Tujina

Ruske oblasti znova aretirale Alekseja Navalnega

Moskva, 12. 06. 2019 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med shodom proti samovoljnemu ravnanju organov pregona v Moskvi, ki ga tamkajšnje oblasti niso odobrile, je bilo aretiranih več kot 400 ljudi, med njimi tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Shod je bil organiziran v podporo novinarju Ivanu Golunovu.

Policija je posredovala proti približno 1200 protestnikom, ker shod ni bil prijavljen. Po podatkih nevladne organizacije OVD Info je bilo aretiranih več kot 400 ljudi. Policija je pred tem sporočila, da so aretirali več kot 200 ljudi. Med aretiranimi so tudi najmanj štirje novinarji, med njimi producent nemške revije Der Spiegel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih policije je bilo na neprijavljenem shodu aretiranih okrog 200 ljudi.
Po podatkih policije je bilo na neprijavljenem shodu aretiranih okrog 200 ljudi. FOTO: AP

Nekateri protestniki so nosili majice v podporo preiskovalnemu novinarju Ivanu Golunovu, ki je bil minuli teden aretiran zaradi domnevne preprodaje drog. Aretacija 36-letnika je sprožila val ogorčenja in solidarnosti v ruski javnosti. Trije največji časniki v državi so v ponedeljek objavili naslovnico, na kateri je z velikimi črkami pisalo "Jaz sem/mi smo Ivan Golunov".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Shod so sprva organizirali v podporo Golunovu, vendar je bil novinar v torek nenadoma izpuščen, obtožbe proti njemu pa ovržene. Mnogi v izpustitvi Golunova vidijo poskus Kremlja, da bi preprečil val protestov.

"Oblasti se zelo bojijo fantastičnega in soglasnega izraza solidarnosti v primeru Golunov," je na Twitterju zapisal Aleksej Navalni. "Zato je zanje pomembno, da uničijo skupno solidarnost ter nato ustrahujejo in zaprejo tiste, ki vztrajajo," je dodal. Iz Kremlja so v torek sporočili, da bi protest motil praznovanja ob dnevu Rusije, ki je dela prost dan.

Ivan Golunov je bil izpuščen, obtožbe proti njem pa ovržene.
Ivan Golunov je bil izpuščen, obtožbe proti njem pa ovržene. FOTO: AP

"Kar se je zgodilo Ivanu Golunovu, se dogaja vsak dan po vsej državi. Veliko primerov, povezanih z drogo, se zgodi tako," je izjavil mladi protestnik, ki je nosil majico z napisom "Jaz sem Golunov".

Manjša skupina okoli 100 protestnikov se je zbrala tudi v Sankt Peterburgu, kjer so pozvali oblasti, naj izpustijo žrtve policijskih zlorab, kot je ugledni zgodovinar Jurij Dmitrijev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
12. 06. 2019 18.58
+4
Putin se ne pusti proameriskim placancem-novinarčkom.
luckysss
12. 06. 2019 17.12
+12
Težko je nam, ki ne poznamo pravih tamkajšnjih razmer ocenjevati zadevo...Bilo bi pa seveda popolnoma iracionalno če CIA ne bi poskušala z ustaljenim programom....Vendar Rusi niso ovce in ameriški kojoti ruskim medvedom pač niso dorasli...Tale obvezna propaganda za EU ovce je itak zgrešila namen...vsaj pri normalnih ljudeh..
graf
12. 06. 2019 16.54
+0
Strinjam se z spodnjimi komentatorji da Navalni res ni nek lider , samo po drugi strani se pa sprašujem kakšna demokracija je v državi kjer je opozicija prepovedana ? In v Rusiji opozicija dejansko JE prepovedana , oziroma je dovoljena le takrat ko je tiho ! Kakorkoli obrnete : Putin ni nič kaj dosti manjši samodržec in diktator kot Stalin , razlika med njima je le v tem da je med nasprotniki režima zdaj manj žrtev kot v Stalinovih časih ! Za Putina protikandidati na volitvah ne obstajajo , oziroma dovoljuje sodelovanje zgolj in samo svojim kužkom ! Vidite kakšno podobnost teh navedb v Medvedjevu ?
Bott
12. 06. 2019 16.14
-2
DeBill
12. 06. 2019 16.10
+7
navalni je tolk leader opozicije kot pri nas kakšen hudorovič.
+12
Tega Ameriškega plačanca naj zaprejo vsaki mesec za 30 dni… je kot naši Domobrabci
JApajaDAja
12. 06. 2019 15.53
+9
sedaj ima že abonma...še malo,pa bo dobil domovinsko pravico :-(