Tujina

Četverica pozdravlja Šaronov načrt

New York, 04. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki bližnjevzhodne četverice so na srečanju v New Yorku pozdravili načrt izraelskega premiera Ariela Šarona o izraelskem umiku z območja Gaze in dela Zahodnega brega.

Javier Solana, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko
Javier Solana, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko FOTO: Reuters
Palestinski premier Ahmed Kurej je medtem v Jeruzalemu pozval predstavnike četverice, naj določijo točen datum za začetek uresničevanja t.i. časovnega načrta za Bližnji vzhod.

"Četverica pozdravlja in vzpodbuja takšen korak, ki ponuja redko priložnost v iskanju miru na Bližnjem vzhodu," so v skupni izjavi zapisali predstavniki Združenih narodov, Evropske unije, ZDA in Rusije. Ob tem so sicer poudarili, da se mora takšna pobuda zaključiti s popolnim izraelskim umikom in koncem zasedbe na območju Gaze. "Pobuda lahko ponovno oživi mirovni proces, začrtan v časovnem načrtu," še piše v izjavi.

Bližnjevzhodna četverica je tudi pozvala k reorganizaciji palestinskega vodstva, da bi tako lahko bolje preprečili teroristične napade na Izrael. Prav tako so se ponovno zavzeli za oblikovanje palestinske države, ki bi obstajala ob boku Izraela, in za izboljšanje gospodarskega in humanitarnega položaja Palestincev.

"Upanja primanjkuje," je dejal irski zunanji minister Brian Cowen, katerega država trenutno predseduje EU. Na več kot dvournem srečanju so sodelovali še generalni sekretar ZN Kofi Annan, ruski zunanji minister Sergej Lavrov in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Šaronov načrt, ki predvideva umik izraelske vojske in razpustitev judovskih naselbin na območju Gaze ter odstranitev nekaterih manjših judovskih naselbin na Zahodnem bregu, so predtem podpirale le ZDA. ZDA pa sporni načrt še naprej podpirale, če bo po njegovi zavrnitvi s strani Šaronove stranke Likud v nedeljo še ostal "aktualen", je izjavil visoki ameriški predstavnik, ki je želel ostati neimenovan.

Ariel Šaron in George Bush
Ariel Šaron in George Bush FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush bo v četrtek na srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. slednjemu povedal, da še vedno podpira Šaronov načrt, je še povedal omenjeni predstavnik. "Ne vem, ali je načrt še vedno aktualen, saj ne poznam notranjega sistema izraelske politike," je dodal in poudaril, da če je še, "ga ZDA še vedno obravnavajo kot zgodovinsko priložnost".

Ameriški državni sekretar Colin Powell pa je na novinarski konferenci zatrdil, da ameriški predsednik George Bush ni izgubil upanja za palestinsko državo. Poudaril pa je, da je Šaronov načrt, ki bi ga izraelski premier lahko še nekoliko preoblikoval, priložnost, ki jo je potrebno izkoristiti.

Ariel Šaron
Ariel Šaron FOTO: Reuters

Haaretz: Šaron namerava izprazniti le pet judovskih naselbin

Izraelski premier Ariel Šaron po porazu njegovega načrta o enostranskem umiku Izraela z območja Gaze in dela Zahodnega brega razmišlja le še o izpraznitvi petih judovskih naselbin. Kot danes v spletni izdaji poroča izraelski dnevnik Haaretz, naj bi izraelski premier nameraval po novem izprazniti le tri naselbine na območju Gaze in dve na Zahodnem bregu. To predstavlja le petino od prvotno načrtovane izpraznitve naselbin.

Šaron je v ponedeljek predlagal nov načrt za umik z območja Gaze. Kot je napovedal, bo vladi predstavil nov načrt, ki bo drugačen od tistega, ki so ga na strankarskem referendumu v nedeljo zavrnili člani njegovega Likuda. Načrt, ki ga je podprl ameriški predsednik George Bush, je v nedeljo zavrnilo skoraj 60 odstotkov članov Likuda.

Judovski priseljenci gradijo novo naselbino na zasedenm ozemlju
Judovski priseljenci gradijo novo naselbino na zasedenm ozemlju FOTO: Reuters

Zavrnjeni načrt je predvideval izpraznitev 21 judovskih naselbin in vojaških postojank na območju Gaze, to je preselitev 7500 ljudi. Načrt je predvideval tudi izpraznitev štirih manjših judovskih naselbin na severu Zahodnega brega, a ohranitev ostalih, večjih.

Po poročanju Haaretza so se Šaronovi ministri v ponedeljek zvečer na posvetu s premierom na njegov nov načrt odzvali z dvomom. Tako naj bi bili kritični do dejstva, da gre tako kot pri prvotnem načrtu za enostranski korak, ki od Palestincev ne zahteva ničesar v povračilo. Predsedujoči svetu izraelskih naseljencev Benzi Liebermann naj bi novi načrt označil kot nagrado za terorizem.

Obkolili Arafatovo rezidenco

Petnajst izraelskih vojaških vozil je ponoči obkolilo vse tri vhode v rezidenco palestinskega voditelja Arafata v Ramali, je sporočil eden od Arafatovih svetovalcev. Obenem ocenjuje, da se Izraelci pripravljajo na napad na Arafatovo poslopje, kar pa so izraelski vojaški viri zanikal

Izraelska vojska ubila dva Palestinca

Izraelska vojska je ponoči vdrla v begunsko taborišče Han Junis na jugu območja Gaze, v napadu sta bila ubita dva Palestinca, 14 pa je ranjenih. Izraelski premier Šaron pa je včeraj napovedal, da bo spremenil svoj načrt umika iz Gaze in štirih judovskih naselbin na Zahodnem bregu ter ga predal vladi in parlamentu v potrditev.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0