Tujina

Rusko sodišče vseh pet obtoženih umora Nemcova spoznalo za krive

Moskva, 29. 06. 2017 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusko sodišče je vseh pet Čečenov, obtoženih umora ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, spoznalo za krive. Umor naj bi zagrešili v okviru organizirane kriminalne združbe, kazni pa naj bi jim sodišče določilo v prihodnjih dneh. Obtoženi so vpletenost zanikali, družina Nemcova pa je prepričana da za umorom stojijo ljudje blizu čečenskemu voditelju Kadirovu.

Rusko sodišče je danes vseh pet obtoženih spoznalo za krive priprave in izvedbe naročenega umora ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova. Kazni za pet Čečenov naj bi sodišče določilo v prihodnjih dneh. Privrženci Nemcova trdijo, da še vedno niso odkrili tistih, ki stojijo za umorom.

Kazni za pet Čečenov naj bi sodišče izreklo v prihodnjih dneh.
Kazni za pet Čečenov naj bi sodišče izreklo v prihodnjih dneh. FOTO: Reuters

12-članska porota je po treh dneh posvetovanj odločila, da so Zaur Dadajev, Šadid in Anzor Gubašev, Temirlan Eskerhanov in Hamzat Bakajev zagrešili umor v okviru organizirane kriminalne združbe.

Edene od obtoženih - Zaur Dadajev.
Edene od obtoženih - Zaur Dadajev. FOTO: Reuters

Dadajev je kriv izstrelitve štirih usodnih nabojev, drugi štirje pa pomoči pri organizaciji in izvedbi umora. Gre sicer za peterico etničnih Čečenov z nemirnega Severnega Kavkaza.

Zaslišanja so trajala okoli deset mesecev, obtoženi vpletenost zanikali

Porota je odločitev sprejela z večino, potem ko ji prej ni uspelo doseči soglasja o dolgi vrsti točk obtožnice. Zaslišanja so sicer trajala okoli deset mesecev.

Obtoženi so vpletenost v umor zanikali. Sedaj jim grozijo dolgoletne oziroma celo dosmrtne zaporne kazni, ki jih bo sodnik določil, potem ko bo tožilstvo predstavilo svoje zahteve.

Družina Nemcova prepričana, da za umorom stojijo Putinovi zavezniki

Čeprav razsodba razkriva nekatere podrobnosti umora, privrženci Nemcova trdijo, da niso odkrili tistih, ki so naročili umor enega glavnih nasprotnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"V dveh letih (...) niso uspeli odkriti organizatorja in načrtovalca umora," je dejal odvetnik družine Nemcov Vadim Prokhorov. "To je popoln fiasko." Vseeno pa odvetnik verjame, da so vsi obsojeni, z izjemo Bakajeva, vpleteni v umor.

Družina Nemcova je prepričana, da za umorom stojijo ljudje iz kroga blizu čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, ki je velik Putinov zaveznik, ali celo Kadirov sam. Čečenski voditelj je sicer zanikal svojo vpletenost in branil nekatere obtožene, družini Nemcova pa ni uspelo doseči, da bi bili Kadirov ali njegovi glavni pribočniki zaslišani.

Glavni organizator še na begu

Ruski preiskovalci so za organizatorja razglasili Ruslana Muhudinova, enega nižjih predstavnikov čečenskih varnostnih sil. Ta naj bi obsojenim za umor ponudil 15 milijonov rubljev (okoli 220.000 evrov). Muhudinov je na begu in ga policija še išče.

Nekdanji opozicijski voditelj Nemcov je bil ubit 27. februarja 2015 malo pred polnočjo na mostu v bližini Kremlja. Šlo je za najvišji politični umor v Rusiji, odkar je Putin pred okoli 17 leti prevzel oblast v državi.

Nekdanji opozicijski voditelj Nemcov je bil ubit 27. februarja 2015 malo pred polnočjo na mostu v bližini Kremlja.
Nekdanji opozicijski voditelj Nemcov je bil ubit 27. februarja 2015 malo pred polnočjo na mostu v bližini Kremlja. FOTO: Reuters

Kot eden najbolj priljubljenih politikov v Rusiji je Nemcov nekaj časa veljal za morebitnega naslednika nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina. Takoj po prihodu na oblast je podprl Putina, nato pa kmalu postal eden njegovih najostrejših kritikov ter kot del opozicije, ki jo je Putin vztrajno zatiral, počasi zdrsnil na obrobje.

V času smrti je Nemcov preiskoval rusko vpletenost v krvavi ukrajinski konflikt. Njegovi podporniki so prepričani, da so ga ubili, da bi ga utišali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
29. 06. 2017 21.48
+1
Nemcov je bil odsluženi material svojih gospodarjev. Vse kar je lahko storil je, da je umrl na način, da svetovna javnost pri tem vidi roko Putina. Navalni se je za vsak slučaj dal pred tem zapreti (za banalni prekršek)
appollyon
01. 07. 2017 08.12
A zato rusija ni želela oz. nui pustila preiskovati Kadirovega, čečenskega islamskega borca s tesnimi vezmi pri putinu. Seveda ker je kriv zahod.