Tujina

Šarec nasprotuje sistemu spitzenkandidatov in podpira Vestagerjevo

Bruselj, 28. 05. 2019 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ M.V., V.Š. / STA
Komentarji
156

Premier Marjan Šarec je v Bruslju potrdil nasprotovanje sistemu spitzenkandidatov in podporo danski liberalki Margrethe Vestager v bitki za vodilne položaje v EU. O slovenskem kandidatu ali kandidatki za evropski komisarski položaj pa pravi le, da "nekaj dramaturške napetosti še bo".

V evropski liberalni družini Alde ne podpirajo sistema spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal eden od vodilnih kandidatov evropskih strank za volitve, je spomnil Marjan Šarec ob prihodu na izredni vrh EU, ki bo dva dni po evropskih volitvah prvič razpravljal o imenovanjih na ključne vodilne položaje v EU.

"Naša kandidatka je Margrethe Vestager. Menimo, da je primerna za najvišjo funkcijo," je še poudaril. O drugih možnostih ni želel govoriti, češ da je prezgodaj za to, saj je vse odvisno od razvoja dogodkov. Na vprašanje, kdo je njegov kandidat oziroma kandidatka za evropskega komisarja iz Slovenije, je Šarec odgovoril le, da "nekaj dramaturške napetosti še bo". "Nismo še tako daleč," je dodal.

Slovenski premier Marjan Šarec nasprotuje sistemu spitzenkandidatov.
Slovenski premier Marjan Šarec nasprotuje sistemu spitzenkandidatov. FOTO: AP

Premier prav tako ni želel napovedovati sporočila tega vrha, češ da bomo to videli po koncu. Ne morem vnaprej govoriti. Če bi že zdaj vse vedeli, ne bi bilo treba priti na zasedanje, je dejal. Na vprašanje, ali se strinja s tistimi, ki menijo, da desnosredinska EPP nima več moči za vodenje, pa je odgovoril, da zagotovo ne more biti, kot je sedaj, ko so v rokah EPP vse funkcije, saj to ni dobro.

Koga bo predlagala Slovenija?

V koalicijskih strankah po nedeljskih evropskih volitvah še niso začeli formalnih pogovorov o predlogih za evropskega komisarja. V SD sicer ne skrivajo svojih ocen, da bi Tanja Fajon, ki so ji volivci zaupali vnovični mandat v Evropskem parlamentu, lahko kompetentno opravljala komisarske naloge.

Višegrajska skupina za Šefčoviča

Višegrajska četverica - Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska - naj bi za prihodnjega predsednika Evropske komisije predlagale dosedanjega slovaškega podpredsednika komisije Maroša Šefčoviča, poroča češki dnevnik Hospodarske noviny. Časnik se ob tem sklicuje na neimenovane vire iz krogov okoli češkega premierja Andreja Babiša in Evropske komisije.

Možnosti Maroša Šefčoviča naj bi se povečale predvsem zaradi volitev, po katerih bo novi evropski parlament mnogo bolj politično razdrobljen. Najmočnejši sili - Evropska ljudska stranka in Socialdemokrati - sta na volitvah utrpeli velike izgube, zato bosta primorani sklepati kompromise z drugimi političnimi skupinami. Iz tega razloga naj bi se med kandidati za novega predsednika Evropske komisije pojavljala nova imena. 

Višjegrajska četverica si želi na mestu novega šefa Evropske komisije videti njenega dozdajšnjega podpredsednika Slovaka Maroša Šefčoviča.
Višjegrajska četverica si želi na mestu novega šefa Evropske komisije videti njenega dozdajšnjega podpredsednika Slovaka Maroša Šefčoviča. FOTO: AP

Višegrajske države bi bile sicer za prihodnjega predsednika Evropske komisije pripravljene podpreti glavnega evropskega pogajalca za brexit Michela Barnierja ali pa podpredsednico Svetovne banke Kristalino Georgievo, če bi Šefčovič na drugi strani postal prihodnji visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko.

52-letni Šefčovič je marca kandidiral na predsedniških volitvah na Slovaškem, a je v finalu izgubil boj z Zuzano Čaputovo. Bil je neodvisni kandidat s podporo stranke Smer nekdanjega premierja Roberta Fica. Ta je moral odstopiti lani po aferi zaradi umora novinarja Jana Kuciaka, ki je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki. Njegov umor je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma.

Merklova za Webbra, Macron omenja druga imena

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na izredni vrh EU, ki bo dva dni po evropskih volitvah prvič razpravljal o imenovanjih na ključne vodilne položaje v uniji, podprla koncept spitzenkandidatov in vodilnega kandidata svoje desnosredinske evropske družine EPP Manfreda Webra.

Nemška kanclerka ni skrivala želje, da mesto predsednika komisije zasede Manfred Webber.
Nemška kanclerka ni skrivala želje, da mesto predsednika komisije zasede Manfred Webber. FOTO: AP

Medtem pa francoski predsednik Emmanuel Macron ni želel govoriti o imenih, pač pa o prioritetah EU. Vseeno je na kot možne kandidate za vodilne položajo v EU omenil dansko liberalko Margrethe Vestager, francoskega konservativca Michela Barnierja in nizozemskega socialista Fransa Timmermansa.

Vrh Evropskega parlamenta z izjemo liberalcev podprl proces spitzenkandidatov

Voditelji članic EU se sicer le dva dni po evropskih volitvah mudijo na izrednem zasedanju, kjer so sprožili proces imenovanj na ključne vodilne položaje v uniji. 

Tokrat je treba odločiti o petih položajih: predsednikih Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke ter o visokem zunanjepolitičnem predstavniku. Pred petimi leti v kadrovski sestavljanki ni bilo ECB.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sicer izrazil željo, da se odločitve o imenovanju vodstva EU sprejmejo že na junijskem vrhu. Pred petimi leti je unija za to potrebovala tri mesece in tri srečanja voditeljev.

Vrh Evropskega parlamenta - z izjemo liberalcev - je podprl proces spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal eden od vodilnih kandidatov evropskih političnih skupin za volitve.

Evropski parlament se zavezuje h krepitvi evropske demokracije in potrjuje podporo procesu spitzenkandidatov, tako da postane novi predsednik Evropske komisije nekdo, ki je svoj program in osebnost predstavil pred volitvami ter sodeloval v evropski kampanji, piše v osnutku izjave konference predsednikov, ki naj bi ga podprli vsi razen liberalcev.

Konferenca predsednikov združuje predsednika Evropskega parlamenta in vodje političnih skupin.

Predsednik Evropske komisije potrebuje dvojno večino - kvalificirano večino voditeljev članic unije in absolutno večino Evropskega parlamenta, torej glasove 376 poslancev.

Parlamentu sicer ta koncept koristi, saj krepi njegovo moč, a tudi tam ni bilo enotnega mnenja o njem. Voditelji članic unije pa so februarja lani izpostavili, da ni nikakršne samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika komisije.

Slovenski premier Marjan Šarec, ki je doslej za predsednico komisije podpiral liberalko Margrethe Vestager, naj bi se pred vrhom srečal z voditelji držav Beneluksa.

Na konferenci predsednikov podprli idejo vodilnih kandidatov

Pred neformalno večerjo voditeljev držav članic Evropske unije je v Evropskem parlamentu v Bruslju potekal sestanek konference predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta ter vodje političnih skupin. Ti so po srečanju sprejeli izjavo, v kateri so med drugim zapisali, da evropske volitve odpirajo novo poglavje v političnem ciklusu Evropske unije.

"Znatno višja volilna udeležba po vsej Uniji dokazuje, da je evropska demokracija živa. Evropske volivke in volivci so novoizvoljenemu parlamentu podelili močan mandat za naslednjih pet let", so poudarili člani konference predsednikov. Obenem so izrazili podporo procesu vodilnih kandidatov v zvezi z izbiro predsednika naslednje Evropske komisije ter izpostavili, da bi moral kandidat za predsednika Komisije svoj program dela ter svojo osebnost predstaviti pred volitvami v okviru vseevropske kampanje.

 

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Vovk
08. 07. 2019 19.55
Tako se govori! Špic kandidati so out, dramaturška napetost pa ni nikoli škodila.
nebel
29. 05. 2019 14.32
+4
Je, je navajen zavladati ob manjšini glasov, pa bi to malo izvozil. Samo v Sloveniji bi se odločali mimo volje volilcev.
Transformerji
29. 05. 2019 13.32
-2
Koga bi jaz podpiral v naši, EU ali svetovni politiki? Tistega, ki bi temeljito omejil rojstva, tistega, ki bi poskrbel, da se bogati ne bi več preseravali v narekovaju, da bi lenuhi začeli delati..... Sčasoma bi se stanje izboljšalo. Tako je pa naša prihodnost zelo negotova in klavrna, če ne bo 3. sv. vojne. Še najbolj dobrodošla bi bila kakšna nesreča iz vesolja. Takrat bi bilo za vse enako......
Manandi
29. 05. 2019 12.19
+1
Ko bi moral kaj povedati, se je v gate usral ??
Entip?ek
29. 05. 2019 13.07
+3
on pove vse javno, pa tako kot je treba, ti pa anonimno in zahrbtno..kdo se je sedaj u...l .v gate
dule100
29. 05. 2019 11.45
-3
No sedaj so pa prestrašeni!
brabusednet
29. 05. 2019 11.23
+2
Kdaj pa bo Šarčev govor v Bruslju,se sedaj nekaj vun meče.Ma kdo bo pa njega kaj vprašal.Mogoče tisti iz Murgelj.
resslovenka
29. 05. 2019 09.49
+11
Če bo komisar postal kdo od teh, ki jih silijo oz. se silijo v ospredje, bom res razočarana. Ker me bo g. Šarec prepričal, da je nekomu nekaj dolžan. Verjamem, da bo izgubil kar nekaj volilne baze. Bo tudi znak, da furamo staro politiko, ki ne pelje nikamor. Zakaj? Ker nas vodijo žejne čez vodo. 🙄
direstraits
29. 05. 2019 09.58
+9
Ma ja,.... vseh 8 poslancev iz Slovenije, v EU parlamentu ne pomeni nič, al pa še Manj.... tud komisarji, so samo za "domačo rabo in močno propagando"....živ primer Bulčeva... po Eu ocenah, ena najslabših in najmanj aktivnih .....doma so jo pa Levaki v zvezde koval ....,da ne govorimo o plačanih režimskih medijih in anketah... zmeraj med prvimi tremi, tale Bulčeva. PAČ VEDNO IN POVSOD LEVA UMAZANA POSLA IN PROPAGANDA
resslovenka
29. 05. 2019 10.04
+13
Jaz je nisem. Ne vem kdo jo je in na kakšen način je bila gospa tako visoko uvrščena na lestvico najbolj priljubljenih politikov. Tako rekoč vseskozi. Pa nimam popolnoma nič proti njej. Ne poznam nje niti njenega dela.
wolfterier
29. 05. 2019 10.15
+4
Zmaga Ukrajini ...
29. 05. 2019 11.33
+5
Evropske volitve so precej premešale karte, žal na način, da nekih velikih "adutov" nima nihče in posledično tudi ni videti kakšnega resnejšega napredka v politiki EU. Po drugi strani pa je dobro vsaj to, da populistični desničarji niso prevladali (Le Penka sicer povzroča "probleme" v FRA, pa Salvini v IT,...) do te mere, da bi v EU prišlo do hujšega premika v desno. Sicer pa je Vestagerjeva dobra kandidatka (kot EU komisarka za konkurenco je vodila direktorat s prek 900 zaposlenimi in brezkompromisno preiskovala evropske in svetovne gigante. Ameriškemu Googlu je julija lani zaradi kršenja konkurence naložila rekordno kazen v višini 4,3 milijarde evrov, avgusta 2016 pa je oznanila, da je Irska Applu omogočila nelegalne davčne koristi v letih 2004-2014, zato je ameriški multinacionalki naložila poplačilo za kar 13 milijard evrov davkov in obresti. Tudi seznam drugih njenih tarč je fascinanten: Amazon, Microsoft, Fiat, Gazprom, McDonald's, Starbucks, idr. odmevni primeri. Po drugi strani Violeta Bulc kot komisarka za mobilnost in promet že v osnovi ni imela "pomembnega" resorja in tudi ni res, da je bila ena najslabših komisark, res pa je, da je kotirala na konec druge tretjine, kar je relativno slaba ocena.
wolfterier
29. 05. 2019 09.45
+8
Po zadnjih podatkih ima JOVEVA že rezervirano sobo v mlinu na veter na Nizozemskem.
Entip?ek
29. 05. 2019 13.10
+0
a si ji fouš?...kaj pa nisi kandidiral na listi sds..mogoče bi ti pa uspelo...a ne, ste itak enga zgubil, pol pa ni več mesta za fene
Rde?iAlarm
29. 05. 2019 09.20
+5
hehehehe kako gre šarec svečkarjem v nos............
krnekilojz
29. 05. 2019 09.56
+8
noben ne oddaja tok odvratnega pokvarjena smradu okoli sebe, kot tvoj ljubljeni vodja!
krnekilojz
29. 05. 2019 09.56
+2
direstraits
29. 05. 2019 09.15
+4
Ampak, tale ŠAREC, nas pa orng sramoti po EU,....tam ko bi lahko kaj povedal noče in viha nos, Tule, ko ga pa nihče niti povoha ne,... pa glumi glavnega drmatorja, če že ne, šerifa.... doma naj raje svojo KAMARILO porihta, ko mu sendviče kradejo, pa ko mu zdravniki levite berejo.
Rde?iAlarm
29. 05. 2019 09.17
+8
direstraits
29. 05. 2019 09.24
+1
Niti ne... kmalu po poteh Mira CERARJA..... ampak, procesija bo krajša... tud rožič ne bo.... samo predstavnik iz Murgelj ...
Entip?ek
29. 05. 2019 13.12
+1
bo pa drug pršu, vi pa večni zmagovalci v ozadnju...kolk to boli se pa vidi po vaši nori tv, po vaših veleumnih zavajajočih, lažnivih postih..sam to ste večni luzerji
omega _v6
29. 05. 2019 09.03
+12
Daj Šarec strezni se že!! Ravno tebe bodo vprašali koga boš predlagal !? Do sedaj Slovenija v Evropi še ničesar ni dosegla in sedaj misliš,da boš z dvema kandidatoma imel glavno besedo!? Seveda bi Šarcu pasala Margrethe Vestager saj bi se z njo nadaljevala islamizacija Evrope!! Kakšen človek moraš biti,da ti ni mar za prihodnost lastnih otrok in sodržavljanov!?
Rde?iAlarm
29. 05. 2019 09.18
-6
menda bodo tebe vprašali hahahahahahahahaha
resslovenka
29. 05. 2019 09.42
-1
🙄' DoSedaj Slovenija v Evropi ni še ničesar dosegla,'.. tvoje besede spoštovani. 😊 Bejž no. Kako more to tako biti, ko pa so bili naši zastopniki v evropskem parlamentu gospa Tomiceva, gospodje Zver, Bogovič, Peterle.... In glej ga zlomka, pred kratkim spet isti. Razen gospoda Peterleta, ki ga bo nadomestila gospa Novakova, ki je enkrat že bila evropska poslanka. Kaj pa so potemtakem tam počeli? Morda bo v naslednjem obdobju bolje, z novimi okrepitvami seveda. Kdaj pa kdaj je treba povzdigniti glas. Tako da si slišan, da, imaš svoje mnenje in ne da modro molčis in se klanjas večini. 🤗
direstraits
29. 05. 2019 09.45
+6
Zakaj pa ŠAREC NI HOTEL POVZDIGNITI GLASU, je bil vabljen za govorni pult tud mikrofoni,so delal..... daj razložit...
wolfterier
29. 05. 2019 09.47
+6
Tomiceva nikoli ni bila v Bruslju in nikoli ne bo,bjonda res...
resslovenka
29. 05. 2019 09.53
-6
resslovenka
29. 05. 2019 09.55
-1
Uh. Res je. Sem mislila Tomačevo. Oprostite. 🤗
resslovenka
29. 05. 2019 09.56
+0
omega _v6
29. 05. 2019 10.07
+1
Res je Slovenija ni dosegla nič! Kažeko nam tistih nekaj metrov asfalta,ki ga sofinancira EU ali pa kak odsek vodovoda nikoli pa ne povejo koliko PLAČUJEMO v EU blagajno!! Sem siguren,da bi z tem denarjem,ki ga vplačamo naredili deset krat več!!
Aijn Prenn
29. 05. 2019 08.54
+13
Čakam pa, da Šarec nažene krjavla iz vlade, potem bom pa res zadovoljen z njim.
Aijn Prenn
29. 05. 2019 08.53
-5
Šarec je prvi SLO politik, ki je kaj vreden. Vsi ostali doslej so bili polži slinarji, ki so se slinili pred vsakim, ki je prišel mimo. Šarec pove svoje mnenje pokončno in resno in se ne udinja komur koli. Bravo Šarec, taprav Serpentinškov poba!
sodelujem
29. 05. 2019 08.35
+10
Mi bomo, mi,mi ,mi.......---Pobrigaj se najprej za Slovence tu in sedaj.!
Aijn Prenn
29. 05. 2019 09.03
-3
In kaj naj bi ti Šarec prinesel na pladnju, slovencelj??
Rde?iAlarm
29. 05. 2019 08.05
+3
primitivni svečkarji hvalijo tujce kot so orban ,salvini po domačih slovencih pa pljuvajo.......potem si pa še upajo izjaviti da so domoljubi........banda hlapčevska izdajalska..........
direstraits
29. 05. 2019 08.20
+13
Pa kdo pa prav, da so Slovenci.....še nisem slišal, da delajo v Korist Slovenije..... bolj delajo Orban,..... Salvini
Hasan
29. 05. 2019 07.37
-3
Gospoda,kaj je možno,da ste v svojih "komentarjih" tako primitivni?Saj verjamem,da ste mnogi plačani,da to pišete ali mogoče je pa kdo samo poneumljen od raznoraznih "novic" na Nori TV in od prebiranja Demokracije in podobnih neumnostih,ki širijo to primitivnost,laži,....
Paskakvali
29. 05. 2019 07.44
+0
Primitivnost in nizek nivo splošne kulture je trademark svečkarjev.......nažalost!
Castrum
29. 05. 2019 08.01
+15
Ko nekomu rečeš "svečkar" je pa pokazatelj visoke kulture dialoga, a ne?
Paskakvali
29. 05. 2019 08.14
-1
Hehe.....visoka kultura dialoga......kaj takega je s svečkarji nemogoče......jaz sem samo preprosto izpostavil dejstva.......
wolfterier
29. 05. 2019 09.49
+5
V Kumrovcu se je šolal cvet leve inteligence !
butalistan
28. 05. 2019 21.59
+10
Politik ki na racun tegresa in popuscanja birokratom kupuje volitve. Sarko kmas vseeno prenizek zid
CyberWorm90
28. 05. 2019 21.58
+1
wrjetn wsi mirno stojijo w bruslju pa čakajo komando teslo šarca hahahah
direstraits
28. 05. 2019 21.59
+0
Pa "strojevi korak" trenirajo.. 😂😂😂😂😂
Cisto na hitro
28. 05. 2019 21.55
+8
Govor v evropskem parlamentu je pa skenslal pred dvema mescema. Zdaj pa nasprotuje...HAHAHAHHHA. Mal se nej skulira. Rudeci so ga čist zhebal.
Rde?iAlarm
28. 05. 2019 21.53
-2
šarec lepo hobla leve in desne.........zdaj jih bo še malo pošmirglal na koncu pa polakiral.........