Tujina

Strokovnjaki bodo preučili vzorce živčnega strupa, Rusija bi na pomoč poklicala detektiva Poirota

Moskva/London, 18. 03. 2018 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski veleposlanik Čižov trdi, da bi bil lahko britanski raziskovalni laboratorij vir izdelave živčnega strupa, s katerim sta se zastrupila bivši agent Skripal in njegova hčerka. Britanski zunanji minister Johnson je njegove trditve označil za "satiro". Strokovnjaki pa bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa.

Ruski veleposlanik Vladimir Čižov je povedal, da bi bil lahko britanski raziskovalni laboratorij Porton Down vir izdelave živčnega strupa, s katerim sta se zastrupila nekdanji ruski vohun Sergej Skripal in njegova hčerka, poroča BBC. 

Čižov je zavrnil možnost, da bi laboratorij s strupom založila Rusija in zatrdil, da "je Rusija kemične strupe nehala proizvajati leta 1992".

Britansko zunanje ministrstvo je te trditve že ovrglo, saj da imajo "informacije, ki kažejo, da je Rusija raziskovala načine za razvoj živčnih strupov". "Del tega programa sta bila tudi razvoj in shranjevanje novičoka," so zapisali.

Boris Johnson je prepričan, da je za zastrupitev kriva Rusija.
Boris Johnson je prepričan, da je za zastrupitev kriva Rusija. FOTO: AP

Britansko zunanje ministrstvo je medtem danes sporočilo, da imajo informacije, ki kažejo, da je Rusija v zadnjih desetih letih ne le razvijala živčne strupe in raziskovala načine izvajanja usmrtitev z njimi, ampak da sta bila del tega programa tudi "razvoj in shranjevanje novičoka". Kot je za britanski BBC zatrdil vodja diplomacije Boris Johnson, imajo za to "dejanske dokaze".

Johnson je tudi povedal, da reakcija Rusije ob zastrupitvi Skripala ni bila pristna. "Odziv Rusije kaže na to, da ni nedolžna," je prepričan. 

Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

V Veliko Britanijo bodo v ponedeljek sicer prispeli strokovnjaki iz Organizacije za prepoved kemičnega orožja, da bi testirali vzorce živčnega strupa. Na rezultate bo potrebno počakati "najmanj dva tedna", je prepričan Urad za zunanje zadeve.

Johnson je medtem povedal, da britanska vlada preučuje možnost sprejetja zakona, podobnega tistemu, ki so ga sprejeli po smrti odvetnika Sergeja Magnitskega v priporu v Rusiji leta 2009. Zakon so sprejeli leta 2012, z njim pa so kaznovali ruske uradnike, obtožene kršitev človekovih pravic. Zamrznili so jim premoženje in prepovedali izdajo vizumov zanje.

Rusko veleposlaništvo v Britanijo je preko družbenega omrežja Twitter sporočilo, da pri iskanju krivca za zastrupitev Skripala nujno potrebujejo detektiva Hercula Poirota, sicer izmišljenega belgijskega junaka v romanih Agathe Christie

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo ...

Rusija je v sporu z Veliko Britanijo zaradi nedavne zastrupitve na Otoku živečega nekdanjega dvojnega agenta Skripala z živčnim strupom, za katero po prepričanju Londona stoji Kremelj.

Velika Britanija za napad na Skripala in njegovo hčerko Julijo krivi Rusijo. Našli so ju 4. marca nezavestna na klopi v Salisburyju. Oba sta v kritičnem stanju v bolnišnici.

London je zato minuli teden uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. Britanski zunanji minister Boris Johnson je v petek dejal, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin, kar je Moskva odločno zavrnila.

Medtem je Moskva v soboto v odgovor med drugim napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BenQurer24
11. 05. 2018 14.36
+1
Boris Jonson je prepričan :D on sploh ne ve da je Boris Jonson :D
morituri
28. 03. 2018 13.01
-4
Čudi me zakaj oba bolnika ne pokažejo, saj so pred leti za isto stvar (Aleksander Litvinenko) pokazali po celem svetu kako leži v bolniški postelji. Kaj je zdaj tu res? Zelo se čudim. S tem pa, da nismo izgnali ruskega diplomata pa smo si za vedno pokopali arbitražo!!! Se je res splačalo?? Vedno delamo in govorimo proti zahodu in obožujemo vzhod. Zakaj delamo samomor??
morituri
29. 03. 2018 10.51
+1
No, po minusih sodeč vidim, da v Sloveniji ni samo neumen Erjavec ampak veliko ljudi, zato pa smo tam kjer smo. Ni samo politika neumna ampak tudi narod!!!!
nikhrast
19. 03. 2018 17.58
-1
Toje je navadna ruska šlamparija, saj so jih ujeli tudi pri drogiranju olimpijcev.
Brunda?
19. 03. 2018 13.57
+7
tale minister Boris mi ne deluje prav bister možak
appollyon
18. 03. 2018 19.11
-13
Kaj lazejo rusi, leta 2002 so njihovega generala dobil pri prodaji tega strupa siriji, zaradi katerega bi kmalu zda bombardirala sirijo. Umrl je na poti domov iz aleppa v moskwo
jzkzfzmz
19. 03. 2018 07.26
+17
Daj ne bluzi. To kar CNN piše.... Če bi ga res zastrupili bi umrli še drugi ljudje v bližini... Drugič, nimajo niti enega dokaza da je Rsuki plin. gre se samo za očrnitev Rusije. Če pa imaš tak rad zahod pa idi in jej tre mcdonaldse... Zaradi njih je svet v vojnah, lakoti, lažeh, suženjstvu....
nikhrast
19. 03. 2018 15.21
-6
Samo v Sloveniji se še najdo folk ki zagovarja Ruse, se vidi da Slovenija ne del zahoda.
Ate_ist
19. 03. 2018 18.57
+6
kaj pa ima ponuditi zahod? vsak proti vsem? kupi prodaj? oropaj soseda, seveda če je šibkejši? nič človečnosti ni na zahodu. humanizem kaj je to? crkn, če ne znaš poskrbeti zase? demokracija se je po jfk sprevrgla v očitni fašizem. gonijo nas v kiber taborišča. kakovost šolstva je padla na nivo pismenega porabnika. itd, itd, itd. da o spolnih manjšinah ki nam jih vsiljujejo in multikulturnosti sploh ne pišem.
appollyon
20. 03. 2018 10.31
Ni to CNN napisal ali pa ruski CNN beri RT news, to je bilo poročilo Izraelske obveščevalne agencije ki je opozorila rusko vladi ki so nato pz umorom prekrili njihovo namero prodaje Kemičnega orožja islamskim državam. Ni prvič, pakistanu so prodali tehnologijo za AB, prav tako Islamski republiki Iran.
brank1
26. 03. 2018 12.55
+1
A smo Slovani ali zahodni hlapci. Očitno bi veliko Slovencev najraje zanikalo svoje prednike. Kakšni ljudje so že to?
Ramzess
18. 03. 2018 15.22
-4
Kakšno norčevanje, Poirota ja, kako le, če je iz drugega časa.
Pikabalonca
18. 03. 2018 15.08
+37
Žal Angleži po tistem kar so trdili za HUSEINA Irak..lagali da smrdi niso več kredibilni in VERODOSTOJNI..
mackintosh
18. 03. 2018 15.42
+5
prav neverjetno je kako tukaj vidiš resnico doma pa SĐS zagovarjaš.
Arabo Hest
18. 03. 2018 15.58
+6
Pa te kdo plačuje, da vlečeš pri tej temi SDS? Verjetno tudi JJ?
appollyon
20. 03. 2018 10.32
A ti trdis da Husein ni s kemičnim orožjem pobil kurde?!? Zakaj ima Huseinov najvišji poveljnik vojske, Kemični Ali tak nadimek, ga je dobil pri pouku kemije?!?
nikhrast
18. 03. 2018 14.52
-19
Ne samo Trump, zdaj še Putin vedno bolj zgleda kot klovn.
Apostol1
18. 03. 2018 14.51
+34
Treba je upoštevati, da zahod na vsak način želi čimbolj umazati Putina in pri tem računa na Rusko opozicijo ali pa lahko beremo tudi izdajalce lastnega naroda, da bi zakuhali čim večjo nestabilnost v Rusiji, za enkrat jim to hvala bogu ne uspeva tako kot jim je na primer v Ukrajini in v tej umazani igri nikakor ne morem kar tako verjeti takim politikom kot sta Therese May in Boris Johnson. Evropa pa bi se morala pod nujno povezovati z Rusijo ne pa nasedat Ameriki in Angliji. In nič se mi ne zdi nemogoče, če je organizacija tega umora nastala v štabu CIA ali pa kakšne podobne ustanove Angleške ali pa Ameriške.
selecao
18. 03. 2018 14.21
-31
Drugače pa kot vem ima ruski morilec, oz. predsednik tudi hčerko. Že takrat, ko je sv1nja sklatila tisti avion, so ji na Nizozemskem jasno in glasno povedali, da je zaradi svojega očeta nezaželena. Morda ne bi bilo slabo zamenjati milo za žajfo, mogoče se ga bo pa takrat le kaj dotaknilo ? Ali pa tudi ne, tip neverjetno spominja na svojega vzornika Stalina, ki se mu je frčkalo, če mu potolčejo vso familijo, oz. jo je tudi sam psihično uničil, da niso bili za drugam kot za v umo bolnico.
Ate_ist
18. 03. 2018 15.45
+20
o čem bluziš? prvo anglija se ne drži mednarodnega prava po kemičnem orožju. niti noče sodelovati. šele dober teden po napadu je pristala na mednarodno komisijo, ki bo za ugotovitev s katerim sredstvom je bil napaden skripalo potrebovala vsaj dva tedna. theresa in boris pa že teden dni lajata da je kriv putin. že sami preiskovalci iz scotland yarda so rekli da preiskava poteka. nobenih dokazov še torej ni bilo predano sodišču, niti na sodiščih še niso stekli postopki. preprosto linč. podstavljen s strani thereze in borisa, da odvrneta domačo javnost od nezmožnosti reševanja problema brexit.
MalaZaba
18. 03. 2018 14.06
+27
Na napade bebavega Đonsona in Mayeve res ne moreš podati resnega odgovora
ServerAUTOMATIC
18. 03. 2018 13.43
+18
Šerlok Holmes bo prišel resnici do dna.