Tujina

Sankcije ZDA proti Libiji ostajajo

Washington, 06. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik George Bush je obvestil kongresne voditelje, da še ne bo odpravil sankcij proti Libiji.

Ameriški predsednik Ronald Reagan je leta 1986 uvedel sankcije proti Libiji, ker je ta podpirala terorizem, in zamrznil libijsko premoženje v ZDA, ki naj bi bilo vredno več sto milijonov dolarjev - uradni Tripoli trdi, da imajo v ZDA zamrznjenih okoli milijardo dolarjev sredstev. Sankcije so odtlej vsako leto podaljševali.

Bush je zapisal, da je libijska odločitev pomemben korak k odpravljanju svetovne zaskrbljenosti in da bodo ZDA sprejemale ukrepe za priznanje libijskega napredka hkrati z libijskimi ukrepi. Odločitev Libijo vrača v skupnost narodov, vendar pa morajo besedam slediti dejanja, ki morajo biti potrjena, je zapisal Bush.

Bush je v pismu sicer sporočil, da zadnji libijski koraki predstavljajo pozitiven razvoj dogodkov, vendar sankcije ostajajo v veljavi, ne glede na to, da se je ta država odločila odpovedati orožju za množično uničevanje in terorizmu ter sprejeti mednarodne inšpektorje.

Bush in britanski premier Tony Blair sta 19. decembra sporočila, da se je libijski voditelj odpovedal kemičnemu in jedrskemu orožju ter sprejel mednarodne inšpektorje za potrditev svojih besed. Sicer pa je zunanji minister Velike Britanije Jack Straw pa je v ponedeljek dejal, da so z Libijo vzpostavili "odnos zaupanja".