Tujina

Šaron odpustil dva ministra

Tel Aviv, 04. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraleski premier Šaron je odstavil dva ministra v svoji vladi, da bi zagotovil večino na nedeljskem glasovanju vlade o podpori njegovemu načrtu o umiki iz Gaze.

Šaron si je zagotovil 'podporo vlade' svojemu načrtu za umik iz Gaze (Foto: Reuters)
Šaron si je zagotovil 'podporo vlade' svojemu načrtu za umik iz Gaze (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Šaronov načrt je podpiralo 11 ministrov, proti pa jih je bilo 12, od tega osem iz njegove stranke Likud. Z izločitvijo dveh nasprotnikov si je torej Šaron zagotovil glas večine v podporo načrtu.

Gre za prometnega ministra Avigdorja Liebermana in ministra za turizem Benija Eilona, oba pa pripadata skrajno desni Nacionalni zvezi. Lieberman je dejal, da ni dolžan podpirati Šaronovega načrta, zato ker ta ni dobil podpore v vladi. "Odpuščen sem bil zaradi nestrinjanja s premierom," je dejal Lieberman in dodal, da bi v primeru, če bi bil Šaronov načrt sprejet, tudi sam odstopil. Hkrati je obtožil Šarona, da za svoje napake, kot je razkol v njegovi lastni stranki Likud, krivi Nacionalno zvezo.

Ariel Šaron pa je povedal, da sicer ni prezrl različnih poskusov za kompromis, vendar pa pri nekaterih zadevah ni mogel popustiti. "V nedeljo potrebujem večino. In ko sem ugotovil, da me trojica ministrov ne bo podprla, sem povabil ministre iz Nacionalne zveze, zato, da bi jih odstavil."