Tujina

Saleh zavrnil podpis načrta o izhodu iz krize

Sana, 01. 05. 2011 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posrednik iz CCG je zapustil jemensko prestolnico, saj mu svojega poslanstva ni uspelo izpolniti. Predsednik Saleh je namreč zavrnil podpis načrta za izhod države iz krize, ki med drugim predvideva tudi njegov odstop.

Protesti v Jemnu trajajo že od konca januarja, na njih pa zahtevajo odstop predsednika Saleha, ki je na oblasti že 32 let. V nasilju, ki spremlja proteste, je doslej umrlo že 145 ljudi. Nazadnje so bili v soboto v mestu Aden na jugu Jemna v spopadih med vojsko in oboroženimi protestniki ubiti dva vojaka in štirje civilisti, je sporočilo jemensko obrambno ministrstvo.

Po navedbah predstavnika opozicije Mohameda Katanija je jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh prvemu možu Zalivskega sveta za sodelovanje (CCG) Abdulatifu al Zajaniju zatrdil, da ne bo podpisal načrta za izhod iz krize. Zajani je predsednikovo stališče že posredoval opozicijski stranki Skupni forum, ta pa še vedno zahteva, da Saleh dogovor podpiše.

Po prvotnem načrtu naj bi Saleh dogovor podpisal danes v Rijadu v prisotnosti vodij diplomacij pri CCG (Savdske Arabije, Bahrajna, Združenih arabskih emiratov, Kuvajta, Omana in Katarja), predvideva pa ustanovitev vlade narodne enotnosti, 30 dni po ustanovitvi vlade pa bi moral Saleh odstopiti.

Dogovor predvideva tudi zagotovitev imunitete za Saleha in njegove sodelavce, predsedniške volitve v 60 dneh po Salehovem odstopu ter oblikovanje nove ustave, o kateri bi nato glasovali na referendumu.

Saleh načrta ni želel podpisati.
Saleh načrta ni želel podpisati. FOTO:

Načrt sta sicer pred tem že potrdili opozicija in vladajoča stranka Generalni ljudski kongres (CPG), vendar ga sam Saleh izrecno ni potrdil. Pred srečanjem s posrednikom CCG se je Saleh sicer sestal z več kot 400 člani vlade, parlamenta in stranke CPG ter z njimi razpravljal o načrtu.

Vladajoča stranka je potrdila, da naj bi podpredsednik stranke Abdel Karim al Iriani, Salehov politični svetovalec, vodil vladno delegacijo v Rijadu. Opozicija pa je udeležbo v Rijadu zavrnila, če sam predsednik ne bo podpisal dogovora. Ob tem je namestnik generalnega sekretarja stranke CPG Sultan Al Barakani sicer dejal, da je Saleh pripravljen podpisati dogovor kot predsednik stranke CPG, vendar ne kot predsednik republike.

Zalivski svet za sodelovanje je nato danes sporočil, da je podpis načrta v Rijadu, ki bi končal trimesečne proteste v Jemnu, dokončno odpovedan, saj je Saleh zavrnil njegov podpis. Namesto tega se bodo v letalskem oporišču v Rijadu sestali samo predstavniki CCG, govorili pa naj bi o prihodnosti dogovora.

V minulih dneh je opozicija predsednikov režim obtožila, da skuša spodbijati sporazum, odgovoren pa naj bi bil tudi za "surov pokol", ko je bilo na protestih v prestolnici Sana ubitih 13 protestnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
01. 05. 2011 19.41
@mac4_m 01.05.2011, 14:26 0 "čakamo letalske napade nata na njegovo rezidenco - komandni center zaradi pobijanja lastnega ljudstva.." . Nič ne bo.... je Saleh član Cocain Import Agency.... in ga bodo, dokler bo izpolnjeval Barakine ukaze lepo pustili pri mru.... oz. ga potiho celo oboroževali !!!
erikferfoljo2
01. 05. 2011 17.16
mac4_m
01. 05. 2011 14.26
čakamo letalske napade nata na njegovo rezidenco - komandni center zaradi pobijanja lastnega ljudstva..