Tujina

Samomorilski napadalec ubil tri češke vojake v Afganistanu

Kabul, 05. 08. 2018 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Talibani so prevzeli odgovornost za samomorilski napad na vzhodu Afganistana, v katerem so bili ubiti trije pripadniki Natove misije Odločna podpora. Gre za pripadnike češke vojske. V napadu je bil ranjen tudi ameriški in dva afganistanska vojaka.

V samomorilskem napadu v Afganistanu so bili ubiti trije člani misije Nato. Češka vojska je potrdila, da gre za pripadnike njihovih sil. V napadu so bili ranjeni tudi ameriški vojak in dva pripadnika afganistanskih varnostnih sil. Ubiti vojaki so bili na rutinskem skupnem obhodu z afganistanskimi silami. Odgovornost so prevzeli talibani.

Napad se je zgodil okoli šeste ure zjutraj po lokalnem času blizu vojaške baze Bagram v mestu Čarikar v provinci Parvan na vzhodu Afganistana.

V izjavi za javnost je češka vojska zapisala, da so obvestili družine žrtev, obrambni minister Lubomir Metnar pa je izrazil svoje sožalje, piše TheNewYorkTimes.

Konec leta 2014 se je končala misija mednarodnih varnostnih sil (International Security Assistance Force – Isaf) v Afganistanu. Zveza Nato pa nadaljuje z usposabljanjem, svetovanjem in pomočjo afganistanskim varnostnim silam ter sodeluje v protiterorističnih operacijah v okviru misije Odločna podpora. V Afganistanu je tako nastanjenih 16.000 vojakov. 

Tako talibani kot lokalna veja Islamske države redno izvajajo napade na afganistanske varnostne sile. Državo pa pretresajo tudi teroristični napadi. Samo v petek je bilo v samomorilskem napadu na šiitsko mošejo v mestu Gardez ubitih 29 ljudi, 81 pa ranjenih.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragonball
06. 08. 2018 13.57
+1
Afganistan bi bil danes prav spodobna in napredna država če zakavkaški leta '79 ne bi po njem stegovali svojih pijanih tac
kaoslovenac
05. 08. 2018 19.17
+0
Kako Hrvati slavijo Oluju, se pa ne sme pisat, bi se lahko nekateri (levi) Slovenci naučili kaj je domoljubje...
Kollerik
05. 08. 2018 21.09
+12
...domoljubje po hrvaško je.... 500.000 + penzij..boračkih v vrednosti slabega jurja po komad...za vse branitelje...tiste ki so to bili...in one ki so se prišlepali... gremo dalje... čez 100 milijard zunanjega dolga....ki še raste...firme vglavnem v ri*ti...penzije, plače neprimerljive s Slovenskimi... gremo dalje... tako zelo količinsko pretirano hrvaško domoljubje...zelo stimulira zlasti njihove mlade... ki trumoma bežijo iz te klero desničarske greznice.... tako kot je že moralo zbežati kakšnih 400 000 državljanov ljepe njihove...z nepravimi koreninami....
Macuro Kosalamo
05. 08. 2018 18.41
+10
Če bi fantina že bil v EU, bi Čehi bili čili in zdravi !