Tujina

Trump Turčijo pozval k predaji posnetkov zaslišanja

Riad/Washington, 17. 10. 2018 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / V.Š. / STA
Komentarji
86

Turške oblasti naj bi v povezavi z izginotjem novinarja identificirale pet osumljencev, štirje naj bi bili povezani s savdskim kronskim princem. V javnost pa naj bi prišli zvočni posnetki zaslišanja Hašokdžija, iz katerih naj bi bilo razvidno, da so ga med zaslišenjem mučili. Ameriški predsednik Trump je Turčijo prosil naj posnetke preda.

Turški mediji poročajo o zvočnih posnetkih zaslišanja Hašodžija.
Turški mediji poročajo o zvočnih posnetkih zaslišanja Hašodžija. FOTO: AP

Turške oblasti trdijo, da so savdskega novinarja Džamala Hašokdžija umorili na konzulatu, potem ko so ga mučili. Turški časnik Yeni Safak naj bi se dokopal celo do zvočnih posnetkov zaslišanja Hašokdžija, iz katerih naj bi bilo razvidno, da so novinarju med mučenjem najprej odrezali prste, nato pa naj bi ga obglavili.

Na enem od posnetkov naj bi se slišal tudi glas Mohammada Utajbija, konzula Savdske Arabije, poroča Yeni Safak. Zasliševalcem naj bi naročil naj to "počnejo drugje, zunaj konzulata, ali pa bo v težavah", ti pa naj bi mu zabrusili, naj "utihne, če želi še biti živ, ko se bo vrnil v Arabijo". Utajbi naj bi se v torek vrnil v Savdsko Arabijo, še preden so njegovo rezidenco preiskali turški forenziki. 

Katarska televizija Al Jazeera je poročala, da naj bi novinarjevo truplo razkosali v sedmih minutah, kar naj bi izvedel savdski forenzični ekspert Salah Muhammad Al Tubaigi. Na posnetku naj bi se slišalo, da je zasliševalcem predlagal, naj si zavrtijo glasbo, medtem ko naj bi sam opravil s truplom. 

Turška policija naj bi zbrala dokaze, ki kažejo na to, da je bil Hašodži umorjen.
Turška policija naj bi zbrala dokaze, ki kažejo na to, da je bil Hašodži umorjen. FOTO: AP

Trump obtoževanje Savdske Arabije primerjal s primerom Kavanaugh

Medtem pa je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da je Turčijo zaprosil, naj posreduje tonske in videoposnetke v povezavi z izginotjem novinarja. Po Trumpovi oceni posnetki verjetno obstajajo.

Ni pa želel potrditi ali zavrniti informacije, da primer preiskuje tudi FBI, vendar pa je ponovil, da Hašodži ni bil ameriški državljan. Savdsko Arabijo je izpostavil kot pomembnega zaveznika na Bližnjem vzhodu in spet spomnil, da je naročila za 110 milijard dolarjev (približno 95 milijard evrov) vojaške opreme.

Pozval je k previdnosti glede obtoževanja Savdske Arabije. Kot je dejal, so Rijad obtožili še preden so mu krivdo dokazali. Trump je še dodal, da mu je princ Salman v telefonskem pogovoru zanikal, da bi vedel karkoli glede izginotja Hašodžija. 

Trump je obsojanje v primeru Hašodži primerjal z obtožbami o spolnem napadu, s katerimi se je soočal vrhovni sodnik Brett Kavanaugh. "Mislim, da moramo najprej ugotoviti, kaj se je zgodilo. Spet smo pri tem – kriv si, dokler ne dokažeš, da si nedolžen. To mi ni všeč. S tem smo se soočali pri sodniku Kavanaughu in ves čas je bil nedolžen, če mene vprašate," je dejal ameriški predsednik.

Neimenovani turški uradnik je sicer po preiskavi na savdskem konzulatu v Istanbulu dejal, da so našli dokaz, da je bil novinar tam umorjen.

Savdski novinar je izginil na konzulatu, kamor je prišel urejat dokumente za poroko.
Savdski novinar je izginil na konzulatu, kamor je prišel urejat dokumente za poroko. FOTO: AP

Savdijci obljubili Pompeu temeljito preiskavo o izginotju Hašodžija

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes na poti v Turčijo sporočil, da so mu v Savdski Arabiji obljubili, da ne bo nihče izvzet iz preiskave o izginotju novinarja Džamala Hašodžija, ki je v začetku oktobra izginil na savdskem konzulatu v Istanbulu. To naj bi pomenilo, da iz preiskave ne bi bili izvzeti niti člani kraljeve družine.

Ameriški časnik New York Times je v torek poročal, da veliko indicev glede odgovornosti za izginotje savdskega oporečnika in kritika režima vodi k savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. Izmed osumljencev, ki jih je identificirala Turčija, naj bi bil eden pogost spremljevalec princa. Še trije naj bi bili v skupini njegovega osebnega varovanja, peti pa naj bi bil pomemben savdski forenzik.

To bi lahko omajalo trditve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da mu je savdski kralj Salman ostro zanikal vedenje o tem, kdo naj bi bil odgovoren za izginotje Hašodžija, in da naj bi novinarja ubili morilci, ki so delali na lastno pest.

Hašokdži je izginil 2. oktobra, potem ko je obiskal savdski konzulat v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Savdska Arabija trdi, da je prostore konzulata tudi zapustil, a za to ni nobenih dokazov in turška policija vztraja, da se to ni zgodilo.

Turške oblasti menijo, da je Hašokdžija ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Rijada posebej s to nalogo poslali v Carigrad.

CNN in Wall Street Journal sta v ponedeljek poročala, da naj bi Hašodži umrl "po nesreči" med zasliševanjem in da Savdska Arabija pripravlja poročilo, v katerem naj bi to priznala.

New York Times navaja, da naj bi bilo najmanj devet moških od te petnajsterice povezanih s savdskimi varnostnimi službami, vojsko ali ministrstvi. Do teh ugotovitev so pri časniku prišli s pomočjo programske opreme za prepoznavo obraza, podatkov o telefonskih številkah savdijcev, tajnih savdskih dokumentov, ki so pricurljali v javnost, ter pričevanj prič in medijskih zapisov.

Trump Pompea poslal na nujno misijo glede krize

Afera je bila tudi v ospredju pogovorov ameriškega zunanjega ministra Pompea v Riadu, kjer se je med drugim sestal tudi s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Danes se mudilv Ankari, kjer se bo sestal tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na nujno misijo glede te krize ga je poslal Trump.

Pompea je v Ankari sprejel turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.
Pompea je v Ankari sprejel turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. FOTO: AP

Na letu v Ankaro je Pompeo novinarjem pojasnjeval vsebino pogovorov v Riadu in jim na vprašanje o možnih povezavah kraljeve družine v izginotje Hašodžija pojasnil, da so mu Savdijci zagotovili, da "ne bo nobenih izjem glede tega, kdo bil lahko nosil odgovornost". Prav tako mu je savdsko vodstvo zatrdilo, da bi karkoli vedeli o dogajanju na konzulatu v Istanbulu, je še povedal.

Obisk v Riadu je sicer označil za izjemno uspešnega, saj da so mu Savdijci obljubili temeljito in transparentno preiskavo. Vendar se je izognil neposrednemu odgovoru na vprašanje, kaj so mu Savdijci povedali glede usode Hašokdžija – ali je živ ali mrtev. "Ne želim govoriti o nobenih dejstvih. Tudi oni niso hoteli, da bi tako imeli priložnost, da izvedejo temeljito preiskavo," je povedal Pompeo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
18. 10. 2018 17.23
+2
Trump zahteva od Turčije dokaze od zaslišanja , da bi jih uničili in s tem izbrisali madež Saudski Arabiji , ker sta dolgoletni zaveznici !
Rde?iAlarm
18. 10. 2018 08.28
+6
še dobro da tam ni rusov,bi jih cel svet obsodil in bog ve še kaj drugega,medtem pa se savdijcem ne bo zgodilo nič hudega saj so najboljši kupci ameriškega orožja......
lordslayer
18. 10. 2018 07.55
+3
dokler imajo zda savdsko arabijo za mešat drek na bližnjem vzhodu, lahko počnejo lih kar se jim poželi ...
Cogo
18. 10. 2018 07.31
+6
Sam ne izročat posnetkov Trumpu. Jih ne bo več..,
HouseBeatz
18. 10. 2018 07.09
+16
Ne verjamem, da se bo karkoli zgodili. ZDA, zaradi nafte in prodaje orozja ne bodo sankcionirale barbarskega naroda kot je Savd. Arab. Pac to je se eden izmed 1000 dokazov, da ne denaf sveta vladar. ZDA lahko vodi kdorkoli pa sankcije zoper te teroristivne drzave ne bodo izpeljali, vse dokler majo savdijci denar, seveda. Medtem pa izganjajo ruske diplomate zaradi najbolj smrtonosnega strupa, dva sta pa prezivela.... Blamaza prve lige
Schnitzel
17. 10. 2018 22.41
+7
Denar vse pogliha....
Franci Luzar
17. 10. 2018 21.57
+12
Trumf,Saude noče kriviti? Europa je manj ali več Tino. ko pa so Britaniji zastrupili dva Rusa je bil pa krivec takoj znan? Putin,in že so Biel sankcije na vrsti.
Bitktamp
17. 10. 2018 21.33
+18
svetovni šerif bo prodajal orožje v SA in hkrati odločal ali so krivi za umor novinarja ali ne...
BUONcaffee
17. 10. 2018 21.14
+8
Če kdo misli, da bo zavezništvo z Savdsko Arabijo trajalo, če je vse res se zelo moti in iz zgodovine na bližnjem vzhodu se ni nič naučil. Nafto se da dobit tudi brez prodaje orožja.
BUONcaffee
17. 10. 2018 21.11
+11
Tale Saudski princ gre po poti iraškega Huseina, ko je mislil, da z nafto in kupovanjem ameriškega orožja lahko z Ameriko kuje prijateljstvo v nedogled. A sam se je zelo močno opekel. Saudska nafta lahko služi Američanom tudi brez zavezništva.
kolbek460
17. 10. 2018 21.06
-2
Vsak po svoje razume demokracijo ,demokracijo so vzeli tako da tisti ki ti ni namenja hvale ga je treba takoj ubit ,,in tu stoji posel z ameriko ki naj bi bil podpisan 30 ,9 in od tega nič ker zaloge nafte saudske arabije so pri kraju ,,sedaj so saudici najeli mega kredite pri zahodnih državah in tu še bo pestro ,,,Zropali jih bodo ,nato plenilci z načelu merike i anglije ,,to ne bo šlo gladko skozi ,,
BUONcaffee
17. 10. 2018 21.19
+3
Kaj se sekiraš za Savdsko Arabijo in njihove pufe. Savdska Arabija ima apetite po Katarju a to ji ne bo uspelo. Sem prepričan, da Trumpu princ v kratkem ne bo všeč, Putinu pa itak ni. Čas je da se Rusija in ZDA zbližata v Savdski Arabiji. Ubiti novinarja je hud udarec za svobodo govora, sploh za ZDA. Po Trumpu pljuvajo razni časopisi in javno posamezniki a vsi so živi in zdravi, brez groženj itd.
buzerantos
17. 10. 2018 21.02
+19
Kaj zdaj trump? proti rusom sankcije brez dokazov, na podlagi izmisljotin, tu pa sedaj pri grotesknem umoru ne moremo soditi kar tako? prek. leti zutec pokvarjeni
VolkBrenin
17. 10. 2018 21.01
+10
trump bo torej branil zločince / saudske...na vse že videne in nevidene načine...
VolkBrenin
17. 10. 2018 20.57
+4
zelo pomenljivo je ...od kje turkom posnetki...Jasno je , da so imeli svoje " naprave " v konzulatu saudijcev...Kje vse so in kdo jih še ima pri kom se sprašujejo vsi po vrsti / mimogrede - to je direkten " poseg " v državo katerikoli že...Rijad se strinja sicer s trumpeljnom...trump pa bo težko porodniško sobo isila - saudske arabije - še naprej opravičeval pred svetovno javnostjo , ker saudskega kralja nujno potrebuje na BV - od tu tudi opravičevanje trumpa saudskega zločina...bibi in izrael ter saudijci so ključni za amere na BV...Ps . Govori se , da so saudijci bili pripravljeni prodajati nafto v juanih...
VolkBrenin
17. 10. 2018 20.59
+4
trumpelj je dojel ...da se mora saudijcem klanjati...iz tega razloga ( in da bodo izjave za svet iste ) je bil v rijadu trumpov pompeo že nekaj ur potem ko se je izvedelo za umor na saudskem konzulatu v turčiji...
puspan
17. 10. 2018 20.31
+28
S praksami turškega predsednika se večinoma ne strinjam, ampak v zvezi s hladnokrvnim umorom saudskega kritičnega novinarja pa moram Erdoganu dati prav. Kaj imamo tu pričakovati od največje demokracije na svetu ne vem. Vem samo to, da je tam nekoč demokracija bila, a je davno ni več.
mackintosh
17. 10. 2018 20.26
+13
samo amerikancem ne dajat dokazov. se bodo na poti čudežno izgubili.
Mamuth
17. 10. 2018 20.17
+16
Trump je pozval k previdnosti glede obtoževanja Savdske Arabije.Kot je dejal, so Rijad obtožili še preden so mu krivdo dokazali,............AHA. Nisem vedel da rabiš dokaze preden koga obdolžiš umora
VolkBrenin
17. 10. 2018 21.00
+3
trumpelj princa na BV krvavo potrebuje za svoje plane...
Rade 74
17. 10. 2018 20.06
+16
Aha, Svetovni Sherif zahteva vse dokaze.
BUONcaffee
17. 10. 2018 18.22
+12
Pompeo prišel cel živ in zdrav iz Savdske Arabije??????
BUONcaffee
17. 10. 2018 18.19
+10
Sem malo pogledal druge medije da vidom kaj pišejo o tem, pa vidim, da ZDA zahtevajo pravico zaradi umora novinarja, zaslišati vse vpletene v ta primer in ovaditi osumljene. Pritisk na Savdsko Arabijo se stopnjuje iz ZDA in drugih držav. Dejstvo je, da če se izkaže, da Turčija ima prav bo Savski princ in vpleteni plačali za to. Zavezništvo z ZDA je le stvar časa. Savdska Arabija pa je toliko zaveznik od ZDA kot je bil nekoč Irak.
cbr1001
17. 10. 2018 20.21
+8
denar sveta vladar.... vse drugo so pravljice za lahko noč
BUONcaffee
17. 10. 2018 21.09
+1
Denar sveta vladar, tudi Iraški je bil, pa je bilo konec zavezništva za vedno.