Slovenija

Samo zato, ker ima 66 let, še ne pomeni, da vozi slabo

Ljubljana, 24. 05. 2023 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Petrović
Komentarji
10

Kolikokrat se, ko se vozite, jezite na starejše voznike? Gospa Vida Sterle si ne predstavlja, da bi ji odvzeli možnost potovanja po državi, opravkih in obiskih, ki jih opravi s hibridnim vozilom. Samo zato, ker jih ima 66, še ne pomeni, da vozi slabo. Je pa res, da so lani vozniki, starejši od 65 let, povzročili 13,5 odstotka nesreč, a so jih ostalih 86 povzročili mlajši. Kljub temu je vsako izgubljeno življenje na cesti katastrofa. In če mlade učimo, naj vozijo počasneje, starejši predvsem obnavljajo znanje, ki so ga z leti nabrali. Sploh ker se razmere na cestah in ceste same hitro spreminjajo.

Naslovov o prometnih nesrečah starejših je veliko, a da bi jih bilo manj, je koristno, da starejši vozniki svoje znanje osvežijo. To je storila 66-letna Vida Sterle, ki novosti o prometu spremlja po televiziji.

Gospa je aktivna voznica že 37 let in, kot pravi, opaža, da se mnogi ne držijo prometnih predpisov, še posebej v krožiščih. "Vidim, da ljudje ne vozijo pravilno. Če ne greš prvi izvoz ven, ne smeš voziti po zunanjem pasu in vsi vozijo po zunanjem pasu," komentira in doda, da sovozniki prav tako vzdržujejo premajhne varnostne razdalje, prehitro pospešujejo in zavirajo.

Starejši lahko svoje znanje o pravilih vožnje obnovijo na delavnicah, ki jih organizira Agencija za varnost prometa. "Naš namen je, da ozaveščamo starejše voznike v prometu. Izvajamo predavanja o cestnoprometnih predpisih v smislu najpogostejših napak slovenskih voznikov," pove Sebastjan Turk iz Agencije RS za varnost prometa. Prav tako pa v sodelovanju z Rdečim križem predstavljajo tudi temeljne postopke oživljanja.  

Vida Sterle
Vida Sterle FOTO: Kanal A

Starejši se pogosto zanašajo na svoje dolgoletne izkušnje, in kljub temu da so se njihove motorične spodobnosti poslabšale, se težko poslovijo od vožnje. Zlata Zajec, predsednica društva upokojencev Ljubljana-Šmartno, podpira projekt agencije, saj upokojence seznanja, ali so psihično in fizično sposobni za vožnjo. "Mislim pa, da je zelo pomembno, da se vsak posameznik odloči pri sebi, ali lahko še vozi," zaključi.

Po 70. letu starosti pa upokojence čaka zdravniški pregled, na podlagi katerega se ugotovi, ali lahko svoje vozniško dovoljenje podaljšajo. S tem so, tako kot je gospa Vida, na cesti zase in za ostale udeležence v prometu dovolj varni. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macola.
25. 05. 2023 09.47
-1
SDS_je_poden
25. 05. 2023 09.28
Starejšim ljudem mobilnost pomeni še toliko več, kot mladim. Vsaka občina bi morala imeti vsaj en avto na razpolago in uveden sistem prostofer. Torej, da tisti, mladi penzionisti lahko vozijo naokoli starejše penzioniste, ki pač sami ne morejo več vozit.
zmerni pesimist
25. 05. 2023 08.12
+0
Če ne brni pod havbo potem to ni avto
the kop
24. 05. 2023 20.12
+0
jaz jih štejem 35 pa ne vozim? in kaj sedaj?!
trdovrat
24. 05. 2023 19.47
+3
Pri tej starosti je za mene smrklja, pa še vedno vozim! Pa zakaj ona ne bi?
džonborno
24. 05. 2023 19.40
-4
Bi morali malo bolj subvencionirati električna vozila za starejše voznike. So dosti bolj primerna ker je vožnja enostavnejša: ni prestavljanja, ni speljevanja v klanec, zaviranje že ko spustiš gas ....kot nalašč za slabšo motoriko in reflekse
Caseino123
24. 05. 2023 20.10
+0
No, res je, da že sam avtomatski menjalnik pomeni ogromno za voznike vseh starosti. Niti ne razumem, zakaj ljudje v Slo še vedno na vsak način ročni menjalnik, za katerega bo vsak, ki vozi ali je vozil avtomatika povedal da je dejansko precej velika distrakcija (četudi mislimo, da menjavamo "podzavestno" ni ravno tako).
vicente
24. 05. 2023 19.31
-1
Vida nismo stari oj bremzaj leta
neplesalec
24. 05. 2023 19.08
+4
Smiselno bi se bilo vpletati v debato , če bi se najprej lahko poenotili okrog tega , kaj pomeni biti dober ali slab voznik ... Nemogoče !
iskriv
24. 05. 2023 18.57
+16
AMZS je uvedla starostno mejo za starejše voznike , ki morajo na psihofizični test in zdravniški pregled , če želijo dobiti podaljšano vozniško dovoljenje . Zakonsko so uspeli s trditvijo , da starejši slabo vozijo , so počasni vozniki , povzročajo nesreče , itd. in zato jih je treba odstraniti s ceste s plačilom zahtevka za podaljšanje vozniškega dovoljenja , ki skupno znaša tudi do 500 evrov in malo je starejših , ki to finančno breme zmorejo , vse to je iz koristoljubja ! Največ nesreč povzročijo objestni mladi vozniki , pijani vozniki in vozniki pod vplivom mamil !