Tujina

Ryanair: Odškodnin zaradi odpovedi letov ne bo. ZPS: Ne tako hitro!

Dublin, 26. 07. 2018 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Laura Štraser, / D.L.
Komentarji
7

Zaradi stavke zaposlenih v letalski družbi Ryanair je bilo na v zadnjih dveh dneh odpovedanih kar 600 letov.V družbi so nezadovoljnim zaposlenim, ki opozarjajo na kršitve osnovnih delavskih pravic, odgovorili s povračilnimi ukrepi in že izročili več kot 300 odpovedi. Kaj pa potniki, ki so ostali na tleh? Na ZPS so jasni: 'Zaradi odpovedi letov ste upravičeni do odškodnine.'

Medtem ko največjega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanaira že drugi dan pesti stavka kabinskega osebja v Španiji, Belgiji in na Portugalskem, zaradi česar so v morali na evropskih tleh odpovedati kar 600 letov, so nov upor napovedali tudi piloti na Irskem. Ta bo potekal 3. avgusta, na dan, ki velja za enega najbolj prometno pestrih dni v celem letu. Irski piloti so opozorili tudi na možnost nadaljevanja večjega števila stavk v primeru, če vodstvo največjega nizkocenovnega prevoznika v Evropi ne bo spremenilo pogajalske taktike in se z zaposlenimi vendarle zedinilo glede najbolj perečih problemov, med katerimi so izboljšanje plač in delovnih pogojev zaposlenih, poroča britanski časopis Independent.

V letalski družbi so v luči stavk obvestila o odpovedi z 90-dnevnim rokom že izročil več kot 100 pilotom in več kot 200 članom kabinskega osebja.
V letalski družbi so v luči stavk obvestila o odpovedi z 90-dnevnim rokom že izročil več kot 100 pilotom in več kot 200 članom kabinskega osebja. FOTO: Twitter

Ukinitev več kot 300 delovnih mest 

Novica o novi stavki je sicer odjeknila le nekaj ur zatem, ko je Ryanair napovedal, da bo ukinil več kot 300 delovnih mest, pri čemer bo v dublinski bazi odpustil kar 100 pilotov. Obvestila o odpovedi z 90-dnevnim rokom naj bi pilotom in več kot 200 članom kabinskega osebja že izročili. V družbi odločitev utemeljujejo s tem, da so prav zaradi serije stavk zabeležili precejšen padec nakupa vozovnic za vnaprej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ryanair spremenil retoriko: 'Odškodnin zaradi odpovedi ne bo!'

Potem ko so še minuli teden v družbi zatrjevali, da so vsem prizadetim potnikom ponudili alternativne datume letov sedem dni prej ali sedem dni po včerajšnji in današnji dvodnevni stavki, poleg tega pa potnikov ponudili tudi možnost vrnitve stroškov letalskih kart, so danes k temu dodali, da zaradi odpovedanih letov potnikom ne nameravajo izplačati odškodnine. "Ker so bili leti odpovedani zaradi izrednih okoliščin, nam ni treba plačevati odškodnin," poudarjajo pri Ryanairu, kjer so prepričani, da ravnajo v skladu z zakonom. Če bi te trditve resnično držale, bi morali glede na veljavno evropsko zakonodajo potnikom plačati po 250 evrov odškodnine.

Kakšne možnosti glede odškodnin imajo potniki, ki so ostali na tleh?
Kakšne možnosti glede odškodnin imajo potniki, ki so ostali na tleh? FOTO: AP

Ryanair se sklicuje na izredne razmere, ki to niso

Sprva so 12. julija stavkali piloti na Irskem. Druga stavka zaposlenih je potekala v petek, 20. julija, ko je brez letov med Irsko in Združenim kraljestvom ostalo več kot 4.000 potnikov. Nekaj dni pozneje pa se je stavki pridružilo tudi letalsko osebje v Španiji, Belgiji in na Portugalskem. Včeraj so se stavkajočim pridružili tudi italijanski kolegi. Četrto večjo stavko pa so za naslednji petek napovedali piloti na Irskem. Časovnica stavkovnega vala

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pritrjujejo navedbam letalskega prevoznika v delu, da potniki v primerih, ko je odpoved posledica izrednih razmer, ki se jim ne bi bilo mogoče izogniti, do izplačila odškodnine niso upravičeni. A k temu dodajajo, da stavka ne spada nujno pod take izredne razmere, temveč se to presoja v vsakem konkretnem primeru posebej. "Med drugim je britanski nadzorni organ CAA (Civil Aviation Authority) že podal izjavo za javnost, da zadnje Ryanairove stavke ne bo štel kot izredne razmere in da bi morali biti potniki upravičeni do odškodnine," je pojasnil Matjaž Jakin iz Svetovalne pisarne ZPS.

Od 250 do 600 evrov odškodnine

V slovenski potrošniški organizaciji vsem, ki so se znašli v opisani situaciji, predlagajo, da ob izpolnjenih pogojih (pravočasnost obvestila o odpovedi) vendarle podajo zahtevke za izplačilo odškodnine. Za lete krajše od 1.500 kilometrov lahko zahtevate odškodnino v vrednosti 250 evrov, za lete med 1.500 in 3.500 kilometrov 400 evrov odškodnine, za vse daljše pa 600 evrov odškodnine.

Pri tem pa velja opozoriti tudi na nekatere izjeme. Do izplačila odškodnin niste upravičeni v primerih, če vas je Ryanair o odpovedi leta obvestil:

– vsaj dva tedna pred odhodom;

– vsaj en teden pred odhodom ter hkrati ponudil alternativni let z odhodom največ dve uri pred prvotno predvidenim in prihodom največ štiri ure po prvotno predvidenem pristankom;

– manj kot teden pred odhodom, če je ob tem ponudil nadomestni let z odhodom največ uro pred prvotno predvidenim letom in pristankom največ dve uri po prvotno predvidenim.

Ryanair leti v kar 37 držav, samo lani pa je z njim potovalo 130 milijonov potnikov.
Ryanair leti v kar 37 držav, samo lani pa je z njim potovalo 130 milijonov potnikov. FOTO: iStock

Prvi korak: 'Odškodninske zahtevke najprej naslovite na Ryanair'

Nikakor ne priporočamo, da kar takoj na lastno pest začnete urejati svoj prevoz, saj se lahko zgodi, da do povračila stroškov ne boste upravičeni. ZPS

Odškodninske zahtevke je treba najprej nasloviti neposredno na Ryanair, še dodajajo na ZPS.

Če se letalska družba ne odzove, rok za odgovor je sicer dva meseca, ali neutemeljeno zavrne zahtevo, lahko potrošniki vložijo pritožbo pri pristojnem organu tiste države članice EU, v kateri je nastala kršitev oziroma v kateri se nahaja letališče, iz katerega so načrtovali pot z letalom.

Informacije in pomoč pri sporih s tujimi prevozniki pa nudita tudi Evropski potrošniški center ter Javna agencija RS za civilno letalstvo, še dodajo pri ZPS.

 

Preverite, kakšne so vaše pravice v primeru odpovedi leta

V primeru odpovedi leta mora letalska družba potrošnike pisno obvestiti in jim tudi ponuditi možnosti spremembe leta, ki jih določa zakonodaja, med katerimi potrošnik sam izbira. Te možnosti so: 

- povračilo cene vozovnice skupaj s povratkom na izhodiščno letališče; 
- sprememba poti (nadomestni let) na končno destinacijo takoj, ko je to mogoče; 
- sprememba poti na končno destinacijo na kasnejši datum, če potrošnik tako želo. 

V prvih dveh primerih mora letalska družba potrošniku zagotoviti tudi ustrezno oskrbo, če mora zaradi odpovedi čakati, kar vključuje hrano, pijačo in po potrebi hotelsko nastanitev (če je let prestavljen na kasnejši datum) ter prevoz med krajem nastanitve in letališčem. Če oskrbe ne zagotovi, lahko za to poskrbi potrošnik sam in zahteva povračilo stroškov, dokler so ti stroški razumni in potrebni, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

"Če te izbire ne ponudi, se najprej obrnite na Ryanair in poskušajte skupaj najti rešitev, ki vam najbolj ustreza. Nikakor ne priporočamo, da kar takoj na lastno pest začnete urejati svoj prevoz, saj se lahko zgodi, da do povračila stroškov ne boste upravičeni," svetujejo pri ZPS.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajno
26. 07. 2018 21.33
+3
Tožit, da bodo zgubili milijone
Bassettt
26. 07. 2018 18.58
+7
Uporabniki imamo moč!!!
Bassettt
26. 07. 2018 18.58
+10
In folk bo še kar potoval z njimi in “jih podpiral”... za isto ceno ali malenkost višjo pri drugih nizkocenovnikih dosti večja kakovost in 10x boljši odnos.
KungFuPanda
27. 07. 2018 16.56
+1
Za Barcelono sem kako leto nazaj iskal karte in je bil Ryanair pod 100 evrov, naslednji pa 250 evrov s prestopanjem. Pa zmnoži ×3 člane družine, pa se vprašaj, s kom boš letel...
KungFuPanda
27. 07. 2018 16.57
Ryanair pa je bil direkten let. Za določene destinacije pač ni pametne altetnative.
janfilimon
26. 07. 2018 17.42
+8
Mora biti pa nekaj hudo narobe s tistimi, ki se uporabljajo to klampavo, odvratno, nadegunsko druzbo. Malo denarja, malo muzike. Jasno, da ne morejo pricakovati denarja nazaj.
JApajaDAja
26. 07. 2018 17.24
+23
potniki jim sporočamo-zbogom...na srečo je tu konkurenca!