Tujina

Rusija želi na svetovni oder

München, 10. 02. 2008 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
10

Rusija si ne prizadeva za globalno dominacijo, niti ne teži k soočenju z Zahodom, želi si zgolj utreti pot na svetovni oder.

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je ob robu mednarodne varnostne konference v soboto povedal, da Slovenija glede angažmaja v okviru mednarodnih sil pod poveljstvom Nata Isaf "ostaja tam, kjer je, v zahodnem delu Afganistana." Minister pa je tudi poudaril, da Slovenija ne bo povečala števila svojih vojakov.

Prvi namestnik ruskega premierja Sergej Ivanov je v govoru na mednarodni konferenci o varnostni politiki v Münchnu danes dejal, da si Rusija ne prizadeva za globalno dominacijo, niti ne teži k soočenju z Zahodom, ampak si želi zgolj utreti pot na svetovni oder.

"Prepričan sem, da se vsi tu zavedajo, da proces preporoda Rusije objektivno povezuje našo ambicijo, da bi zasedli primerno mesto v svetovni politiki, in zavezo za obvarovanje naših nacionalnih interesov," je povedal Ivanov in dodal, da "tega izziva ne nameravajo uresničiti z oblikovanjem vojaških blokov ali zapletanjem v odprta soočenja z našimi nasprotniki".

Proti jedrskemu orožju

Ivanov je v govoru poudaril tudi, da se morata Rusija in ZDA skupaj boriti proti razširjanju jedrskega orožja po vsem svetu. Obe državi bi morali na tem področju prevzeti vodilno vlogo. Trenutni nadzor bi morali izboljšati.

Ivanov sicer pričakuje, da bo Rusija do leta 2020 eno od petih največjih gospodarstev na svetu, pri čemer je poudaril, da "s svojimi petrodolarji ne nameravajo kupiti celotnega starega sveta".

Ivanov tudi o Kosovu

Rusija ne bo hitela s priznanjem Južne Osetije in Abhazije.
Rusija ne bo hitela s priznanjem Južne Osetije in Abhazije. FOTO: Reuters

Ivanov se je dotaknil tudi vprašanja Kosova. Verjame namreč, da bi priznanje neodvisnega Kosova postavilo nevaren presedan. "Ostati želimo znotraj okvirov mednarodnega prava, ne želimo ustvariti presedana. Če bo prišlo do enostranskega priznanja Kosova, menimo, da bo to presedan in bo nekaj podobnega kot odprtje Pandorine skrinjice," je povedal.

Južna Osetija in Abhazija sta že nakazali, da bi lahko sledili primeru Kosova. Ivanov je novinarjem povedal, da Rusija ne bo hitela z njihovim priznanjem. "Zagotovim vam lahko, da Rusija Abhazije in Južne Osetije ne bo priznala takoj naslednji dan," je dodal Ivanov.

Ključna vloga Rusije

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana je medtem na konferenci v Münchnu Rusiji priznal ključno vlogo pri reševanju konfliktov po vsem svetu, obenem pa jo je pozval h krepitvi pravne države. Za ljudi naj bi veljala skupna pravila in pravice, pri čemer je Solana kot primer navedel svobodo medijev. Rusija je pod vodstvom ruskega predsednika Vladimirja Putina spet postala močnejša, kar bi lahko tudi na Evropo delovalo stabilizirajoče.

Gates svari Evropo

Ameriški obrambni minister Robert Gates nadaljuje s prepričevanjem evropskih držav in javnosti, kako nujno potrebno je povečanje število vojaških enot v Afganistanu.

Gates svari Evropo, da bodo islamski skrajneži postali še močnejši, če jih ne bodo premagali v Afganistanu.
Gates svari Evropo, da bodo islamski skrajneži postali še močnejši, če jih ne bodo premagali v Afganistanu. FOTO: Reuters

Tudi v današnjem govoru na mednarodni varnostni konferenci v Münchnu je opozoril, kakšno grožnjo Evropi predstavljajo skrajneži v Afganistanu. “Skrbi me, da se številni ljudje na tem kontinentu ne zavedajo, kako resna je grožnja Evropi, če se skrajnežev v Afganistanu ne uniči,” je dejal Gates. Posvaril je tudi pred ogroženim obstojem zveze Nato, če bi se zgodilo, da bi bilo v Afganistanu premalo vojaških enot.

Naloga, ki nas čaka, je zlomiti in uničiti gibanje v njegovih povojih. Robert Gates

Ameriški obrambni minister je v govoru sicer priznal nekatere napake ZDA v boju proti terorizmu, a hkrati poudaril, da bodo dobili islamski skrajneži po vsem svetu velik moralni zagon, če Natu ne bo uspelo uničiti talibanskih upornikov v Afganistanu. "Ne smemo in ne moremo postati dvotirno zavezništvo, sestavljeno iz članov, ki so se pripravljeni bojevati, in tistimi, ki se niso. Takšen razvoj bi z vsemi svojimi posledicami za kolektivno varnost uničil zavezništvo," je v Münchnu dejal ameriški obrambni minister, ki se je v preteklih dneh trudil prepričati glavne evropske zaveznike, da bi na jug Afganistana poslali več svojih vojaških enot.

Da bi podkrepil svoje besede, je Gates naštel napade islamistov na evropske cilje, ki so se zgodili od 11. septembra 2001, med njimi teroristična napada v Londonu in Madridu. “Samo predstavljajte si, kako bi bilo, če bi skrajneži v Evropi ponovili napad, kot se je zgodil v New Yorku,” je opozoril Gates.

Grožnja, ki jo predstavljajo nasilni islamistični ekstremisti, je resnična - in ne bo kar izginila. Robert Gates

Obenem je minister posvaril, da predstavljajo talibani in teroristična mreža Al Kaida "potencialno grožnjo" pakistanski vladi predsednika Perveza Mušarafa in poudaril, da je prišel čas, da Pakistan tudi na svoji strani meje z Afganistanom sproži obsežno operacijo proti islamskim skrajnežem.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
11. 02. 2008 19.36
Matjaž: TUdi sam pogledal "Loose Change". Končno en konkretni in pravzaprav objektivni dok. film o vsem skupaj. Dejstva, dokazi, viri. Super. Hvala za predlog.
LLLoLLLL
10. 02. 2008 19.34
Matjaz84, pogledal "Loose Change", po moje najboljši dokumentarec o 9/11 do zdaj. Fakt za faktom.. Če še kak zanesenjak danes dejansko DVOMI - prosim, google it up!
xzamiel@hotmail.com
10. 02. 2008 19.16
Nisem ravno ljubitelj ameriške politike itd itd pa tudi nisem kakšen pristaš misij na Bližnjem Vzhodu. Je pa treba poudariti, da ni vse tako zelo enostavno in da se je dejansko treba skupaj boriti za varnost vseh držav, če smo realni. Kot že rečeno, ni mi pa všeč, da ima v glavnem dobiček/profit predvsem ena država, torej ZDA. Če že, naj državam plačujejo obresti, npr glede na velikost in % vojakov poslanih in naj bodo obresti kar konkretne. Sicer večina tu podaja mnenja glede na govorice, medije in kakšne filme (Zeitgeist, morda tudi End Game). Filma, sploh pa prvi, sploh nista napačna, samo treba je vedeti, da ni tak ozelo enostavno in da verjetno ne vemo točno zakaj in kako se gre o vsem tem. Vsekakor pa naj gre zgolj Amerika na nevarna območja, ker ima daleč največji profit. Ccc.
max99
10. 02. 2008 14.34
naše vojake iz avganistana,čada,libanona potegniti domov.!! tam naj bojo tisti ,ki imajo korist in interes,ter dobiček od vojne!! kanon fotr naj bodo kar američani... FBI in CIA sta največji teroristični organizaciji..povsod tiščijo svoj rilec !!!
jansa-arms
10. 02. 2008 14.09
Čist možno je da FBI in CIA načrtujeta kaj sličnega kot so doma naredili!
goso
10. 02. 2008 13.47
Kdo še verjame, da se je 9/11 zgodil brez sodelovanja ameriških tajnih služb. Ker so se Britanci vmešavali , so dobili eksplozije. Kot je rekel spodaj, naj kar sami množično vdrejo v Afganistan in pospravijo vse prebivalce. Kajti vsi prebivalci so tako ali drugače Talibani, ki so jih ZDA vzgojile, ko je bilo treba SZ metat iz Afganistana. Dvojna politika. V Evropi ne bo bombnih napadov, če se ne bomo šli vojne na vzhodu. Seveda bodo tudi , ampak od CIE, da bi dokazali, da imajo oni prav. Večletna svinjarija...
max99
10. 02. 2008 13.41
ja pa tud ,,ZEITGEIST ,,je za pogledat...vse za denar..
matjaz84@gmail.com
10. 02. 2008 13.30
"Da bi podkrepil svoje besede, je Gates naštel napade islamistov na evropske cilje, ki so se zgodili od 11. septembra 2001..." Svetujem vsem, da si pogledate dokumentarec: "Loose Change 2nd Edition" ...jst sm ostau brez besed
max99
10. 02. 2008 13.12
Gates, raketomet v roke in v prve vrste v Avganistan !!! Zgledi vlečejo !!
ceveljaza
10. 02. 2008 13.09
Aha! Če ni po ameriško, nam pa že grozijo. Verjetno je EU zaradi tega že obsojena na "pristajanje" kvazi teroristov v kako lepo stekleno stolpnico, npr v Frankfurtu....