Tujina

S tuberkulozo okužil sopotnike?

Atlanta, 30. 05. 2007 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moški z redko in zelo nalezljivo obliko tuberkuloze bi lahko okužil sopotnike na čezatlantskem letu.

Moški, ki je maja iz Amerike potoval v Evropo, bi lahko na letalu okužil sopotnike
Moški, ki je maja iz Amerike potoval v Evropo, bi lahko na letalu okužil sopotnike FOTO: Reuters

V Združenih državah so odredili karanteno za moškega z redko in izjemno nalezljivo obliko tuberkuloze. Njegovo ime ni znano, znano pa je, da je v zadnjem mesecu letel iz Severne Amerike v Evropo in nazaj. 12. maja je šel z letalom družbe Air France iz Atlante v Pariz, dvanajst dni zatem pa se je na krovu letala češkega prevoznika Czech Air vračal iz Prage v Montreal.

Zdravstvene oblasti so pozvale člane posadke teh letal ter njegove sopotnike, naj se odločijo za zdravniški pregled.

Za obolelega so odredili karanteno, saj je bolezen – gre za tuberkulozo vrste XDR-TB – izjemno odporna na večino zdravil, s katerimi se zdravi obolenje. Sicer pa so se za tak ukrep odločili prvič po skoraj 45 letih. "Dobro vemo, da je nenavadno sprejemati odločitve, kot je izolacija pacienta. Dejansko se na CDC (ameriški Center za nadzor bolezni) ne spomnimo, da bi po letu 1963 to storili. Vedno želimo svoboščine posameznika uravnotežiti z zahtevo po zaščiti zdravja ljudi," je dejala direktorica CDC Julie Gerberding. Dodala pa je, da jim tokrat drugega ni ostalo, saj je bolezen izjemno nalezljiva, posebej pa so ji izpostavljeni tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem.

Zaradi tuberkuloze po svetu vsako leto umreta dva milijona ljudi. V razvitih državah pa število primerov te bolezni hitro pada.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
30. 05. 2007 13.58
"Dobro vemo, da je nenavadno sprejemati odločitve, kot je izolacija pacienta. Dejansko se na CDC (ameriški Center za nadzor bolezni) ne spomnimo, da bi po letu 1963 to storili. Vedno želimo svoboščine posameznika uravnotežiti z zahtevo po zaščiti zdravja ljudi," Mastna laž, ki se prav prileže ameriškim oblastem, mar nismo pred mesecem dni, prav tukajle, brali, da so reveža sedemindvajsetletnega Roberta Danielsa, strpali celo v zapor, celo zaradi enake bolezni. Ženska, po moje, nima prav čiste vesti, saj je jasno da gre za protiutež prejšnjemu primeru, ki je kar potihnil, saj ni znano kaj se je Robertom zgodilo. Kar smešno je, kako očiten primer manipulacije, le koga skušajo zavesti. Zakaj menim tako, ker vemo da sta karantena in izolacija dve različni stvari, da ju politični svet definira drugače kot civilni svet. Zato je tudi izjavila, da se ne spomni-jo da bi po letu 1963 kdaj to storili, v skladu z našo definicijo gotovo ne, v skladu z njihovo pa... ... ...presodite sami.