Tujina

Rusija zavrača obtožbe

Washington, 25. 03. 2006 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ruski veleposlanik v Bagdadu naj bi med ameriško invazijo na Irak izdajal obveščevalne podatke.

Ameriško poročilo navaja pisne dokaze o obveščevanju nekdanjega diktatorja Huseina s strani Moskve
Ameriško poročilo navaja pisne dokaze o obveščevanju nekdanjega diktatorja Huseina s strani Moskve FOTO: Reuters
Ruski veleposlanik Vladimir Titorenko je med drugim Iračanom izdal, da nameravajo Američani bombardirati Bagdad in okolico, zapreti ceste do Sirije in Jordanije, ustvariti splošni kaos in zmedo ter prisiliti prebivalce Bagdada, da zapustijo mesto, je zapisano v poročilu.

Pentagon je obtožil Rusijo, da je v času ameriške invazije na Irak marca in aprila 2003 izdajala obveščevalne informacije o gibanjih in načrtih ameriške vojske. To je Pentagon med drugim objavil v poročilu o iraških potezah med invazijo.

Rusija je zavrnila obtožbe Pentagona. "Takšne povsem neutemeljene obtožbe ruska obveščevalna ni prejela prvič. Imamo jih za odvečne in jih ne bomo komentirali," je dejal tiskovni predstavnik ruske obveščevalne službe Boris Labusov. Prav tako je tiskovna predstavnica ruske misije pri Združenih narodih v New Yorku Marija Zaharova odločno zanikala tovrstne navedbe in obtožila ZDA, da nimajo nobenih dokazov.

Pisni dokazi o obveščanju

Poročilo sicer navaja dokaze v obliki dokumentov o komunikacijah med iraškimi vladnimi službami, med katerimi je tudi dopis zunanjega ministrstva sedaj strmoglavljenemu predsedniku Sadamu Huseinu z datumom 2. april 2003 o tem, da Rusi poročajo, da ZDA ne bodo napadle Bagdada, dokler se silam, ki so že v Iraku ne pridruži še 4. pehotna divizija, ki je bila sprva predvidena za napad na Irak preko Turčije, vendar je obtičala v Sredozemlju, ker ji Turki niso dovolili prehoda.

Ruski obveščevalci naj bi preko veleposlanika posredovali informacije o načrtih ameriške vojske
Ruski obveščevalci naj bi preko veleposlanika posredovali informacije o načrtih ameriške vojske FOTO: Reuters
Poročilo Pentagona na več kot 200 straneh sicer izpostavlja, da je bil za padec iraške obrambe najbolj kriv Sadam Husein, ki se je nenehno vmešaval v vojaške odločitve. Poročilo tudi ugotavlja, da so bili Iračani zaslepljeni od lastne propagande in se sploh niso zavedali dejanskih groženj s strani nasprotnika. Poročilo pa pravi, da so poleg napačnega predvidevanja iraške obrambe z orožjem za množično uničevanje, ki ga ni bilo, Američani napačno sklepali tudi, da bo Irak zažgal naftne vrelce na jugu države. Zaradi tega naj bi bil eden od prvih napadov namenjen prav tem naftnim poljem, čeprav je Sadam Husein svojim silam izrecno ukazal, da ne sme priti do nobenega zažiganja, podobnega tistemu, ki so ga iraške sile povzročile ob umiku iz Kuvajta proti koncu prve zalivske vojne leta 1991.

Iz poročila ni jasno, ali so Američani zanalašč krepko namočili Ruse, ali pa so slednji sodelovali z njimi pri dezinformiranju Iračanov, kajti poveljnik ameriških sil general Tommy Franks je Bagdad napadel brez 4. pehotne divizije in tudi pred 15. aprilom, ki so ga ruski obveščevalci sporočili Iračanom kot najhitrejši možni datum napada na iraško prestolnico. Bagdad je bil namreč pod ameriškim nadzorom že 9. aprila. Ruski obveščevalci naj bi preko njihovega veleposlanika v Bagdadu Vladimirja Titorenka Iračanom posredovali še več informacij, ki so jih dobili od svojih vohunov v samem Centralnem poveljstvu ameriške vojske, ki je bilo zadolženo za operacije proti Iraku.

Neodvisni ruski analitik Pavel Felgenhauer trdi, da je točnost poročila Pentagona zelo verjetna. Analitik namreč trdi, da mu je nekdanji uslužbenec ruske vojaške obveščevalne službe (GRU) priznal, da je imela ta služba v Iraku v času invazije do padca Bagdada aktivno enoto obveščevalcev. Poleg tega naj bi v času invazije obstajala neka spletna stran v Ruščini "The Ramzay Files", ki je objavljala točne podatke tako o ameriških dejavnostih kot tudi o iraških.

Pritisk zaradi ukrepov proti Iranu?

Navedbe o ruskem vmešavanju v času invazije sicer niso nobeno presenečenje, saj bi bilo presenečenje večje, če tega ne bi bilo. Bolj zanimivo je to, da so Američani to sploh šli objavljati in nekateri analitiki se že sprašujejo, če to ni morda posledica prepirov okrog ukrepov proti Iranu zaradi jedrskega programa. Američani in Rusi so se namreč že aprila 2003 prepirali glede dogodkov v zvezi z umikom ruskega diplomatskega osebja iz Bagdada, ki je prišlo pod točo ameriških strelov, pri čemer so bile ranjene štiri osebe. Američani so trdili, da so krivi Rusi, ki so bežali po drugi poti od dogovorjene, Rusi pa da so Američani zanalašč streljali nanje, domnevno zato, ker so hoteli zapleniti morebitne tajne dokumente, ki naj bi jih Rusi domnevo nesli s seboj.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.