Tujina

Ruske sile pripravljene za nove akcije

Moskva, 04. 12. 1999 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ruski vojaški aparat je pripravljen povečati pritisk na osrednjo Čečenijo, potem ko so včeraj popolnoma obkolili Grozni. Vojaški predstavnik je povedal, da nameravajo danes končati >>čiščenje<< mesta Angun, osem kilometrov vzhodno od Groznega, ki so ga zavzele včeraj. Naslednji cilj ruske vojske je tako zavzeti zadnje mesto, ki ga še nadzorujejo čečenski uporniki, Urus-Martan, zapreti Grozni ter poslati sile proti gorskim predelom na jugu, kjer naj bi se še zadrževali uporniki.

Močna ruska vojska, ki po ocenah šteje 100.000 vojakov, in je oborožena z težkim topništvom, sodelujejo pa tudi vojna letala, je v prodiranju na severu Čečenije naletela le na majhen odpor islamskih upornikov. Vendar pa so po poročanju ruske televizije med obleganjem Arguna potekali siloviti spopadi, ti pa se obetajo tudi pri zavzetju Urus-Martana ter v Groznem, če se bo vojska odločila, da napade mesto.

Nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov pa je včeraj ostro kritiziral vodstvo države, ki ni bilo sposobno najti politične rešitve o čečenskem vprašanju. Čečenija je označil za >>črno luknjo<<, kar je po njegovem mnenju posledica pomanjkanja principov in razumne politike. Gorbačov je že leta 1994 posvaril Jelcina, da bo vsak poskus vsiljevanja ultimatov ali uporaba sile proti čečenskim upornikom končal s prelivanjem krvi ter vojno na Kavkazu.

Poveljnik ruskih sil na severu Kavkaza, general Viktor Kazancev je uradno potrdil, da so ruske zvezne enote povsem obkolile Grozni. Čečenski viri so že dopoldne sporočili, da je čečenska prestolnica povsem obkoljena, kar pa je nato rusko obrambno ministrstvo zanikalo.

Ministrstvo je prav tako zanikalo obtožbe o petkovem napadu ruskih enot na konvoj čečenskih beguncev južno od Groznega, pri čemer naj bi bilo ubitih med 40 in 50 ljudi. O tem so na podlagi pričevanj očividcev poročali številni ruski mediji. Po navedbah vojaških virov naj bi bilo območje, kjer je prišlo do domnevnega napada, pod nadzorom ''čečenskih banditov''. Sicer je rusko letalstvo nadaljevalo napade na Grozni in Urus-Martan.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA