Tujina

Samomorilci spet udarili

Baghdad/Hilla, 25. 09. 2005 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V valu eksplozij v Iraku je bilo ubitih prek 20 ljudi, po letu in pol pa so se spopadli tudi v šiitskem Sadr Cityju.

V Iraku so spet udarili samomorilski napadalci
V Iraku so spet udarili samomorilski napadalci FOTO: Reuters

V kraju Musajib, kakih 55 kilometrov južno od Bagdada je eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je bilo ubitih šest iraških civilistov, 19 pa je ranjenih. Bomba je eksplodirala, ko je napadalec z vozilom zapeljal v policijski konvoj.

13 žrtev med iraškimi policisti

Predtem je v samomorilskem napadu z avtomobilom bombo v Bagdadu umrlo 13 iraških policistov, ranjenih pa je bilo osem civilistov.

V zahodnem Bagdadu je skupina oboroženih moških napadla konvoj oklepnih vozil. Ubila je dva stražarja in pobegnila z 850.000 dolarji plena.

Bombaš na kolesu ubil tri ljudi

V mestu Hila južno od Bagdada so v eksploziji bombe, pritrjene na kolo, umrli trije ljudje, 15 je bilo ranjenih. Samomorilski napadalec se je s kolesom pripeljal na tržnico s sadjem in zelenjavo, kjer je detoniral eksploziv. Po navedbah policije naj bi bil med mrtvimi tudi otrok.

Ostanki samomorilskega napada
Ostanki samomorilskega napada FOTO: Reuters

Mesto Hilla je bilo v preteklosti tarča večih bombnih napadov. Februarja je bilo v enem največjih napadov od začetka iraške vojne ubitih več kot 120 ljudi.

Ubitih več al Sadrovih privržencev

V spopadu z ameriško vojsko v šiitskem delu Bagdada Sadr City pa je ubitih deset iraških upornikov, so sporočile iraške oblasti. Šlo naj bi za privržence uporniškega šiitskega voditelja Moktade al Sadra.

Med ubitimi uporniki naj bi šlo privržence šiitskega voditelja Moktade al Sadra
Med ubitimi uporniki naj bi šlo privržence šiitskega voditelja Moktade al Sadra FOTO: Reuters

Do spopada naj bi prišlo potem, ko so ameriške sile vstopile v vzhodno bagdadsko četrt Sadr City, da bi aretirale pripadnike uporniškega gibanja, je sporočila iraška policija.

Tiskovni predstavnik ameriške vojske je potrdil, da je prišlo v vzhodnem delu Bagdada kakšno uro po polnoči po tamkajšnjem času do vrste spopadov, v katerih pa ni bil ranjen noben ameriški vojak.

Gre za prvi tovrstni spopad, potem ko se je pred kakim letom in pol končal upor podpornikov šiitskega klerika.

Izstrelek zadel sunitskega klerika

Vodilna sunitska organizacija, Združenje muslimanskih učiteljev, pa je na svoji spletni strani objavila, da so ameriške sile v mestu Adhimija, severno od Bagdada, ubile enega najbolj znanih voditeljev molitev, šejka Mavluda al Turkija. Zadel naj bi ga izstrelek iz ostrostrelske puške. Ameriška vojska tega dogodka za zdaj ni potrdila.

Britanski premier zanika načrte za umik

Britanski premier Tony Blair je medtem ponovil, da bodo britanski vojaki v Iraku ostali "tako dolgo, kot bo potrebno" in tako zanikal načrte za umik britanskih vojakov prihodnje leto.

Britanski vojak v Iraku
Britanski vojak v Iraku FOTO: Reuters

Britanski Observer je namreč pred tem poročal, da sta London in Washington izdelala podroben načrt, v skladu s katerimi bodo začeli britanski vojaki maja prihodnje leto zapuščati Irak. Načrt naj bi prihodnji mesec predstavili v iraškem parlamentu.

Observer, ki se sklicuje na navedbe visokih vojaških predstavnikov, poroča, da gre za natančen časovni načrt, ki predvideva postopen umik mednarodnih sil iz Iraka, prve korake pa naj bi začeli uresničevati že decembra letos. Velika Britanija naj bi Japonsko že neuradno obvestila, da bo maja začela z umikom vojakov z juga Iraka, zaradi česar bo moralo to območje zapustiti tudi kakih 500 japonskih vojakov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA