Tujina

Rusija opozarja pred vojaškim napadom na Irak

Bonn/Pariz, 28. 01. 1998 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski obrambni minister Igor Sergejev je v Bonnu opozoril pred vojaškim napadom na Irak, s katerim so zagrozile ZDA. Po srecanju z nemškim kolegom Volkerjem Ruehejem je Sergejev izjavil, da obstaja še vrsta drugacnih moznosti, s katerimi bi bilo iraškega predsednika Sadama Huseina moc pripraviti do sodelovanja z ZN.

Vodja ruske diplomacije Jevgenij Primakov pa je v Parizu izjavil, da se bo v cetrtek v Madridu sestal z ameriško drzavno sekretarko Madeleine Albright, s katero se bo pogovarjal o krizi med Irakom in OZN. Primakov je po srecanju s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom poudaril, da mora Irak spoštovati zahteve, ki so zapisane v resolucijah Varnostnega sveta ZN.

Tiskovna predstavnica francoskega predsednika Catherine Colonna je dejala, da obstaja moznost, da bo Varnostni svet umaknil sankcije proti Iraku, ce bo le-ta omogocil posebni komisiji za razorozitev Iraka, da konca svoje delo, in hkrati izpolnil vse resolucije ZN.

Francoski zunanji minister Hubert Vedrine je izrazil dvom o izjavah vodje Posebne komisije za razorozitev Iraka (UNSCOM) Richarda Butlerja, v katerih slednji trdi, da bi utegnil Irak razpolagati s tako veliko kolicino bakteriološkega orozja, da bi z njim lahko unicili prebivalstvo Tel Aviva. Vedrine meni, da na podlagi porocila UNSCOM o tem ni mogoce sklepati. Butlerjeve izjave sta prav tako kritizirali Rusija in Kitajska.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.