Tujina

Med dvema ognjema: od nepokritih deklet v plamenih do 'razvrata' na otokih

Ljubljana/Rijad, 21. 10. 2018 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
147

Umor novinarja Džamala Hašokdžija je Savdsko Arabijo postavil v središče zanimanja svetovne javnosti. Kakšen neki je režim, ki po ambasadah v tujini ubija svoje kritike, so se hiteli spraševati analitiki. Savdska Arabija, ki deluje po samosvojih pravilih, je nato postregla z razlago o smrtonosnem pretepu, ki ji verjamejo redki, bo pa najbrž dovolj, da pomiri zaveznike.

Naj se sliši še tako kruto – na tehtnici je pač več kot “le” življenje novinarja, ki je šel na urad po listine za poroko, od tam pa se ni več vrnil. Interesov je veliko – tako tujih kot domačih v državi, ki stoji na razpotju med starim in novim, med versko državo in “kitajskim modelom”.

Seznam tistih, ki bi jim smrt novinarja lahko tako ali drugače prišla prav, je dolg, razlaga strokovnjak za mednarodne odnose Bogomil Ferfila, profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede, ki se je pred kratkim vrnil iz Savdske Arabije.

33-letni kronski princ Mohamed bin Salman.
33-letni kronski princ Mohamed bin Salman. FOTO: AP

Morebiti ključna figura sredi intrige? 33-letni kronski princ Mohamed bin Salman. "Ta je na položaj prestolonaslednika prišel po krajši, goljufivi poti, na kateri je odstavil cel kup vplivnih ljudi, zaprl kup princev in bogatašev. Naredil si je močno mrežo sovražnikov," razlaga Ferfila.

"Mi si Savdsko Arabijo in zalivske države večinoma predstavljamo kot – češ tam je kralj glaven, konflikta interesov ni. Pa še kakšni so! Znotraj kraljeve družine se bijejo hudi boji in prav mogoče je, da so mu vse skupaj namestili, da ga očrnijo v očeh domače in predvsem mednarodne javnosti," nadaljuje poznavalec razmer.

Kaj to dogajanje pomeni za princa?

Doma je pred prevzemom oblasti, zdaj pa je na primer Richard Branson že odpovedal vodenje dveh mega projektov, ki jih je načrtoval v sklopu modernizacije države. Tako da ta dogodek zanj ni mogel priti ob slabšem času. Kralj in kronski princ dejansko motiva za to nista imela. Zato je najbolj verjetna razlaga torej ali nameščena spletka ali dejansko nesreča med zasliševanjem.

Vseeno Savdska Arabija ni ravno znana po medijski svobodi.

V Savdski Arabiji novinarje držijo zelo na kratko. Če izrečeš kritiko kraljeve družine, lahko dobiš deset let zapora, podobno, če želiš razpravljati o tem, kako se deli naftne milijone. To sta glavni "sporni temi". Je pa novinarjem rdeča linija zelo jasna, samocenzura je visoka.

Ameriški predsednik Donald Trump je že napovedal, da ne želi, da škandal zaradi smrti novinarja poseže v velike orožarske posle njegove države s Savdsko Arabijo.

Bo torej karavana že kmalu šla dalje?

Vse skupaj je črna pika na načrtih kronskega princa. Vendar to najbrž njegovih načrtov ne bo zelo spremenilo. Morda bo nekoliko počakal s prevzemom oblasti, se skril za očetom, kot se je že dogajalo, ampak mednarodna skupnost pa tudi ne bo naredila prav veliko. Njihovi interesi so utemeljeni v milijardah naftnih dolarjev, v možnostih za investicije … Veste, mednarodna skupnost hitro spiše sankcije, ampak čez par mesecev, ko se medijsko zanimanje poleže, se jih odstrani. Dolgoročnih ukrepov praviloma ni. Tako zaradi orožarske industrije kot potrebe po zaveznikih v igri proti Iranu. Ko se bo prah polegel, se bodo odnosi s svetom normalizirali. Doma pa novinarjeva smrt niti ni pretirano pomembna tema.

Pred kratkim ste se vrnili iz Savdske Arabije. S kakšnimi vtisi?

Savdska Arabija je zanimiva, ker je vanjo težko priti, če niste islamski romar ali nimate poslovnega povabila. Sicer pa tam pravzaprav nimaš česa videti, ker so vse staro podrli, kar je sicer lahko tudi sistemsko pogojeno. Njihova verzija islama, podobno kot talibanska verzija islama, vsake ostanke zgodovine, ki so drugačni od islamskih, smatra za sovražne in jih uniči. V Rijadu je ostal samo še stolp "velike trdnjave", ki ima svojo vlogo v nastanku Savdske Arabije in pa grobnica 132 kraljev, vklesana v kamnit monolit. Ostalo je puščava, ki pa niti ni pretirano lepa. Mesta pa spominjajo na konglomerate in dosega jih modernizacija. Gradbeni stroji brnijo celo poleg Unescove dediščine. V sklopu napovedanega preporoda Savdske Arabije prestolonaslednik poudarja predvsem turizem, ampak vse skupaj precej spominja na Združene arabske emirate, kjer je prav tako relativno malo tradicionalnega in veliko nakupovalnih središč.

Savdska Arabija je zelo centralizirana in večino stvari ima v rokah država.
Savdska Arabija je zelo centralizirana in večino stvari ima v rokah država. FOTO: iStock

Načrt modernizacije države je precej obsežen, kaj vse pravzaprav vključuje?

Skupni imenovalec zalivskih držav je ta, da vedo, bodo prihodki od nafte nekega dne usahnili in želijo diverzificirati svoje gospodarstvo. Zanimajo jih področja turizma, tehnologije, biotehnologije … vendar je z izjemo ZAE, kjer je razvit turizem, večina še vedno odvisna od nafte. V Savdski Arabiji ta napolni okoli 90 odstotkov državnega proračuna.

Kronski princ Mohamed bin Salman ima zdaj načrt – Savdska Arabija 2030.  Na tujih ambasadah so mi sicer zatrdili, da je to prepisan ameriški dokument o razvoju Savdske Arabije. Na institutu v Rijadu pravijo, da so ga spisali na Harvardu. Kakor koli – gre za vizijo, kako državo narediti drugačno na številnih področjih. Na gospodarskem se želijo rešiti odvisnosti od nafte. Ključno je – in to je seveda ameriški recept – da želijo razviti zasebni sektor. Savdska Arabija je zelo centralizirana in večino stvari ima v rokah država. Ta hiter razvoj zasebnega sektorja želijo doseči s tem, da bi prodali 10 odstotkov delnic savdske državne naftne družbe Aramco, ki je vredna približno 2.000 milijard dolarjev. Vendar dlje od načrta, kako priti do denarja, niso prišli – precej malo je namreč jasno, katere sektorje bi razvija, kako. Vedo samo, da bi privatnemu sektorju namenili 200 milijard dolarjev.

Na družbenem področju pa načrtujejo zlasti osvoboditev žensk, ki so v Savdski Arabiji omejevane najbolj v muslimanskem svetu. Približno tako kot v Afganistanu, saj sta si obe različici islama zelo podobni.

Ženske v boju za svoje pravice doslej v Savdski Arabiji praviloma niso bile zelo uspešne. Šele pred nekaj meseci so lahko spet sedle za volan.

V Savdski Arabiji je to diktat vahabističnega islama. Vahabizem sega v 18. stoletje, ko je pridigar Vahabi sklenil pakt z ustanovitelji Savdske Arabije, po katerem bodo slednji državi vladali, Vahabiji pa bodo "skrbeli za duše" oziroma za islam in ta pakt še drži.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Ta striktna različica islama zahteva takšno vlogo žensk. Zahteva, da so ženske zakrite od glave do pet, da je še celo reža na obrazu pogosto zakrita z mrežo. S tem je bila povezana prepoved vožnje,  žensko lahko zaradi zakonoloma kamenjajo do smrti ali obglavijo. Kazni so zelo stroge tudi za homoseksualnost, čaščenje idolov, ki niso v skladu z vero … Vse to je del vahabistične različice islama. In to je drugo področje, ki ga kronski princ želi spremeniti. Ženskam je spet dal vozniška dovoljenja, vahabistične duhovnike, ki imajo ključne pozicije v svojih rokah, pa je precej onemogočil, tudi s tem, da jih je nekaj deset dal zapreti. S tem jim je sporočil, da se bo Savdska Arabija oddaljila od te striktne verzije islama.

Kaj pa aretacija številnih vplivnežev, ki naj bi bili povezani s cvetočo korupcijo?

Po kraljih, stari 80, 90 let, se oblast obeta nekaj več kot 30 let staremu princu, ki načrtuje redefinicijo islama, redefinicijo vloge žensk, redefinicijo vloge kraljeve družine … S tem si je zelo povečal možnost, da ga bodo ubili. Sovražnikov je veliko – bodisi duhovščina, bodisi konkurenca iz kraljeve družine. On pravi sicer , da cilj posvečuje sredstva. Njega zanima oblast, ne uvajanje demokracije, da smo si na jasnem. Vprašanje pa je, kaj se zgodi, ko v takšnih sistemih uvedeš reforme. Ena od možnosti je tudi, da vse razpade. Bogomil Ferfila

Te je pa zaprl v luksuzne hotele. Nato pa naj bi prišel do teh ljudi in jim rekel da lahko ali ostanejo v ujetništvu ali mu predajo polovico premoženja. In govori se, da naj bi na ta račun dobil 100 milijard dolarjev. V zameno naj bi pridržani obdržali najbolj ugodne pogodbe z državo, kar pomeni, da bi si izgubljeno premoženje hitro povrnili. Predstava za javnost je bila, da gre za boj proti korupciji, dejansko pa za sporočilo, da je on tisti, ki vlada Savdski Arabiji.

Mladostna zaletavost, dober načrt ali sla po oblasti?

Njegov oče, kralj Salman, je star več kot 80 let, in to je bistvena sprememba znotraj Savdske Arabije. Doslej so ji praviloma vladali vladarji, stari 80, 90 let, zdaj pa oblast prevzema nekaj več kot 30 let star  vnuk, ki načrtuje redefinicijo islama, redefinicijo vloge žensk, redefinicijo vloge kraljeve družine …

S tem pa si je zelo povečal možnost, da ga bodo ubili. Sovražnikov je veliko – bodisi duhovščina, bodisi konkurenca iz kraljeve družine.

Znotraj islamskega sveta je Savdska Arabija najbolj zaprta in to je najbrž spoznal ter to idejo o odpiranju izkoristil kot prednost pri jurišu na mesto kralja. On pravi, da cilj posvečuje sredstva. Njega zanima oblast, ne uvajanje demokracije, da smo si na jasnem. Vprašanje pa je tudi, kaj se zgodi, ko v takšnih sistemih uvedeš reforme. Ena od možnosti je tudi, da vse razpade.

Kaj takšnega bi zagotovo imelo tudi širši vpliv?

Savdska Arabija, Bahrajn, Kuvajt, Katar, ZAE in Oman so vse države Zaliva. Povezane so v Zalivski svet za sodelovanje, ki mu dominira Savdska Arabija. In skupno jim je, da imajo na čelu kralja, ki pa ni kralj – ceremonialna figura. Tukaj so "pravi kraji". Ni parlamentov, ni političnih strank, ni volitev – vsaj v našem smislu ne. Zakone piše kralj. In domneva se, da če bi padel savdski kralj, bi to pomenilo tudi konec teh monarhij.

Kako pa ideje o modernizaciji države odmevajo v Savdski Arabiji?

Ko je kralj v posvetovalno skupščino imenoval 30 žensk, so to kleriki pospremili z opazkami, da 'so to same prostitutke'. Taisti kleriki trdijo, da ženske ne smejo voziti, ker ne znajo reagirati v nevarnosti in se na križišču ne morejo odločiti, poleg tega pa bo konec morale in družba bo razpadla, če bodo ženske lahko hodile v službo. Strokovnjak za mednarodne odnose Bogomil Ferfila

65 odstotkov prebivalstva je mlajšega od 30 let. Zanimivo se je kraljeva družina se je odločila, da mladim pustijo svobodo na internetu. Gre za neko čudno kombinacijo liberalizacije interneta in blokade političnega sistema, kjer obstaja zgolj posvetovalna skupščina, ki lahko kralju zgolj svetuje – kar je nekaj podobnega kot je obstajalo v 15. stoletju, ko so kralji ustanavljali svetovalne odbore. Je pa prejšnji kralj Abdulah v to skupščino imenoval 30 žensk in seveda so to kleriki pospremili z opazkami, da "so to same prostitutke". Taisti kleriki trdijo, da ženske ne smejo voziti, ker ne znajo reagirati v nevarnosti in se na križišču ne morejo odločiti, poleg tega pa bo konec morale in družba bo razpadla, če bodo ženske lahko hodile v službo.

Za moralo je dolgo skrbela verska policija. Kako se spreminja njena vloga?

Nekakšen oddelek za moralo in etiko, ki je v Savdski Arabiji imel 350.000 agentov, je kronski princ skorajda ukinil. Ti agenti so hodili po mestih s kovinskimi palicami ter s pretepanjem fizično kaznovali moške in ženske, ki niso bili oblečeni v skladu s pravili ali se niso obnašali v skladu s pravili. Zamere, ki si jih je nabral, so nedvomno velike.

"Kolegi pravijo, da se družba spreminja pred njihovimi očmi."
"Kolegi pravijo, da se družba spreminja pred njihovimi očmi." FOTO: iStock
Tokrat sicer ni prvič, da kler izgublja vpliv. Ko so pred desetletji ustanovili ženske šole, se je kler s tem strinjal pod pogojem, da prevzamejo te šole. To se je tudi zgodilo. Potem pa je obsežen požar zajel ženski internat. In v vsesplošni paniki so dekleta skakala skozi okna, ampak so jih člani verske policije metali nazaj v ogenj, ker niso imele pokritih las. Kralj je zato šole prenesel na javni sektor. Ferfila o tem, da kler izgublja svoj vpliv

Tokrat sicer ni prvič, da kler izgublja vpliv. Ko so pred desetletji ustanovili ženske šole, se je kler s tem strinjal pod pogojem, da prevzamejo te šole. To se je tudi zgodilo. Potem pa je obsežen požar zajel ženski internat. In v vsesplošni paniki so dekleta skakala skozi okna, ampak so jih člani verske policije metali nazaj v ogenj, ker niso imele pokritih las. Kralj Abdulah je zato šole prenesel na javni sektor.

In danes je v državi že situacija, ko je na univerzah 60 odstotkov žensk. Kljub temu je na koncu zaposlenih le okoli 20 odstotkov žensk, saj v skladu z vahabističnim islamom ženska ne sme delati, če pa že dela, mora za to dobiti dovoljenje. Kar je še eno področje, kamor se je zapičil kronski princ, ki želi, da ženske za šolanje, potovanje ali zaposlitev ne potrebujejo dovoljenje očeta ali brata.

Vseeno družbene in gospodarske spremembe običajno potrebujejo nekaj časa, da se ukoreninijo. Je dejansko mogoče toliko sprememb aplicirati v tako kratkem času?

Vprašanje je res ali je to mogoče, drži. Tam mi pravijo, da se stvari spreminjajo, da se ženske množično zaposlujejo, vstopajo celo v posel. Kolegi pravijo, da se družba spreminja pred njihovimi očmi. To je vsekakor povezano s prostim dostopom do speta. Ljudje vidijo, kaj se dogaja po svetu. Zlasti ženske ugotavljajo, da so povsem skrite. Kolega mi je razlagal, da še pred letom dni v univerzitetno predavalnico, kjer so bile študentke, ni smel, če z njim ni šel moški kontrolor, zdaj dekleta v predavalnicah celo snamejo pokrivala.

Islam ne dovoljuje plesa, glasbe, a vse to se zelo mehča. Družba se spreminja, oblast to tudi dopušča, ker jo to zaenkrat ne ogroža.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Ker se s tem slabi duhovščino?

Družba se spreminja, oblast to tudi dopušča, ker jo to zaenkrat ne ogroža. To je kitajski model. Pustimo vam vse, vi pa partijo pustite pri miru. Bogomil Ferfila

Da. To je kitajski model. Pustimo vam vse, vi pa partijo pustite pri miru. Leta 2011 so bili sicer kleriki ključni pri zatiranju arabske pomladi. Izdajali so fatve, da je upiranje oblasti rušenje islama. In zadaj se kraljeva hiša tej podpori na nek način odpoveduje. V islamskih državah oblastniki marsikje ugotavljajo, da so jim ekstremne verske skupine bolj nevarne od razvodenitve islama, politične liberalizacije pa ni pričakovati. Ljudem to ustreza. Za vikend se bogati Savdijci preselijo zdaj v Bahrajn, ki je precej liberalen. Menda tam pustijo 15 do milijard za bolj razvratne aktivnosti in to naj bi odpravili savdski zabaviščni centri na Rdečem morju, ki bi jih naj razvili Američani. Nevarno pa je, da družba sčasoma dobi prevelike aspiracije.

Še dodatno bi družbene spremembe pognalo odpiranje države turistom …

Kronski princ razlaga, da bo za državo, kamor se zdaj ne da priti, uvedel elektronske vize. Vprašanje je, če ali kdaj se bo to zgodilo. Egipt je Savdski Arabiji v zameno za posojilo odstopil nekaj otokov, kjer naj bi gradili zabavišča, kar kleru seveda ne bo všeč. Ima pa podporo mladine.

A kot pravite – država za svoj potratni življenjski slog potrebuje denar.

Na področju gospodarstva spremembe silijo razmere. Kraljeva družina danes šteje med 7000 do 8000 članov in vsi ti ljudje imajo status člana kraljeve družine. In vsak dobiva mesečno rento od nekaj tisoč do 250.000 dolarjev na mesec. Tako da se predvideva, da gre dobršen del naftnih prihodkov zanje. Potem je tukaj vojska. Savdska Arabija ima tretji največji vojaški proračun na svetu. Je pa tudi tako, da je tam praktično vse zastonj, kar se tiče bencina, vode, elektrike, šolstva, zdravstva …

Življenje je povsem neracionalno. Denar se meče z lopatami čez okno. Večina delovne sile so tujci. Celo Savdijci, ki razmišljajo o poslu, pravijo, da ne želijo savdskih delavcev, ker ti nočejo delati. Želijo Indijce in Pakistance, ki za nekaj sto dolarjev dejansko delajo. So pa domačini podjetni. Izkoriščajo dejstvo, da tujec v državi ne sme biti večinski lastnik posla in s fiktivnimi lastništvi odlično služijo. Ferfila o tuji delovni sili in podjetnih domačinih

Življenje je povsem neracionalno. Vsa voda se pridobiva v rafinerijah, kar je strašno drago, ampak jo ljudem dajejo zastonj, ti z njo čistijo vozila. Denar se meče z lopatami čez okno. Cene se začenjajo šele zdaj dvigovati, kar je lahko nevarno. Ljudje, ki so doslej živeli znotraj tega koncepta, se bodo težko sprijaznili z računi.

Kako so se doslej izognili večjim uporom?

Če pogledamo arabsko pomlad. Takrat je bil v Savdski Arabiji na oblasti še kralj Abdulah, ki je demonstracije nevtraliziral s tem, da je s približno 120 milijardami dolarjev odprl več novih delovnih mest, zgradil nova stanovanja, zvišal plače in se tako izognil večjim zahtevam po spremembi režima.

Ti režimi tudi načrtno kažejo poročila iz držav, kjer so se ljudje uprli – Sirija, Egipt … In kažejo vsesplošno razdejanje, stagnacijo, kar ljudi odvrača od zahtev po spremembah. Je pa tako, da imate neizmerno bogate in neizmerno revne.  Bogati sloji živijo izven vseh predstavljivih okvirjev. Občasno se najde kakšna črna ovca družine, ki medijem izda kakšno skrivnost. In ena takšnih je, da naj bi imel eden od princev palačo, ki se meri v milijonih kvadratnih metrov. V Katarju so imeli veliko težavo, ker mladi ne želijo v šolo, saj se država utaplja v denarju in v šolanju enostavno ne vidijo smisla. Oblast se je morala lotiti kampanje, da jim razloži, da blagostanje ne bo trajalo večno.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

In kako naj bi v takšnih razmerah cvetel podjetniški duh?

V teh državah je praviloma 60 odstotkov tujih delavcev. Absurdna situacija. Tujci so tudi zdravniki, učitelji … In to je problem v situaciji, ko se želi razvijati zasebni sektor. Celo Savdijci, ki razmišljajo o poslu, pravijo, da ne želijo savdskih delavcev, ker ti nočejo delati. Želijo Indijce in Pakistance, ki za nekaj sto dolarjev dejansko delajo. So pa domačini podjetni. Izkoriščajo dejstvo, da tujec v državi ne sme biti večinski lastnik posla in s fiktivnimi lastništvi odlično služijo.

Od odpiranja Savdske Arabije si ogromno obetajo ZDA …

Amerikanizacija je precej očitna, še policijske avtomobile s uvozili takšne, da so videti kot v ZDA. In to v državi, kjer redko vidite prave policiste, ker šeriatske kazni niso zelo motivacijske za kriminal. Američani odpirajo zabavišča, trgovine … če se bo to sodelovanje nadaljevalo, bo prišlo do totalnega prenosa vsega ameriškega. Razvoj turizma je vezan na ameriški kapital. To kleru seveda ni všeč, vendar so duhovniki finančno zelo odvisni od države in dokler jim pustijo celo preklinjanje Amerike na Twitterju, ti pa v zameno kralja pustijo pri miru, hujšega javnega upora ni.

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
31. 10. 2018 20.08
+4
Drzava v katero tezko prides,ce nisi njihov romar,......kaj pa evropa?
Petur
31. 10. 2018 19.59
+5
Dokler rodi enga muslimana letno,je nekaj vredna,,potem le strosek gospodarja ki jo je kupil. No saj bo kmalu v evropskih solah ta predmet.
Sputnik
22. 10. 2018 13.42
+17
priznali so umor novinarja pa ni bil izgnan še noben diplomat. ruse so pa naganjali ko garjave pse
ledr
22. 10. 2018 14.39
+3
Dener, denar in samo denar!!! Samo v tem je čar!!! (žal)
MojsterSplinter
22. 10. 2018 09.39
-2
Ta režim zdaj sovražnike ubija, kolikor jih pač lahko. Denarja oz. energije imajo več kot dovolj dovolj. Predstavljajte si zdaj, da bi imeli umetno inteligenco in sodobne drone, s čimer bi lahko analizirali obnašanje in ubili KOGARKOLI na svetu. ZF ali ...?
Xm@s
22. 10. 2018 09.24
+0
"Zato je najbolj verjetna razlaga torej ali nameščena spletka ali dejansko nesreča med zasliševanjem." :))))))))))))))))))
misko5lin
21. 10. 2018 22.01
+51
Po miselnosti in odnosom do žensk živijo še v kameni dobi ali še malo dlje.
Dragonball
21. 10. 2018 22.04
-88
Tolko nasilja do žensk kot je v Sloveniji, toliko primerov mož, ki pretepajo svoje žene Savdijci živi dan ne bodo videli. Mogoče ima prste vmes tudi alkohol, katerega Savdijci praktično ne pijejo, Slovenci smo pa v svetovnem vrhu
HorstWiesel
21. 10. 2018 22.53
+92
No, Slovenci ne režemo ščegetavčkov majhnik deklicam, ne kamenjamo žensk, se ne poročujemo z 10 let starimi deklicami,......
HorstWiesel
21. 10. 2018 22.57
+68
Oni so že brez alkohola dost zmešani, ga niti ne rabijo piti. Šerija jim čist možgane zdrma
Krematorij666
22. 10. 2018 07.36
+48
@Čarovnik12 ...preseli se dol in jahaj kamele.
Boško1980
22. 10. 2018 07.52
+60
Čarovnik: Naše ženske lahko nosijo: kratke hlače .mini krila.visoke petke .lase v čop .razpete lase.lahko so naličene oz živijo kot jim paše so svobodne in ponosne na sebe zato se pokažejo! Tvoje pa za te stvari plačajo z življenjem! Nevem zakaj se potem slinite po naših ženskah! Ajd spakiraj v tvojo " lepo deželo"! Tebe in tebi podobnih tu ne rabimo .NE ŽELIMO nevem kdaj ti bo to jasno! Bon voyage!
arizonadream
22. 10. 2018 08.15
+5
Kaj pa mlade slovenske romkinje, ki so pri rosnih 14-15 že mlade mamice
HorstWiesel
22. 10. 2018 08.27
+36
Točka 1; ciganke niso Slovenke ampak so po izvoru iz Indije. Točka 2; slovenska zakonodaja tega ne bi smela dopuščati in bi morala to preganjati. Zakon bi moral za vse enako veljati na področju celotne države.
hokej11
22. 10. 2018 09.09
+23
Savdijsci ne pijejo? hahaha pa kje ti živiš? a ti veš, da njihov alah na vodi ne vidi in imajo zato razvrate na jahtah? ojoj ti si totalni nevednež!
Nevzdrzni
22. 10. 2018 14.15
+4
Ti čarovnik si čisto zabluzil v tvoji votli glavi! Nabijas da je Amerika z vojnami rešila MILJARDE zivljen! In da je saudicev 350 miljonov... Ti zivis v neki iluziji in si čisto izgubil stik z realnostjo
Petur
31. 10. 2018 19.41
+1
Dokler mu rojeva po enega na leto,je nekaj vredna,potem pa samo odvecni strosek in je njena glava absolutno v rokah gospodarja ki jo je kupil
adejteno
18. 03. 2019 14.31
-3
In ti se s tem celo hvališ, kakšne ženske hodijo po slovenskih ulicah!?!? Eden izmed predznakov sodnega dne: ženske bodo oblečene, ampak gole. Ne pravim, da morajo biti pokrite od glave do pete, ampak vsaj spodobno naj bodo oblečene...
Dragonball
21. 10. 2018 21.40
-72
Savdska Arabija za razliko od rusije in izraela nikogar ne okupira in vsakodnevno bombandira
Pia235
22. 10. 2018 08.33
+38
HorstWiesel
22. 10. 2018 08.52
+33
Saudska arabija dnevno bombardira Jemen in pobija folk.
Old_geezer
22. 10. 2018 09.11
+4
Salamandros
22. 10. 2018 13.08
+6
Savdska arabija je najbolj agresivna država na bližnjem vzhodu, bombandirajo vse države, ki se ne strinjajo z njihovo politiko. podrli so tudi WTC v Ameriki in ustanovili ISIS. .... :D
Dragonball
21. 10. 2018 21.39
-80
Toliko grdega kot mediji napišete čez naše brate Arabce po nareku od vaših judovskih gospodarjev... pa to res že presega vse meje. Grem stavit da noben od teh ki tu komentirate še nikoli ni bil v Savdski Arabiji in sploh ne ve kakšna čudovita dežela je to
HorstWiesel
21. 10. 2018 21.54
+65
Tvoji bratje niso moji in nikoli ne bodo. Ne nisem bil tam in tudi nimam želje. Vsak naj ostane pri sebi pa bomo vsi srečni
Dragonball
21. 10. 2018 21.57
-77
Daj žblj ne govori neumnosti. Arabci so karakterno stokrat boljši ljudje kot 99% Slovencev in 200% rusov in izraelcov, ti in tebi podobni pa bi lahko malo potovali, da vidite svet in spoznate tudi druge kulture in običaje
Blue30
21. 10. 2018 21.59
+2
ni res. bodi tu, kjer si. tu si z namenom, nisi z namenom npr. v sibiriji.
HorstWiesel
21. 10. 2018 22.52
+51
Ma ja. Tvoji vahabistični in salafistični karakterji naj kar ostanejo tam kjer so. Tukaj jih ne potrebujemo.
Boško1980
22. 10. 2018 07.41
+27
Čarovnik kar pakiraj tja. Kaj iščeš tu???
hokej11
22. 10. 2018 09.12
+14
obrezani brž v deželo obrezancev, pa kakšen kos dobre svinjine nesi s seboj, da boste vsaj enkrat nekaj dobrega jedli!
Nightrider
22. 10. 2018 13.13
+2
Nevem kaj cakas? Pojdi v čudovito deželo..
Diškor
21. 10. 2018 19.14
+23
Policisti PP Kočevje in PP Ribnica so med opravljanjem nalog varovanja državne meje izsledili in prijeli 24 tujcev, poroča PU Ljubljana, ki razkriva, da so nezakonito prestopili državno mejo državljani Pakistana, Afganistana in Indije. Začuda nihče od njih ni zaprosil za mednarodno pomoč.
Janez_53
21. 10. 2018 19.43
+8
pizzamargerita
21. 10. 2018 21.18
+21
ker 24 ur informacije o migrantih v slo ignorira, jih ljudje pac pisejo v komentarje!
Dragonball
21. 10. 2018 21.31
-28
@Lunatik a te je strah? Nick imaš pa odličen, povsem dobro te opiše
Belibog
21. 10. 2018 18.53
+13
Priprave za prihod novih migrantov v polnem teku: Slovenija naroča 10 tisoč moških spodnjih hlač, 5.770 trenirk, skoraj 12 tisoč nogavic, 179 tisoč zobnih ščetk
Nevzdrzni
21. 10. 2018 18.58
+47
In dve škatlici vložkov si pozabil omenit... Ker vec pa tako ni žensk med njimi
Dragonball
21. 10. 2018 21.34
-26
Hahahaha migranti Slovenije niti povohali ne bodo, saj niso nori da bi delali za 650€ na mesec, obenem pa gledali Akrapoviča in Boscarola kako se furata z jahtami in Porscheji. V takšnih pogojih(650€ na mesec) še sužnji v Indiji niso delali in sanjaj da bo kdorkoli civiliziran prišel v Slovenijo za ta denar
Fejknjus
21. 10. 2018 22.19
+28
Čarovnik tvoji bratje šejki pa se ne furajo z jahtami, ferrariji in podobnim?:))
Dragonball
21. 10. 2018 16.45
-101
Verjamem da bodo naši bratje Arabci temeljito počistili in pravično kaznovali morilce nedolžnega novinarja, ki si je prizadeval le za dobro, navsezadnje se je zavzemal za demokracijo, ki sicer ni idealen politični sistem a boljšega žal trenutno nimamo. Savdska Arabija ima sicer nekoliko drugačno različico islama, kot jo prakticirajo naši bratje muslimani v Evropi, a zaradi tega ne gre vseh Savdijcev metat v isti koš, saj je med njimi veliko dobrih, pravičnih in tolerantnih ljudi, vam govorim iz lastnih izkušenj, ki sem jih imel z njimi ko sem bil v Meki na romanju
Fejknjus
21. 10. 2018 17.03
+37
HouseBeatz
21. 10. 2018 17.05
+78
Ti nisi normalen. bratje savdijci? to so ljudje ki izvajajo vsako krsitev clovekovih pravic, a ti sploh ves kaj delajo v jemenu? ti si bolan clovek in tvoja agenda
Nevzdrzni
21. 10. 2018 17.11
+78
Naši bratje? Mogoče tvoji ker moji zagotovo niso saj poznam družinsko drevo in v njem ni nobenega arabca!
MKII
21. 10. 2018 19.06
-15
A si ziher? Haha 😂 jaz ne bi bil tok pameten, da sem na tvojem mestu. Pol Španije so potomci Arabcev.
HorstWiesel
21. 10. 2018 20.25
+31
Čarovnik, tvoji vahabiji, salafiti,..... isis teroristi niso moji bratje.
Nevzdrzni
21. 10. 2018 20.33
+14
Flat kaj pa mene brigajo spanci? Jaz sem slovenec! Po levi logiki bi tud Slovenija morala imet več kot polovico prebivalstva arabcev
Dragonball
21. 10. 2018 21.20
-28
Žblj in Nevzdržni Arabci SO tudi vajini bratje, pa da vidva to hočeta ali ne
HorstWiesel
21. 10. 2018 21.55
+13
Ne, niso in tudi ne bodo. A da bi jaz imel vahabije, salafite, isisiovce za brate? Jok, odpade.
HorstWiesel
21. 10. 2018 21.57
+12
Predolge brade in prekratke hlače? bruhahaha
hokej11
22. 10. 2018 09.14
+3
če bi imel takega brata, kot so arabci, bi ga kamenjal!
Boško1980
22. 10. 2018 13.27
Seveda je in tu misli širit idiotični kult!
Dragonball
21. 10. 2018 16.27
+17
"Zdaj pa oblast prevzema nekaj več kot 30 let star vnuk, ki načrtuje redefinicijo islama, redefinicijo vloge žensk, redefinicijo vloge kraljeve družine…" upam, da bodo potem ko primerno kaznujejo odgovorne za umor Hadžodšija, v tej smeri tudi nadaljevali in upam da bomo že v roku par let videli pravo parlamentarno demokracijo v Savdski Arabiji
Nevzdrzni
21. 10. 2018 16.35
+18
Coprnik kdaj pa bodo ZDA kaznovane za miljone umorov po vsem svetu?
Dragonball
21. 10. 2018 17.01
-12
Kaj pa za milijarde umorov, ki so jih s tem preprečile? Sicer pa je bil ameriški izolacionizem največja napaka v zgodovini, saj je bil sokriv tudi za 1. in 2. svetovno vojno
Nevzdrzni
21. 10. 2018 17.57
+14
Miljarde? Daj zbudi se ti? Ti sploh veš koliko je milijarda? Za primerjavo Rusov je cca 140 miljonov...
MKII
21. 10. 2018 19.07
+3
Američanov je pa 5 mio. Ostali so pa drugih narodnosti.
HouseBeatz
21. 10. 2018 20.50
+1
Dragonball
21. 10. 2018 21.35
-12
Ne vem kolko je Vodkarjev, vem samo to da jih je preveč
HorstWiesel
21. 10. 2018 21.57
+22
Vsak vodkar je 100x boljši k pa vahabi, salafit, isisiovc, kalifatovc.
hokej11
22. 10. 2018 09.18
+5
raje milijon vodkarjev dam prpelem, kot enega samega vahazabitega!
Nevzdrzni
21. 10. 2018 16.19
+21
Ne razumem za kaj bi sedaj bilo potrebno uvest kakšne sankcije kot modrujete eni... Za kaj pa se pol ne uvedejo sankcije proti ZDA ker njihovi policisti vsakodnevno streljajo temnopolte? Za kaj se ne uvede proti kitajski ki vsak mesec javno usmrti na desetine nasprotnikov režima? Za kaj se ne uvedejo sankcije Izraelu ker nenehno napada in ubija vse po soseščini? Za kaj se ne uvedejo sankcije Rusom ker imajo polne zapore političnih nasprotnikov? Nabijate nekaj na pamet in modrujete za rad enega novinarja a razlog vsega sedaj je samo nafta in nič drugega... To bo sedaj pač izgovor za kaj jih izolirat in na koncu zrušit njihov režim da se bodo multikorpuracije brezplačno nacrpale nafte...
Dragonball
21. 10. 2018 16.38
-19
Se 100% strinjam s tabo, tudi proti tem državam, ki si jih omenil bi bilo treba uvest sankcije(sploh Rusiji in Izraelu, ki sta poleg vsega še v OZN-ju edina prepoznana okupatorja tujih ozemelj)
Nevzdrzni
21. 10. 2018 16.43
+7
Če pa v eno zagovarjaš posredovanja ZDA kako se sedaj strinjaš? ZDA posredujejo samo tam kje imajo korist in da zadovoljijo orožarski lobi kateri vse te klavne spravi na položaj.
Dragonball
21. 10. 2018 16.59
-11
Strinjam se da se uvede sankcije zaradi tega kar si napisal(nasilje in poboji temnopoltih ljudi, ki je v ZDA hud problem), ne strinjam pa se z ameriškim izolacionizmom, ki je vbistvu sokriv tudi za 1. in 2. svetovno vojno. Te se namreč nikoli ne bi zgodile, če bi ZDA že pred njihovim začetkom z vsem svojim vplivom pritisnile na nacistično Nemčijo oz. Avstroogrsko in Nemško cesarstvo
User416781
21. 10. 2018 21.16
+2
Nevzdržni - "zakaj" je ena beseda in se piše skupaj...
hokej11
22. 10. 2018 09.19
+1
izrael, usa in vse arabce ukiniti in bo mir za vse ostale!
Zmaga Ukrajini ..
21. 10. 2018 15.54
+7
A se je ljubljeni vodja že napovedal pri Salmanu za kredit za stranko? In seveda inštrukcije glede "dobrih praks" vodenja države?
nikhrast
21. 10. 2018 16.39
+1
Trump išče kredit vsepovsod, pa z veseljem ga bo sprejel. Zakaj pa misli da je tako prijazen so Savdicev.
Zmaga Ukrajini ..
21. 10. 2018 16.47
+3
Trump itak. Ampak ve se, kateri slovenski "ljubljeni voditelj" rad sprejme "kreativno" kreditiranje.
Bofur
21. 10. 2018 15.51
+40
Zahod je tako grozljivo dvoličen, da bolj dvoličen ne more biti. Savdska Arabija je totalitarna družba, o kateri je pisal Orvell v svojem delu 1984, grozljivo brutalen avtokratski režim, s totalnim nadzorom, ko je vsaka kritika krvavo utišana, z zaporom, mučenjem ali odrezano glavo. Jaz ne vidim razlik med Savdsko Arabijo in denimo Tretjim rajhom ali fašistično Italijo ali Sovjetsko zvezo pod Stalinom. In krvavi režim, proti kateremu je Severna Koreja vajenka, je največji zaveznik demokratičnega Zahoda, torej tudi nas, na Bližnjem vzhodu. Njihova verzija islama, podobno kot talibanska verzija islama, vsake ostanke zgodovine, ki so drugačni od islamskih, smatra za sovražne in jih uniči. Gre za ideologijo vahabizma, ki oplaja tudi glavorezce Islamske države in teroriste in morilce al-Kajde !!! Bo Slovenija zahtevala, da Savdska Arabija spoštuje človekove pravice in mednarodno pravo. A bomo tiho in si zatiskali oči, medtem ko pleme Savdov izvaja masaker nad oporečniki ter izvaja genocid v Jemnu ?
Zmaga Ukrajini ..
21. 10. 2018 16.15
+18
Yap! Tisto, kar v mednarodnih odnosih resnično šteje in pretehta, je denar oz. če hočeš - gospodarske ali geostrateške koristi. Vse ostalo je postranskega pomena. Tudi genocid. Zelo žalostno, a tako je stanje današnjega sveta.
Dragonball
21. 10. 2018 16.30
-5
A vzhod je pa okej ane? Sicer pa kaj ti smatraš za Zahod, če so to zate tudi Danska, Švedska, Norveška, Finska, potem je tvoj post pač en kup bedarij
Bofur
21. 10. 2018 18.18
+7
Evropska unija .... Zahod, geografski, politični. Kdo se je oglasil glede kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji ? Je sklicano zasedanje Evropskega parlamenta, so Danska, Finska, Norveška, Švedska izgnale savdske diplomate, prekinile diplomatske odnose ... Smo pozabili na Skripala, ki sta PREŽIVELA, domneven napad z novičokom, pa so vsi možni izgnali ruske diplomate, celo Slovenija je poklicala na konsultacije svojega veleposlanika v Moskvi. Moj post ni kup bedarij.
Dragonball
21. 10. 2018 21.46
-5
Če je tako in to res ni kup bedarij kaj so pa tvoji velecenjeni Rusi naredili, so izgnali Savdske diplomate?
malimoz2012
21. 10. 2018 14.40
+29
Jao..ko vidim take dekarje in podobne vernike z bujno domišljijo o nekih bogovih, vidim da smo res zaostali zemljani v celem univerzumu.
Nevzdrzni
21. 10. 2018 14.38
+8
A je Kordiš z konvojom avtobusov že na poti po saudice? Se že dela načrt kako jih pretihotapiti v državni zbor? V pipistrelov prazen obrat jih lahko Kordiš namesti...
SVETTEL5
21. 10. 2018 15.35
-5
Dragonball
21. 10. 2018 16.31
-11
@nevzdržni a znate desničarji počet še kaj drugega kot 24/7 širit sovraštvo?
Nevzdrzni
21. 10. 2018 20.35
+3
Pan1
22. 10. 2018 07.01
+2
Čarovnik, ne bluzi več in se odseli že enkrat, ker tu te ne potrebujemo, ti je jasno.
akmt
21. 10. 2018 14.35
+23
Arabci in njihovi problemi me res ne zanimajo. Pustite jih kjer so, naj pocnejo tam kar zelijo.Zenski problemi gor al dol. Mene bolj zanimajo problemj Slovenije, revscina, brezposelnost,...
Dragonball
21. 10. 2018 16.33
-34
Arabci so naši bratje, njihovi problemi so tudi naši problemi, dandanes je svet tako prepleten in povezan, da ene 350-milijonske skupnosti(ki je med drugim tudi najhitreje rastoča na svetu) enostavno ne moremo zanemariti
HorstWiesel
21. 10. 2018 20.33
+10
To so tvoji bratje, moji niso in nikoli ne bodo.
Dragonball
21. 10. 2018 14.35
+5
"mednarodna skupnost pa tudi ne bo naredila prav veliko. Njihovi interesi so utemeljeni v milijardah naftnih dolarjev, v možnostih za investicije" No Danski, Švedski, Norveški se to ne more zgoditi, pridobijo več kot 50% svoje energije iz obnovljivih virov. Upam da bodo vsaj te države reagirale in uvedle kakšne sankcije če bodo že vsi ostali tiho
HouseBeatz
21. 10. 2018 13.08
+36
No, sej 24 ur in nevladne organizacije zelijo da tocno taki ljudje pridejo k nam
zoooom
21. 10. 2018 13.26
-32
HouseBeatz
21. 10. 2018 13.44
+40
Potem mi pa razlozi? zakaj se zaletavajo avtobusi v evropi v nedolhne ljudi? Zakaj so napadi z nozi, porocanje z otroki, prisilni odnosi do zenske, bicanje, ubijanje gejev.... in se marsikaj nagnusnega s strani ene in v imenu dolocene vere. zapisi ao tudi v koranu
HouseBeatz
21. 10. 2018 13.47
+40
Zakaj recimk 24 ur ne poroca, da so v nemciji starsi in sorodniki zrtev izobesili bele papirje vseh zrtev ki so umrli zaradi ene gnusne ideologije?
Acidic
21. 10. 2018 13.48
+13
Popravek. EU liberalci, ki so, zelo sekularno nastrojeni, podpirajo te tipe, kjer je država v bistvu v rokah duhovščine. Noro
Acidic
21. 10. 2018 13.49
+5
A tu pri nas je škandal, ko reče škof pred volitvami naj ljudje volijo preudarno hah
HouseBeatz
21. 10. 2018 13.51
+25
Moje mnenje je, da vera nima kaj iskati v politiki, oz nikjer, samo tam, kjer so verski objekti. Za moje pojme je vera opij za mozgane ce bi verjeli vsi v vero, naj bo muslimanska ali krscanska, danes nebi imeli npr. elektrike
pozzo
21. 10. 2018 14.13
+11
Saj ni problem v veri ampak interpretaciji le te. Večina vrhunskih fizikov he na primer globoko verna vendar to ne pomeni, da slepo sledijo razlagam cerkve. Bistveno se je zavedati da: TRDITEV VERA = CERKEV NE DRŽI!
MKII
21. 10. 2018 14.30
-6
@house, in kdo sploh upošteva te tvoje pojme? Bi rekel da nihče.
Nevzdrzni
21. 10. 2018 14.35
+6
Hous klub propagandi tega portala kako super so ilegalci vsak normalni državljan RS ve da je to poguba za našo državo! Če pogledaš celotno sliko vidiš da je ta levičarski portal odgovor na desnicarsko NovaTV imata pa skupno to da ljudem brez svoje pameti pereta mozgane z svojo ideologijo...
HouseBeatz
21. 10. 2018 14.36
+2
Sej ne rabi nihce, zato pa je svet tako raznolik, ker imamo razlicna stalisca. dokler je svoboda govora in dovolje a debata in se debatira o dejstvih, je vse ok
HouseBeatz
21. 10. 2018 14.48
+2

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.