Tujina

Sagrada Familia raste, za 35 milijonov pa bo 'debelejša' tudi mestna proračunska pogača

Barcelona, 19. 10. 2018 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

La Sagrada Familia, še vedno nedokončana bazilika v Barceloni, je ena najbolj priljubljenih točk turistov, ki obiščejo Španijo. In eno najbolj kislih jabolk, s katerimi se že leta ukvarjajo lokalne oblasti. Kot kaže, pa so zdaj le našli rešitev, ki bo dobra tako za baziliko, ki naj bi bila vendarle dokončana leta 2026, kot za mesto, ki že desetletja živi z velikanskim gradbiščem.

Sagrada Familia
Sagrada Familia FOTO: Google Maps

Bazilika barcelonskemu mestnemu svetu sicer ne povzroča sivih las le zaradi dolžine gradnje - graditi so jo začeli že daljnega leta 1882, ampak predvsem zaradi težav z ureditvijo okolja, ki so nastale zaradi megalomanske strukture.

Z dogovorom, ki ga barcelonske oblasti označujejo kot "zgodovinskega", bodo uredili gradbeno dovoljenje stavbe, ki ga ta nikoli ni imela in razrešili vprašanje dostopa do bazilike. Urejanje tega vprašanja med drugim vključuje razlastitev lastnikov 150 domov in dokončanje predora hitre železnice pod ulico Mallorca.

Notranjost bazilike vsako leto obišče okoli 4,5 milijona ljudi, še okoli 20 milijonov pa obišče njeno okolico - z namenom, da si ogledajo pompozno zgradbo. Končno podobo naj bi stavba dobila leta 2026 - stoletje po smrti Gaudija.

Bazilika bo v zameno za ureditev naštetega mestu v desetih letih plačala okoli 35 milijonov evrov, kar naj bi štelo tudi kot nekakšna globa za nikoli plačane dajatve.

Največja bitka se je sicer v zadnjih letih bila med gradbenim odborom bazilike in prebivalci na hišnih številkah 410-414 ulice Mallorca. Prebivalci so se v ta kompleks, delo družbe Núñez y Navarro, preselili konec sedemdestih, potem ko je njihova stavba dobila občinsko dovoljenje v menda nekoliko dvomljivih okoliščinah. Čeprav so vsi poznali originalno maketo Sagrade Familie, ki bi po originalnih načrtih segala široko izven okvirjev, znotraj katerih je bila zgrajena v sedemdesetih, stanovalcev to ni skrbelo, takrat so bili prepričani, da bazilike ne bodo zgradili še "3.000 let", piše El Periodico

Potem pa so se stvari spremenile, saj so gradbeni stroji spet zabrneli, rojevati so se začele nove ideje. Med drugim sta se gradbeni odbor in mesta oblast spopadla zaradi problema trase hitre železnice, piše El Pais.

Gradbeni odbor je šel na sodišče, saj je kazalo, da bi lahko vibracije zaradi gradnje tunela in kasneje vožnje hitrih vlakov, povzročile strukturne težave bazilike. Vnel se je politični in ideološki spopad, saj je socialistična mestna oblast gradbeni odbor označila za zaviralca napredka. Sodna bitka je trajala več let in na koncu so našli kompromis, ki je zadovoljil tako gradbeni odbor kot železnice, ne pa tudi prebivalcev že omenjene stavbe družbe Núñez y Navarro. Dogovor je odločil, da bodo tunel speljali dlje stran od bazilike, prav pod to stavbo, prebivalce izselili in baziliki dali dovolj prostora za širitev.

Tunel, ki so ga gradili na prelomu desetletja, medtem že obratuje, bazilika pa se širi s hitrostjo, ki jo omogočajo prihodki.

Arhitekturno je baziliko zasnoval znameniti španski arhitekt Antoni Gaudí, ki je na projektu delal 40 let, zadnjih 15 let svojega življenja se mu je celo povsem posvetil.  Po njegovi smrti je vodstvo del prevzel Domènec Sugrañes i Gras, a je projekt leta 1936 prekinila španska državljanska vojna. Med vojno so dele bazilike porušili in načrte uničili. Današnja dela sicer sledijo Gaudijevi originalni viziji. Cerkev je bila sicer posvečena šele 7. novembra 2010.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
19. 10. 2018 16.19
+5
. vsa čast gaudiu. njegove stvari so enostavno krasne.
janez139
19. 10. 2018 16.13
+5
Pri nas kstoliška cerkev ne bi dobila dovoljenja...za đamijo je pač drga pesem
Mcmrtfg
19. 10. 2018 15.17
+0
še višje in večje cerkve si želim,takšne kot so katoliška katedrala v Novem Sadu in pravoslavna v Beogradu,mega ogromna ima,da se postavi v Ljubljani!!
Ka pa mislis
19. 10. 2018 13.16
+22
zelo lep objekt v zivo. Ni mi jasno zakaj se gradi tko dolgo. Kitajci bi v 2 letih nardili na kljuc 😁
dule100
19. 10. 2018 13.27
+23
Ker načrtov ni in se sproti improvizira! Gaudi je gradnjo vodil osebno. Gradilo se je po njegovih osebnih direktivah in pod njegovim nadzorom! Zato se je zadnja leta preselil v baziliko, da je lahko osebno nadzoroval delo!
flatearth
19. 10. 2018 12.38
-25
Za krščanske cerkve še multinacionalka Vatikan d.d., ne da enega evra, najboljše da baziliko spremenijo v mošejo bodo šejki takoj metali fake money,
jg57
19. 10. 2018 13.03
+9
si pa res pameten. Zakaj pa bi Vatikan gradil cerkve? Če jo verniki hočejo imeti si jo morajo zgraditi sami, vsaj tako je pri nas. V kakšni drugi državi pa morda drugače.
flatearth
19. 10. 2018 13.09
+19
Mošeje in minarete in islamske kulturne "centre" se v Evropi gradi s tujimi sredstvi iz Katarja, Savdske Arabije,..
mpk2
19. 10. 2018 15.51
+7
V Evropi ja, V Ljubljani pa še MOL da zraven!