Tujina

Salvini zanika rusko financiranje: pripravljen odgovarjati v parlamentu

Rim, 17. 07. 2019 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
6

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je dejal, da je v parlamentu pripravljen odgovoriti na domneve o nezakonitem ruskem financiranju njegove skrajno desne stranke Liga. "Dvakrat na teden grem tja, ko so poslanska vprašanja, in odgovorim nanje," je dejal o zahtevah opozicije, da mora v parlamentu pojasniti afero.

Zaradi afere je preiskavo že uvedlo milansko tožilstvo. Notranji minister Matteo Salvini, ki rusko financiranje Lige odločno zanika, je v torek ocenil, da gre za afero o "ničemer" in da ni ničesar, v kar bi bil lahko vpleten.

Financiranje zanika tudi Kremelj

Poudaril je tudi, da mu ni mogoče ničesar očitati. "Ukvarjam se z resničnimi težavami države – ne s podtikanji," je dejal.

Podobno so danes zatrdili tudi v Kremlju. "Rusija ni finančno podpirala nobenega politika in nobene politične stranke v Italiji," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. V Moskvi so obenem izrazili pripravljenost sodelovali z italijanskim pravosodjem.

Liga ni edina stranka skrajne desnice v Evropi, ki jo obtožujejo financiranja iz Rusije. Podobne obtožbe so doletele tudi avstrijske svobodnjake in francoski Nacionalni zbor Marine Le Pen.

Ameriški portal Buzzfeed je 10. julija objavil zapis zvočnega posnetka srečanja oktobra lani v Moskvi med Salvinijevim tesnim sodelavcem, njegovim nekdanjim tiskovnim predstavnikom Gianluco Savoinijem, in tremi Rusi. Na njem so se dogovarjali o naftnem dogovoru, v okviru katerega bi Liga dobila 58 milijonov evrov.

Ali je bil naftni dogovor tudi dejansko uresničen in izvedeno nakazilo, ni znano. O srečanju, na katerem sta bila ob Savoiniju še dva Italijana, je pred tem februarja poročal italijanski tednik l'Espresso.

Opozicija pozvala Salvinija, naj parlamentu stvari pojasni

Glavna italijanska opozicijska Demokratska stranka je pozvala Salvinija, naj v parlamentu razjasni, ali je njegova stranka pred letošnjimi majskimi evropskimi volitvami dobila finančna sredstva iz Rusije. V torek so njeni poslanci v parlamentu tudi razvili plakate s fotografijami Salvinija in Savoinija.

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je pripravljen v parlamentu odgovoriti na domneve o nezakonitem ruskem financiranju.
Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je pripravljen v parlamentu odgovoriti na domneve o nezakonitem ruskem financiranju. FOTO: Bobo

Podobno zahtevo kot demokrati je podal tudi vodja koalicijske partnerice Lige, Gibanja pet zvezd, Luigi di Maio. "Salvini mora parlamentu poročati o ruski aferi, in prepričan sem, da bo na koncu to tudi storil," je dejal di Maio. Salvini je na te zahteve odgovoril z omenjeno izjavo.

Milansko tožilstvo, ki preiskuje afero, je v ponedeljek zaslišalo Savoinija. Ta je po poročanju italijanskih medijev izkoristil pravico do molka.

Protest opozicije in dodatna zahteva za pojasnila premierja

Za zdaj zaslišanje Salvinija ni predvideno, prav tako ne njegov nastop v parlamentu. Zaradi tega je v torek Demokratska stranka protestirala na komisiji za ustavne zadeve in zdaj zahteva, da v senatu afero pojasni tudi premier Giuseppe Conte.

Salvini se je sicer v zadnjih dneh ogradil od Savoinija. Med drugim trdi, da ni imel nobene vloge pri njegovem povabilu na večerjo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Rimu 4. julija. Iz urada premierja Conteja so medtem v nedeljo sporočili, da je bil Savoini povabljen na večerjo, potem ko je za to lobiral Salvinijev svetovalec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
17. 07. 2019 21.34
+1
Natolcevanje brez materialnih dokazov je voda na mlin Salviniju.
Frane Šajn
17. 07. 2019 16.30
-4
La kdaj na tem svetu je še kakšen skrajnež kaj priznal lepo vas prosim. Če so Italijani pametni na smetišče politike z njim in njegovo politiko.
Castrum
17. 07. 2019 16.28
+2
Gledano skozi zgodovino, so sovjeti in nemci/italijani vedno dobro sodelovali. Če so do leta 1941, ne vem zakaj ne bi spet)))))))
Machetekills007
17. 07. 2019 16.02
-1
ruska mafija ga financira in je.beni madžari ter višegrajci. vsa desna ga.mad svečkarska.
Frane Šajn
17. 07. 2019 16.31
-1
SLObunkeljn
17. 07. 2019 15.26
+3
Naj proba raje pri Dijani Đuđić , naš SDS mu lahko ponudi pomoč. ;)