Tujina

Šaron in Abas nista presegla razlik

Jeruzalem, 30. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drugo srečanje med predsednikom izraelske vlade Arielom Šaronom in palestinskim premierom Mahmudom Abasom je v četrtek zvečer prineslo le malo konkretnih rezultatov. Izrael je privolil v določene olajšave za Palestince na zasedenih območjih, nista pa sogovornika presegla razlik v stališčih glede boja proti skrajnim palestinskim skupinam.

Palestinski premier Mahmud Abas in minister za zunanje zadeve Nabil Šat pred srečanjem s Šaronom
Palestinski premier Mahmud Abas in minister za zunanje zadeve Nabil Šat pred srečanjem s Šaronom FOTO: Reuters

Izrael je pristal tudi na izpustitev dveh zaprtih Palestincev, od katerih je eden - Tajsir Kaled - visoki predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije, je povedal palestinski minister za informiranje Nabil Amr.

Iz Šaronovega urada so sicer sporočili, da so pogovori potekali v "dobrem ozračju". Po triurnem srečanju je izraelski radio poročal, da naj bi se izraelska vojska postopno umaknila iz palestinskih mest, kjer naj bi odgovornost za varnost prevzela palestinska policija. Istočasno je izraelska stran sporočila, da je premirje palestinskih skrajnih skupin, kar je napovedal Abas, lahko zgolj začetek palestinskega boja proti nasilju.

Izrael si je tudi pridržal pravico do ponovne zasedbe mest, če bo ocenil, da je ogrožena varnost Izraelcev. Izraelski pristanek na olajšave za Palestincev posega zgolj na področje omejitev potovanj za poslovneže. Ocenjujejo, da hodi v Izrael na delo okoli 25.000 ljudi. Pred novim izbruhom nasilja pred 32 meseci je bilo v Izraelu zaposlenih 160.000 ljudi.

Nov poskus samomorilskega napada

Iz Gaze danes poročajo o novem poskusu palestinskega samomorilskega napada. Napadalec je bil zgodaj davi ubit blizu nadzorne točke Sufa pri poskusu vdora na izraelsko ozemlje.

Hamas zahteva ustavitev izraelske agresije

Gaza, 30. maja (STA) - Skrajno palestinsko gibanje Hamas je danes zahtevalo ustavitev izraelske agresije, preden bo ustavilo svoje napade, obenem pa je ostro kritiziralo četrtkovo srečanje med izraelskim premierom Arielom Šaronom in njegovim palestinskim kolegom Mahmudom Abasom. Kot je ocenil visoki predstavnik Hamasa Abdelaziz al-Rantisi rezultat srečanja med Šaronom in Abasom prinaša "zatajitev pravic Palestincev".

"Zahtevamo osvoboditev vseh naših zapornikov, ustavitev nasilja in vrnitev svetih krajev in ozemlja," je dejal predstavnik Hamasa Al-Rantisi. Predstavnik skrajnega palestinskega gibanja Islamski džihad Mohamed al-Hindi pa je ocenil, da olajšave, ki jih je na omenjenem srečanju obljubil Izrael, niso nič drugega kot pesek v oči.

Izrael je namreč na srečanju Šaron - Abas napovedal ukrepe v korist palestinskega prebivalstva, med njimi razrahljanje zapore palestinskih ozemelj in osvoboditev zapornikov. Šaron je obenem predlagal postopni umik izraelske vojske iz zasedenih mest na Zahodnem bregu in dela območja Gaze, če bo Abas sprejel stroge ukrepe proti palestinskim skrajnežem.

Hamas in Islamski džihad sta prevzela odgovornost za večino protiizraelskih samomorilskih napadov, ki so od leta 1994, predvsem pa od začetka druge palestinske vstaje leta 2000, zahtevale življenja več sto Izraelcev.

SORODNI ČLANKI