Tujina

Ruski vojaki vendarle iz Gruzije

Moskva/Haag, 08. 09. 2008 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

Ruska vojska se bo v mesecu dni umaknila iz osrednje Gruzije. Nadzorne točke v okolici pristanišča Poti naj bi izginile že v enem tednu.

Pogovori v Moskvi
Pogovori v Moskvi FOTO: Reuters
O umiku iz Južne Osetije in Abhazije ni bilo govora. Kremelj je od Tbilisija zahteval zagotovilo, da Gruzija v dveh separatističnih regijah ne bo več uporabila sile.

Rusija bo v mesecu dni umaknila svoje enote iz notranjosti Gruzije, je po skoraj triurnih pogovorih z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom v razkošni rezidenci na obrobju Moskve povedal njegov francoski kolega in trenutno predsedujoči EU Nicolas Sarkozy. "V enem tednu bodo odstranjene kontrolne točke (v okolici pristanišča Poti). V enem mesecu bodo ruske sile zapustile gruzijsko ozemlje, seveda z izjemo Južne Osetije in Abhazije,“ je dejal. Moskva je kot pogoj za umik zahtevala prisotnost mednarodnih sil v t. i. tamponskem območju okoli Južne Osetije, kamor naj bi Unija poslala 200 opazovalcev, ter zagotovilo, da Gruzija ne bo več uporabila sile.

Po besedah Sarkozyja ni več razlogov, da oktobra ne bi nadaljevali pogovorov med Unijo in Rusijo. Obe strani se sicer še zdaleč nista strinjali glede vseh vprašanj. Tako rusko stališče ostaja nespremenjeno - priznanje Abhazije in Južne Osetije je nepreklicno dejstvo. Moskva bo z njima že jutri navezala diplomatske stike. Sicer pa od ruskega plina in nafte odvisna Evropska unija na Moskvo le težko izvaja pritisk, še posebej sedaj, ko se približuje kurilna sezona, opozarjajo analitiki. Iz Rusije namreč priteče tretjina vse nafte, ki jo povezava uvozi, in kar 40 odstotkov zemeljskega plina.

Na pogovorih v Moskvi sta sodelovala tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso in skupni zunanjepolitični predstavnik Javier Solana

V naslednjih sedmih dneh naj bi se ruska vojska začela umikati s kontrolnih točk v okolici pristanišča Poti.
V naslednjih sedmih dneh naj bi se ruska vojska začela umikati s kontrolnih točk v okolici pristanišča Poti. FOTO: Reuters

Zaradi ruskega posredovanja v Gruziji odpovedal sporazum

Rusija bi lahko prekinila celotno sodelovanje z Natom, če bo ta v svoje vrste sprejel Gruzijo. "Z moralno političnega gledišča bi sprejetje Gruzije v akcijski načrt za članstvo izgledalo, kot da se je Nato postavil na stran agresorja," je dejal ruski veleposlanik pri zavezništvu Dmitrij Rogozin.

Ameriški predsednik George Bush je odpovedal sporazum z Rusijo o sodelovanju na področju civilne jedrske energije. V skladu s sporazumom bi lahko ameriška in ruska podjetja ustanavljala skupna podjetja na področju jedrske energije, državi pa bi lahko lahko izmenjevali jedrsko tehnologijo. 

Gruzija obtožuje Rusijo

Gruzija je pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) v Haagu Rusijo obtožila dolgotrajnega in nepretrganega "etničnega čiščenja" na gruzijskem ozemlju ter sodišče pozvala, naj izda odredbo o uvedbi začasnih varnostnih ukrepov, ki bodo zagotovili takojšnje končanje domnevnih zlorab nad Gruzijci. Rusija je vse očitke odločno zanikala.

Odvetnik James Crawford, ki zastopa Gruzijo, je Rusijo med drugim obtožil, da je s pomočjo separatističnih skupin iz Južne Osetije in Abhazije nasilno preganjala etnično gruzijsko prebivalstvo. "Etnični Gruzijci so bili napadeni in nasilno pregnani iz teh regij... in za več kot desetletje jim je bila odvzeta pravica do vrnitve... Prihajalo je do požiganja hiš, umorov civilistov, plenjenja lastnine," je poudarjal in dodal, da je bilo od začetka ruske invazije v Gruziji pred mesecem dni notranje razseljenih več kot 150.000 Gruzijcev. Drugi zastopnik gruzijske strani, Pajam Ahavan, pa je zatrdil, da se etnično čiščenje nad Gruzijci kljub premirju, sprejetem slab teden po začetku ruskega vojaškega posredovanja v Gruziji, še vedno nadaljuje.

Po zastopnikih gruzijske vlade so pred sodiščem nastopili še zastopniki Kremlja, ki so branili ravnanje Rusije in trdili, da ji zaradi gruzijskega napada na Južno Osetijo in Abhazijo enostavno ni preostalo drugega, kot da pošlje v gruzijsko regijo svoje vojake. "Moja država ni imela druge možnosti, kot da se vplete," je pred sodniki zatrdil Roman Kolodkin in dodal: "Želim poudariti, da ni bila Rusija tista, ki je sprožila oborožene aktivnosti."

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
09. 09. 2008 16.10
umik v 1 mesecu... ravno toliko, da teroristični režim v izraelu ne bo mogel napasti irana iz gruzije pred ameriškimi volitvami.
titilja5
09. 09. 2008 11.56
obsoditi bi morali nacista Saakašvilija za izvajanje genocida v J.Osetiji, sicer Saakašvili še bo dobil svoje:na Kavkazu še vedno obstaja krvno maščevanje!
DedekLakai
08. 09. 2008 20.12
"Sicer pa od ruskega plina in nafte odvisna Evropska unija na Moskvo le težko izvaja pritisk," HAHA, zdaj pa bo EU kr bol prijazna do rusov =) Gruzijci, vas pa prosim da utihnete ker čene bote fajn razjezli ruse =)