Tujina

Sadje, zelenjava in žitarice proti možganskemu tumorju

Washington, 08. 04. 1999 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Znanstveniki univerze Wisconsin v Madisonu so v sadju, zelenjavi in žitaricah odkrili dve snovi, ki sta sposobni zavreti razvoj nekaterih vrst možganskega tumorja. Izsledke raziskave so objavili v ameriški reviji Journal of Nutrtition. Raziskovalci so iz rastlin izločili dve snovi, ki delujeta na rakaste celice. Dosedanje raziskave so pokazale, da uživanje sadja in zelenjave zmanjšuje tveganje nastanka nekaterih vrst rakavih obolenj, na primer raka na jetrih ali na dojkah, vendar pa so tokrat prvič odkrili snovi, ki zavirajo nastanek bolezni. Raziskovalci so obe novo odkriti snovi poimenovali ''izoprenoidi''. ''Mislimo, da novo odkriti snovi rakastim celicam preprečujeta razmnoževanje, saj uničujeta kemijske posrednike, ki jim to omogočajo,'' piše eden od avtorjev študije Charles Elson. Dodal je, da substanci ''delujeta tudi na nekatere celice, ki vsebujejo mutacije, ki spodbujajo raka.'' Ena izmed snovi, ''gama-tocotrienol'' upočasnjuje rast rakastih celic pri raku na dojkah in levkemiji, druga, imenovana ''beta-ionon'' pa poleg prvih dveh vrst raka preprečuje še nastanek raka na črevesju.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.