Tujina

Sanader v priporu vsaj do marca

Linz, 20. 01. 2011 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Linzu je zavrnilo pritožbo nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da bi mu ukinili pripor. Kot enega od razlogov za tako odločitev je navedlo begosumnost. Sanader bo v priporu vsaj še do 18. marca.

Sanader, ko je še vodil hrvaško vlado.
Sanader, ko je še vodil hrvaško vlado. FOTO: Reuters

Zaradi številnih obtožb in morebitne kazni v primeru obsodbe Sanaderja na Hrvaškem, pa tudi zaradi precejšnje nevarnosti pobega deželno sodišče v Linzu pripora ni moglo nadomestiti z milejšim ukrepom, so v torek po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA  zapisali v sklepu sodišča.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik sodišča v Linzu Günther Winsauer, pa ima Sanader možnost, da vnovič vloži zahtevo za ukinitev pripora. Sanader se je pritožil na pripor, saj želi, kot je pojasnil, da bi postopek za izročitev Hrvaški "dočakal na prostosti". Pritožbo je vložil 30. decembra lani.

Sanaderja sicer preiskujejo tudi v Avstriji. Pristojne oblasti so že predvidele datum, ko naj bi ga znova zaslišalo avstrijsko državno tožilstvo za boj proti korupciji. Gre za zaslišanje v zvezi s sumom pranja denarja, glede katerega je prijavo zoper njega podala ena od tirolskih bank. Zaslišanje je predvideno za 3. februar, je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Friedrich König.

V nasprotju s prvim zaslišanjem 23. decembra naj tokratno ne bi potekalo prek videokonference. Preiskovalci in državni tožilec bodo odpotovali v Salzburg in zaslišanje opravili bodisi v priporu ali v prostorih državnega tožilstva deželnega sodišča v Salzburgu, je po poročanju APA pojasnil König.

Bivši hrvaški premier je v priporu v Salzburgu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli v Avstriji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je za njim razpisala Hrvaška zaradi suma vpletenosti v korupcijo. Osumljen je, da je z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov.

Sanader je vse obtožbe hrvaških pravosodnih organov zanikal že pred aretacijo, podobno zanika avstrijske obtožbe o vpletenosti v domnevne sumljive posle s koroško banko Hypo Alpe Adria.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurimuri1
21. 01. 2011 11.21
če bo ivek kaj dost jezik ztegvau, pa si bo zaželu, da ostane v avstrijskem arestu z zmirej
bnam 2707
21. 01. 2011 04.49
Pa saj mu tam nič ne manjka.Ima vse,razen tistega kar nima.
laufer
20. 01. 2011 16.16
Za Hrvate je najbolje za zmeraj!
drago štubljar
20. 01. 2011 15.13
SKORO MU BU JANSA DELAL DREZBU
ejga
20. 01. 2011 14.11
evo, pa ne bo imel problema z nabavo kurjave...:)