo mislim da bo dolar kmalu samo se zgodovina...pac to neomejeno tiskanje ne pelje nikamor in ne more iti v nedogled.
AntiNATO
13. 04. 2018 21.35
+6
sirija in rusija ter se iran so zavezniki od pamtiveka....tukaj rusi ne bodo popuscali...tam imajo nekaj vojaskih oporisc.
korintos23
13. 04. 2018 21.35
+3
Ne vem če ima to kaj veze s pametjo, Putin ga je postavil na realna tla.
Pikabalonca
13. 04. 2018 20.37
+6
Čakam, da se vžejo, saj to je edina rešitev za spufano Anglijo, propadlo Nemčijo in od Azije zapuščeno AMERIKO...gospoda vaša ekonomija poceni delovne sile je pripeljala do tretje svetovne vojne vam NEMCEM, FRANCOZEM je Evropa pretesna ZDA Amerika in sedaj boste pobijali, lagali, podtikali ko ste na kuzli..
LuckyBastardo
13. 04. 2018 20.36
+19
Samo še Anglija je glasna ampak zdaj z RAZLOGOM. Dokazi so na mizi in zdaj bodo morali razložiti zakaj so priredili Kemični napad 2X
-1
bundy crocodile
13. 04. 2018 20.22
+39
Putin ima enako tolerance kot pred njim gospod Jelcin, ko je v živo posvaril NATO in USA pred napadom na Jugoslavijo, da se naj le tega vzdržijo. Jelcin obljube ni izpolnil, čeprav je v živo dal obljubo, da bo vsakršen napad na Jugoslavijo, osebno kaznoval. Putin napake ne bo ponovil, sem prepričan in prav je tako! V primeru, da se stučejo, sem na strani Rusije brez dvoma in tako nadaljujemo vse do konca.
Ehnaton
14. 04. 2018 14.47
Tudi Putin ne bo uresničil svojih groženj, zato ga bodo zamenjali drugi, ki bodo poskrbeli, da bodo jedrske bombe zasluženo deževale na Evropo in ZDA kot dež. Z Izraelci pa bodo poračunali Kitajci; takrat se bo izpolnilo tisto "da bodo ljudje v Jeruzalemu do kolen bredli po krvi in da bo tam kri tekla v potokih"...
truckersaso
13. 04. 2018 20.16
+24
Ma dej naj že enkrat zbrišejo Ameriko iz zemljevida,tako kot so to počeli oni!!Bo pač koleteralna škoda kot pravijo Ameri,bo pa svet mnogo lepši brez ameriških zabitih barbarih!!
resort
14. 04. 2018 11.42
Saj indijanci dajo mir. ropotajo izvoženi evropejci, ki so tam ustvarili svoje gnezdo.