Tujina

'Trumpova kampanja je bila v nekaterih primerih dovzetna za ruske ponudbe pomoči'

Washington, 18. 04. 2019 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriško pravosodno ministrstvo je na svoji spletni strani objavila težko pričakovano Muellerjevo poročilo. Trump je verjel, da bo Muellerjeva preiskava pomenila konec njegovega predsedovanja, izhaja iz poročila. Mueller pa je zapisal tudi, da je bila Trumpova kampanja "v nekaterih primerih dovzetna za ruske ponudbe pomoči".

Ob 11.00 po lokalnem času oziroma ob 17. uri je ameriško pravosodno ministrstvo na svoji spletni strani objavilo sicer okleščeno in redigirano Muellerjevo poročilo na 448 straneh. Dostopno je na tej spletni strani. Spletna stran se je po objavi poročila sicer sesula. 

Ameriški pravosodni minister Barr je po prejetju Muellerjevega poročila v ameriški kongres poslal glavne povzetke poročila na štirih straneh, - in zagotovil, da Muellerjeva preiskava ni pokazala dokazov, da je Trumpova kampanja sodelovala z Rusi. Več o tem si lahko preberete tukaj

Posebni preiskovalec Robert Mueller je v 22 mesecih preiskave ruske afere vložil obtožnice proti 37 posameznikom in podjetjem. Več o celotni preiskavi si lahko preberete tukaj

Trumpova kampanja bila 'v nekaterih primerih dovzetna za ruske ponudbe pomoči' 

Prvi povzetki Muellerjevega poročila so že tu. Preiskava je med drugim ugotovila, da je bila Trumpova kampanja "v nekaterih primerih dovzetna za ruske ponudbe pomoči" v predsedniški kampanji, navaja The Guardian. Prav tako je kampanja "pričakovala, da bo imela koristi od informacij, ki so bile ukradene in objavljene z ruskimi prizadevanji", piše v poročilu. 

Iz poročila izhaja tudi, da je bil Trump "osebno vpleten" v razprave glede email sporočil, ki so jih ruski hekerji pridobili z vdorom v strežniki demokratske stranke, končali pa so na Wikileaksu. Ko je slednji namreč začel objavljati ukradene emaile, naj bi se Trumpova kampanja na to "odzvala z navdušenjem". "Nekatere priče so povedale, da je Trump osebno razpravljal o prihajajočih objavah." 

Oviranje pravice: Trumpovi poskusi spodleteli, ker so drugi zavrnili izvrševanje ukazov

Mueller pri vprašanju oviranja pravice "ni mogel z gotovostjo presoditi", da Trump ni storil kaznivega dejanja. Prav tako jasno navede, da če bi njegova ekipa presodila, da predsednik ni storil kaznivega dejanja, bi to tudi jasno navedli. 

Oviranje pravice s strani predsednika je spodletelo zato, ker so drugi zavrnili izvrševanje ukazov: "Predsednikova prizadevanja vplivati na preiskavo so bila v veliki meri neuspešna, a večinoma zato, ker so osebe, ki so obkrožale predsednika, zavrnile izvrševanje ukazov."  

Poročila jasno navaja deset primerov, ko je Trump potencialno oviral pravico, in predlaga, da bi kongres lahko te primere preganjal kot kazniva dejanja. 

Spletna stran se je ob objavi poročila sesula.
Spletna stran se je ob objavi poročila sesula. FOTO: AP

Trump ob imenovanju Muellerja: To bo konec mojega predsedovanja 

Ameriški predsednik je tudi danes seveda tvital in v stilu serije Igra prestolov ponovil njegovo geslo, da ni bilo nobenega sodelovanja oziroma 'no collusion'. Na dogodku za veterane je nato dejal, da se "ta prevara ne sme nikoli več zgoditi nobenemu predsedniku. Hvala vam." Njegova odvetniška ekipa pa je razglasila "popolno zmago". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A v poročilu je navedeno, da je Trump, ko ga je nekdanji pravosodni minister Jeff Sessions obvestil o imenovanju posebnega tožilca Muellerja, dejal: "O moj bog. To je grozno, to bo konec mojega predsedovanja." Iz poročila izhaja, da je verjel, da je 'fucked' oziroma da je 'nasrkal'. 

Prav tako je junija 2017 poskušal odstaviti Muellerja. Svojemu svetovalcu Donu McGahnu naj bi naročil, da pokliče vršilca dolžnosti pravosodnega ministra v tej zadevi Roda Rosensteina, in mu naroči, da odpusti Muellerja. Dejal naj bi: "Mueller mora oditi." A je McGahn, ki je Belo hišo zapustil leta 2018, to zavrnil. "Raje je odstopil, kot pa da bi sprožil nekaj, kar je razumel kot sobotni nočni masaker," piše v poročilu. 

Pravosodni minister William Barr
Pravosodni minister William Barr FOTO: AP

Demokrati zahtevajo, da Mueller priča pred kongresnim odborom

Ameriški pravosodni minister William Barr je pred objavo poročila sklical novinarsko konferenco, ki jo je začel z zahvalo Muellerju, ker je "razkril naravo ruskih poskusov vmešavanja v naš volilni proces". In ponovil, da preiskava posebnega tožilca "ni pokazala, da so člani Trumpove kampanje kovali zaroto ali sodelovali z rusko vlado". "Vemo, da ruski operativci, ki so kovali te spletke, niso imeli podpore predsednika Trumpa, Trumpove kampanje ali zavestne pomoči kateregakoli Američana."  

Poročilo po besedah Barra opisuje "deset epizod, ki vključujejo predsednika" in se nanašajo na morebitno oviranje pravice - kaj natančno vsaka epizoda vključuje, ni znano, a med njimi naj bi bil tudi zloglasni intervju predsednika Trumpa za televizijsko hišo NBC, v katerem je dejal, da je imel v mislih preiskavo ruske afere, ko je odpustil takratnega direktorja FBI, Jamesa Comeya

Muellerjeva ekipa je sicer vložila obtožnice proti 37 posameznikom in podjetjem.
Muellerjeva ekipa je sicer vložila obtožnice proti 37 posameznikom in podjetjem. FOTO: AP

Prav tako je po poročanju STA Barr zatrdil, da Trumpova Bela hiša ni poskušala ovirati Muellerjeve preiskave 'ruske afere', predsednikovi odvetniki pa da so imeli pred današnjo objavo vpogled v urejeno poročilo, a Bela hiša ni zahtevala zakritja nobene dodatne informacije.

Rusija: Poročilo bomo 'prelistali' 

Na objavo poročila se je odzvala tudi Rusija. Tiskovni predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov, je v izjavi za javnost dejal, da "to za njih ni problem": "Imamo veliko drugih pomembnejših, bolj zanimivih in konstruktivnih stvari, na katere se osredotočamo." Dodal je, da bodo "prelistali" poročilo in "ocenili, ali vsebuje karkoli, kar si zasluži analizo". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
19. 04. 2019 08.42
+1
'Trumpova kampanja je bila v nekaterih primerih dovzetna za ruske ponudbe pomoči'////// in pa se ---- odgovor Trumpa na obtozbe , ko je rekel ,to bo konec . Samo dve stvari sta determinantni . Ali celo tri ,tretja oz. kar prva , bo morala biti se razjasnjena . Ce je bila preiskava in nadzor obvescevalnih agencij nad Trumpom in vsemi,ki so z njim povezali legitimen in legalen . Druga dva sta jasna in razbremenjujeta Predsednika popolnoma .Mueller ni nasel nic kar bi bilo kazensko obremenilnega , torej ni bilo sodelovanja z Rusi ,niti obstrukcije . To je zdaj cisto jasno . 11 spec .tozilcev , 50 specialistov preiskovalcev in drugo osebje je zapravilo dve leti in en kup denarja , zalisali cez 500 pric , sproducirali 1,4 miliona procesnih dokumentov ter se nekaj milionov vzoprednih -sub . Poleg tega so se prisluskovali Trumpu in vsem ,ki so bili z njim v stiku ali njegovim stabom . Ja , temu se resnicno lahko rece , da je demokratska stranka uprizorila lov na cloveka z namenom ,da ga unici za vse vecne case ,ter pokaze vsemAmericanom ,se posebno pa ostalemu svetu kdo je sef v Ameriki . Ko je Hilarija v svojem govoru z vso nadutostjo oznacila pol Amerike ,torej Republikance za Deplorables , si je sama zadrgnila zanko ,poleg tega pa se povzrocila ,da so Sandersovi vililci masovno volili za Trumpa , ki je zanimivo ´´ postal bol Levi kot sami neoliberalci demokr. stranke . Res je , ta baba Hilarija je vec kot carovnica . Zdaj je cas ,da se jo spravi na zatozno klop in jo obsodi . Pa se njenega psicka Billa , naj oba pojasnita zakaj je v jezi polila svoj racunalnik s kislino,drugega razbila s kijem ,dane govorimo o telefonih , da se je obupno vedla do personela ,pa so to tudi sami ljudje jasno povedali . Zloben clovek ta Hilarija . Kaksni so sele njeni meceni . Skoda , da se je Demokr . stranka tako izrodila . Zal se je ze dolgo nazaj , nic novega . Poglejmo samo opustosenja po svetu . Upam ,da jo bodo obtozili .
CestniKolesar370Wattov
19. 04. 2019 08.14
+2
""""O moj bog. To je grozno, to bo konec mojega predsedovanja." Iz poročila izhaja, da je verjel, da je 'fucked' oziroma da je 'nasrkal'. """ Mediji so se odločili ljudstvu servirati ta odstavek Muellerjevega poročila, ki sam po sebi nakazuje bralcem, da Trump nima čiste vesti. Že en odstavek kasneje v Muellerjevemu reportu piše, da je Trump nato dodal, da bodo preiskovali leta in leta, na koncu ne bodo našli ničesar, ampak vlečenje te preiskave mu bo zbilo ugled. Veste 24ur, obstaja ena stvar, ki se ji reče KONTEKST.
Krematorij666
19. 04. 2019 07.57
+1
Ameriško vmešavanje v tuje volitve je pa OK oz. širjenje demokracije?
Razumnež
19. 04. 2019 11.18
-1
Kaj je pa tebe popadlo? Rusi se niso vmešavali, prav tako se ZDA ne vmešava. Pranje možganov poteka zgolj preko medijskih hiš... in še to je učinkovito zgolj pri ljudeh, ki niso sposobni ločiti klasja od plevela.
NPC24ur
19. 04. 2019 07.46
+4
24 ur, vi ste poden od novinarstva. Vas kolega novinar Assange, je bil aretiran, pa mkgoce dve novice. Podre se katedrala v Parizu, 10 + novic... Pranje mozganov po levicarsko al kako?! Hujsi ste ko nova 24
Tadej purkar
19. 04. 2019 07.45
+7
Trump je bog, ima vso pravico ubiti ter izkoreniniti islam iz amerike. Je edini politik ki naredi kar obljubi. Make America great again
nightifly
19. 04. 2019 08.47
+2
Tadej , Trump je ze v redu , strinjam se tudi ,da islam nima kaj veliko iskati v nasi zahodni kulturi , toda o tem morajo odlociti ljudje . Ce se politiki ne bi vedno vtikali tja kjer jim ni mesto ,bi bilo vse drugace . Ce bi sli v Arabijo posteno ,tam kupili nafto posteno po vseh trgovskih zakonih , ne bi mase ljudi migrirale v Evropo . Ko pa zasvojis cel svet , razglasis kolonije za svoje in vzpostavis svojo oblast nad njimi ,ti ljudje postanejo drzavljani te evropske ali ameriske drzave ,ali drzav . In tako pride en cisto crn musliman v Evropo ,sredi Pariza in rece , bon jour ,sem Francoz . Torej ga nemores fentat a ne !!! Za marsikaj je kriv Zahod . Poglejte kaj so naredili Anglezi iz Indije .
Razumnež
19. 04. 2019 11.16
-1
... in vendar, dokler so bili oni tam, se muslimani in hindujci niso tako klali med seboj kot danes.
Ate_ist
19. 04. 2019 12.00
če se ne bi angleži ne bi uspeli kolonizirat indije.
Razumnež
19. 04. 2019 07.16
+5
Pri tej zadevi je najbolj nerodno to, da tisti, ki sovražijo Trumpa obožujejo Putina. Trumpu obenem očitajo neko sodelovanje s Putinom, kar pa jih postavlja v zelo neroden položaj, ker Putin je pa ja svetnik in se s Trumpom ne bi pečal. :))) Kakorkoli, Trump je pravi državnik in velik borec za ZDA. Želim si, da bi tudi Slovenija imela takega človeka na oblasti.
ValterUdovernik
19. 04. 2019 07.44
+0
Khronos
19. 04. 2019 07.10
+5
Ta portal je del masinerjie pranja mozganov s skrajno levicarsko ideologijo. Trump bo slab v vsakem primeru, tu ni zmage. Soros je dal navodila, Marakes jih je uzakonil. Ce razmisljas z lastno glavo, si skrajni desnicar oz. nacist. Vse, kar jim ni pogodu, je sovrazni govor. Pricakujem, da bo ta komentar izbrisan. Nic hudega, napisal bom se enega. 24 ur = NPC. Poguglajte, ce ne veste kaj to pomeni.
nightifly
19. 04. 2019 08.49
kronos ,,,,,,, ma kaksno levicarsko ideologijo ,kje jo vidite . Ne mesati pojme , ideologije ,ali celo druzbene sisteme . Ta portal je v sluzbi njegove maestije liberalizma , ne pa socializma . Dajte no .
CestniKolesar370Wattov
18. 04. 2019 21.26
+11
Si predstavljaš, da bi Trump s Putinom in Rusko vlado sodeloval pri načrtu kako bi še pred letom 2020 uvozil čim več Rusov, spisal zakon, da se jih ne sme deportirat in jim poskusil po hitrem postopku dat državljanstvo, da lahko ti Rusi volijo na Ameriških volitvah? To bi bil največji škandal v zgodovini ZDA. No, tega ni. Zamenjaj Trumpa z Obamo, Putina z Mehiko in imaš realno situacijo izpred 2016 volitev.
gappy666
18. 04. 2019 21.13
+0
Kaj je ministranti... So vam drobtinice vrgli zdej ste se pa razpisali hehehehe
Khronos
18. 04. 2019 20.48
+1
@AI83 - tocno tako, bravo!
Animal_Pump
18. 04. 2019 20.32
+8
Jah..pač sta se s Putinom zmenila, da bosta skupaj delala... v javnosti se bosta delala, da se malo kregata pa rožljata z orožjem...na skrivaj se pa krohotata. Še dobro, da so se rusi vmešal. Če bi tista Killary zmagala...bi divjala že 3 svetovna vojna...ali pa bi bila že končana...svet pa bi bil v kameni dobi.
Nabru3
18. 04. 2019 20.29
+1
Hej brigade
18. 04. 2019 20.24
+18
Tale članek ne povzema ničesar kar je povedal generalni državni inšpektor oz. tožilec. Niti kar je napisala preiskovalna ekipa Mueller. Dajte novinarji ne bit hlapci CNN in podobnim, ki že vsaj desetletje zavajajo ljudi. Novinarsko delo je izumrlo.
M_teorija
18. 04. 2019 20.20
-12
In kaj torej Trump proslavlja? To, da njegovi podrejeni niso izvrševali njegovih nezakonitih ukazov, ki bi ga pokopali če bi bili poslušni!?
Augusto Pinochet
18. 04. 2019 20.11
+16
To je sporno, fundacije pod taktirko Savdske Arabije so pa lahko odkrito financirale Obamo in Clintonovo?
Al83
18. 04. 2019 19.42
+14
Totalna eksoneracija. Ilegalna preiskava, z ilegalno pridobljenimi nalogi za prisluškovanje s pomočjo kupljene zbirke govoric-steel dossier, Trumpove politične tekmice madame cyberheck-Hillary Clinton. Nobenega dokaza, da je sploh prišlo do vdora v DNC sererje, Ameriška vlada serverjev nikoli ni videla, vse na vero Klintonovega podjetja Crowd Strike. Vir Podesta Emajlov najverjetneje DNC stafer Seth Rich, ki so ga dali zaradi izdaje demokrati ubiti. Totalno pristranska preizkava, dvajset demokratskih odvetnikov, od tega šestnajst darovalcev demokratski stranki, temeljito zaslišali 5000 prič, najdražja preiskava v zgodovini ZDA, nobene ovedbe v povezavi z Rusijop. Leva trobila, ki so nabijala cele noči in dni, kako je Trump kriv so se izkazali za totalno nekredibilne in totalno pristranske. Nobene koluzije, nobenega oviranja, ogromno denarja za fejk preizkavo namenjeno prikrivanju Hilarijinih zločinov z obiskom Billa Clintona v Putinovem domu v Moskvi, prodaji 20% Ameriškega urana Rusiji, v Uranium one škandalu, denar se stekal v Klintonin DNC fund. Pranje denarja preko ukrajine in Porošenka, ter ostalih Ukrajinskih oligarhov, ki so dali Hillarij milijone denarja, ki je bil namenjen za obnovo Ukrajine. Samo 5% denarja zbranega za obnovo Haitija je šlo v Haiti. Socijalist Berni Senders se fura okrog z športnim avtomobilom v vrednosti 180.000 $$$, američanom pa pridiga kakšno zlo je kapitalizem...
Tretja Švica
18. 04. 2019 19.51
+4
Tretja Švica
18. 04. 2019 19.29
+17
Dejte se že v sprijazniti, da je on zdaj predsednik in pika. Enkrat kaj pozitivnega napišite o njem, a je res tako težko, saj bo itek se en mandat izvoljen!!!
MKII
18. 04. 2019 19.19
-3
Kje si žuti? Žuta štampa, žut precednik.
andrej2004
18. 04. 2019 19.03
+1
Roka roko umije...
Al83
18. 04. 2019 19.43
+6
Ne, cela preiskava je bila fejk in poskus kudetata.
Kruh+sol!
18. 04. 2019 19.01
+23
Trump bo kmalu koncal prvi mandat pa se nekateri se vedno ukvarjajo z ruskim vmesavanjem v volitve. Budale.